Teknoloji Dünyanın İlk İnsansız, Robot Fabrikası Çin’de Kuruldu

Dünyanın İlk İnsansız, Robot Fabrikası Çin’de Kuruldu

05.08.2015 - 13:56 | Son Güncellenme:

Çin’in Dongguan şehrinde hassas teknolojiler üzerine uzmanlaşmış ve cep telefonu modülleri üreten Çinli bir firma, dünyanın ilk insansız fabrikasını kurdu. Bu gelişme Çin’in büyüyen nüfus krizi ve beden işçilerine bağımlılığına fütüristik bir çözüm olarak değerlendiriliyor.

Dünyanın İlk İnsansız, Robot Fabrikası Çin’de Kuruldu

Fabrikada tüm işler bilgisayarlar tarafından kontrol edilen robotlar, nümerik kontrollü işleme makineleri, insansız sevkiyat kamyonları ve otomasyonlu depolama ekipmanları tarafından gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı

Teknik ekip yalnızca merkezi kontrol sistemindeki bilgisayarlar ve monitörler başında oturarak süreci kontrol ediyor.

Dongguan’daki Changying Hassas Teknolojiler Şirketi’nin cep telefonları modülleri üreten atölyesinde 60 robot kolu 10 üretim bandında gece gündüz çalışıyor.

Otomatik kayışa bağlı her bir bant sadece 3 işçi tarafından kontrol ediliyor. Birkaç ay önce bu bölümde 650 işçinin çalıştığı belirtiliyor.

Fabrikanın genel müdürü Luo Weiqiang, verdiği bir röportajda bir robot kolunun 6-8 işçinin işini yapabildiğini, şu an 60 işçi çalıştırdıklarını ancak gelecekte bu sayının 20’ye düşeceğini belirtti.

Ayrıca bu fabrikanın “insan yerine robot” programındaki ilk adım olduğunu belirtti.

Dünyanın İlk İnsansız, Robot Fabrikası Çin’de Kuruldu

Şirketin patronu Chen Qixing, önümüzdeki 2 yıl içerisinde robot sayısının 1.000’e yükseleceğini ve işleyişin %80’inin robotlar tarafından gerçekleşeceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Yayınlanan rapora göre pek çok kalifiye işçiyle kıyaslandığında bu robotlar elbette henüz tecrübesiz. Ancak işinde uzman ve eğitimli işçilerden daha fazla ve kaliteli ürün ortaya çıkardıkları belirtiliyor.

60 yaş üzerindeki nüfusu 200 milyonu geçen ve yaşlı nüfusunun hızla arttığı Çin’in, yakın gelecekte daha az iş gücüne sahip olacağı ve büyük bir nüfus kriziyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

Dongguan’daki fabrikada elde edilen verilere göre robotlar iş başına geçtikten sonra kusurlu ürün oranının %25’ten %5’e düştüğü, üretim kapasitesinin ise ayda kişi başı 8 bin parçadan 21 bin parçaya yükseldiği görülüyor.

Bu şirket Dongguan gibi Çin’in en büyük üretim şehirlerinden birinin yalnızca ufak bir parçası. Şehirde 2016 yılına kadar 1.000-1.500 “insan yerine robot” programının işleyişe konması planlanıyor.

Bu stratejinin daha çok benimsenmesiyle insansız atölyeler ve fabrika sayısında hızlı bir artış yaşanacağı öngörülüyor.

Dünyanın İlk İnsansız, Robot Fabrikası Çin’de Kuruldu