The Others Apo, İnterpol nezdinde resmen terör suçlusu

Apo, İnterpol nezdinde resmen terör suçlusu

24.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Apo, İnterpol nezdinde resmen terör suçlusu

Apo, İnterpol nezdinde resmen terör suçlusu

       İNTERPOL'ün Mısır'daki 67. Genel Kurulu'nda terör eylemleri siyasi suç olmaktan çıkarılırken, bugüne kadar "siyasi suçlu" sıfatıyla İnterpol kapsamı dışında kalmayı başaran PKK Lideri Abdullah Öcalan ve DHKP - C Lideri Dursun Karataş'ın "terör suçlusu" olarak resmen aranması gündeme geldi.
       Kahire'de süren genel kurulun dünkü çalışmalarında, İnterpol anayasasının en önemli bölümünde yeni düzenlemelere gidildi. Terörden etkilenen üye ülkelerin isteği üzerine gerçekleştirilen değişiklikle "Siyasi, ırkçı, dini suçlar İnterpol'ün görev alanına girmez" hükmünü içeren 3. maddeye yeni bir yorum getirildi.
       İnterpol Genel Sekreterliği'nce hazırlanan yeni "Terörle Mücadele Rehberi"nde, terör eylemleri siyasi suç kapsamından çıkarıldı. Anayasa maddesi aynı şekilde kalmasına karşın yeni yorumda, bizzat eylemlere katılan ve yönlendiren terör örgütü üyeleri artık "siyasi suçlu" olarak tanımlanamayacak.
       Türkiye'nin dört yıldır sürekli gündeme getirdiği öneriye göre, suçu işleyen veya yaptıran kişi siyasi suçlu kapsamından çıkarılırken, şimdiye kadar terör örgütlerinin eylemlerini "adi olay" kapsamında değerlendiren İnterpol Genel Sekreterliği, bundan sonra söz konusu olaylarda "terör örgütü" değerlendirmesi yapmaya başlayacak.

       Türkiye'nin büyük destek verdiği önerinin genel kurul tarafından "tavsiye kararı" olarak uygulanmaya başlaması, Öcalan ve Karataş'ı zor durumda bırakacak. İnterpol ve uluslararası hukuk düzeyinde "siyasi suçlu" diye tanımlanarak İnterpol kapsamı dışında kalmayı başaran Öcalan ve Karataş, bundan böyle dünyanın her yerinde "terör suçlusu" olarak resmen aranacak.
       Türk heyetine başkanlık eden Yalçın Çakıcı, genel kurulun tavsiye kararıyla ilgili olarak Milliyet'e şunları söyledi:
       "Yeni yorumla üye ülkeler terör ve terör örgütlerine karşı daha geniş hareket imkanı kazanacak, ülkeler arasındaki işbirliği artacak. Bu konuda daha önce önümüze çıkan engeller yavaş yavaş kalkıyor. Öcalan ve Karataş, artık terörist olarak görülecek."

       Genel kurul çalışmalarında ayrıca, kırmızı bültenler üzerinde de yeni uygulamalar yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, üye ülkeler, kendi ülkelerinde yakalanan ve kırmızı bültenle aranan suçlular hakkında ilgili ülkeye üç saat içinde bilgi vermek zorunda kalacak. Uluslararası suç trafiğinin önlenmesinde gerekli özeni göstermeyen ülkelere, İnterpol Genel Sekreterliği'nce yaptırım uygulanabilecek.