23.01.2009 - 12:03 | Son Güncellenme:
UMTS: (Universal Mobile Telephone Service), üçüncü nesil ağlarda kullanılan teknoloji standartlarından biridir. Örneğin ikinci nesil ağlarda bazı ülkeler (Ülkemizde olduğu gibi) GSM tipi mobil telefon ağları kurmuştur. Fakat özellikle Uzakdoğu ülkelerinde CDMA denilen ve GSM’in karşılığı olan ikinci nesil ağ teknolojisi kabul edilmiş ve operatörlerin teknolojileri bu standartlar üzerine kurulmuştur. Üçüncü nesil ağlar içerisinde CDMA2000, UMTS gibi teknolojiler bulunmaktadır. UMTS 3G ağlarında çoğunlukla GSM ağlarını tercih etmiş ülkelerin, kullandığı bir 3G teknoloji standardıdır. UMTS tipi ağlarda, sürekli olarak 300-400 kbps’lik veri bağlantı hızına ulaşılabilmektedir.
HSDPA: Üçüncü nesil (3G) UMTS ağlarının üzerine eklenen yeni nesil bir ek teknolojidir. UMTS teknolojisi ile HSDPA birleştirildiğinde, 3.5G olarak adlandırılan ağlar elde edilmektedir. Bu sayede çok yüksek veri aktarım hızlarına çıkılabilmektedir. HSDPA destekleyen telefonları bugün Türkiye pazarında da bulmak mümkündür. HDSPA, UMTS (3G) ağları ile birleştirildiğinde 14,4 Mbps’ye varan bir erişim hızı sağlanabilir.
TDMA: (Time Devision Multiple Access) GSM ağlarının temelini oluşturan teknolojidir. Telefonların bir baz istasyonuna belli zaman aralıklarını paylaşarak bağlanmasını sağlar. Bu teknoloji, GSM teknoloji standartlarının temelini oluşturmaktadır.
CDMA: (Code-Division Multiple Access) İkinci nesil telefon ağlarının yapılandırılmasında kullanılan ve GSM’in karşılığı olarak algılayabileceğimiz erişim teknolojisi metodudur. CDMA, özellikle uzak doğu ülkelerinde tercih edilmiş olan bir mobil ağ teknolojisidir. Örneğin ABD’de Verizon ve Sprint CDMA üzerinden yayın yaparak abonelerine ulaşırlar. Ancak diğer operatörler GSM tipi ağ yapısını benimsemişlerdir. Bu teknolojide, her bir telefon bazı istasyonuna GSM’de olduğu gibi belirli zaman aralıklarını paylaşarak ulaşmak yerine, gönderilen sinyalleri frekans aralıklarını paylaşır. GSM teknolojisinde ise tam tersi olarak telefonlar, bir baz istasyonuna belirli zaman aralıklarını paylaşarak ulaşırlar. CDMA aslında bir erişim metodudur ve CDMA-ONE olarak anılan ve GSM’in tam karşılığı olan mobil telefon ağlarının temel teknolojisini oluşturur.
CDMA2000: CDMA’den sonra gelen 3G ağ teknolojilerinin tamamına verilen addır. UMTS’in karşılığı olarak düşünilebilir.
GSM: (Global System for Mobile Communications) Tüm Dünya’da yaygın olarak kullanılmak üzere tasarlanmış bir mobil telefon ağ teknolojisidir. GSM, her bir telefon ya da cihazın, yayın yapan noktaya saniyenin belirli bir aralığında iletişim kurmasını temin eder. Böylece bir an içinde onlarca cihaz, zamanı paylaşarak, baz istasyonuyla iletişime geçmiş olur. Bu sistemin aksine, diğer ülkelerde frekansı paylaşarak yayın yapan CDMA-ONE isimli ağlar oluşturulmuştur. GSM tipi mobil telefon ağlarının yaygınlığı CDMA tipi ağlara oranla fazladır. 2G, diğer bir deyişle ikinci nesil iletişim ağı olarak kabul edilen GSM’de her bir telefon tek bir ses kanalını aktarabilecek kadar (saniyede 9,6 kb) 9,6 kbps’lik veri aktarabilir. Daha sonra GSM teknolojilerini kullanan ağlara GPRS ve EDGE denilen yeni nesil teknolojiler eklenmiş ve böylece bir cep telefonunun önce 112 kbps sonra da 236 kbps’ye varan veri aktarması sağlanmıştır. GPRS ve EDGE ile oluşturulan bu ağlara 2.5G (Nesil iki buçuk) ağları denilmektedir.
GPRS: GSM ağlarının daha fazla hızda veri iletebilmesi için geliştirilen bir ek teknoloji paketi olarak tanımlanabilir. GPRS teknolojileri ile GSM ağlarında Internet’e bağlanılması mümkün hale gelmiştir. Teoride 56 kbps’lik hızlar (sıkıştırma ile 112 kbps) çıkılabilmektedir. Ancak gerçek hayatta bu rakamların altında kalınmıştır.
EDGE: (Enhanced Data GSM Environment) GPRS teknolojisinin daha da fazla veri taşıyabilmesi için geliştirilmiş ek bir teknoloji paketi olarak tanımlanabilir. Bu teknolojinin uygulandığı GSM ağlarında 236 kbps’lik (teoride) veri aktarım hızlarına ulaşılmıştır.
1xEV-DO: CDMA2000 tipi üçüncü nesil ağlarda daha da yüksek veri aktarılmasını sağlayan bir teknoloji standardıdır. Sadece daha yüksek veri aktarılması için yapılmıştır. Bu ağlar sayesinde, 3. nesil CDMA2000 ağları 3.5G (Nesil üçbuçuk) olarak adlandırılmaktadır.
1xEV-DV: 1xEV-DO teknolojilerinden sonra, 1xEV-DV teknolojisi yaratılmıştır. Bu sayede, hem ses hem de veri aktarımı yapılırken, CDMA2000 ağlarına göre ek bir hız artışı sağlanabilmiştir. Kısaca CDMA2000 tipi üçüncü nesil ağlarda daha da hızlı veri aktarımının yapılmasını sağlayan teknolojiye verilen addır. Ancak 1xEV-DV, bu arttırma sürecini hem ses hem de veri için aynı anda yapabilmektedir.