The Others MEB, 28 yayını listeden çıkardı

MEB, 28 yayını listeden çıkardı

15.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

MEB, 28 yayını listeden çıkardı

MEB, 28 yayını listeden çıkardı


F. Sertaç Doğan - Ankara


       Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTK) aralarında Fethullah Gülen'in "Abdülfettah Şahin" takma adıyla yazdığı iddia edilen dört kitabın da yer aldığı 28 yayını ilköğretim ve ortaöğretim kurullarına tavsiye edilen kitaplar listesinden çıkardı. "Cumhuriyetin temel değerlerine, Atatürk İlke ve inklaplarına ters düştüğü" gerekçesiyle tavsiye listesinden çıkarılan kitap ve dergilerin isimleri Tebliğler Dergisi'nde yayınlandı.
       Aralarında,Nurcu Cemaati'nden Mehmet Kutlular'a ait Yeni Asya Yayınlarının kitapları da yer aldı.

"Hizbullahçı olur"

       Milliyet'in tavsiye kararları iptal edilen yayınlarla ilgili sorularını yanıtlayan Talim Terbiye Kurulu Daire Başkanı Osman Nuri Demirel, okullara yardımcı kaynak olarak tavsiye edilen kitapların cumhuriyetin temel ilkelerine uymadığını vurguladı.
       Özellikle 1980 yılından sonra öğrencilere yardımcı kitap olarak tavsiye edilen yayınların seçim ve denetiminde hassas davranılmadığını kaydeden Demirel, "bu eserlere göre öğrenciler şekilleniyor. Hayat görüşü ediniyor. Bu eserleri çocuğa sunarsanız `hizbullahçı` olur. Okulların kütüphaneleri kontrol edilmiyor. Edildiği takdirde, şeriatın ve irticanın deposu olarak kullanıldıkları görülecektir. Öğrencilerin bu şartlarda çağdışı ideolojilerin kucağına düşmesi doğaldır" diye konuştu.

Vetolu liste

       Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1999 yılında tavsiye kararları iptal edilen yayınlar şunlar:
       Buhranlar Anaforunda İnsan ( M.Abdülfettah Şahin), İlim ve Bİlim ( M. Abdülfettah Şahin), Kırık Mızrap (M. Abdülfettah Şahin), Ölçü ve Yoldaki Işıklar (M. Abdülfettah Şahin), İman Dünyası, İnanç Vahşeti Yendi(Yeni Asya Yayınevi),İslam Peygamberi-Peygamber Ahlakı, İslamda Ekonomik Kalkınma, İstikamet(Yeni Asya Yayınevi), İstişare(Yeni Asya Yayınevi), Kırık Tayfalar, Kur'an ve İlimler, Kur'an'a göre Nifak, Kur'an ve Modern İlimler, Kur'an'ı Kerim'de Tefekkür ve Tartışma Metodu, Kur'an'ı Kerim'de Fen Bilimler, Malazgirt'te Vatanlaşan Toprak, Mevlana'dan Çocuklara Hikayeler ve Öğütler, Nereye Gidiyoruz, Nuh Tufanı, Peygaberimize Neden İnanmadılar, Peygamberlik Makamı ve Sevgili Peygamberimiz, Rahmet(Yeni Asya Yayınevi), Sızıntı Dergileri, Soluklar, Sonsuz Bilat-Kırk Yazı, Yaradılış ve Kader.

       Kitapların içinde geçen bazı çarpıcı cümleler şöyle:
       "Üç çeşit kadın vardır. Sokak kadını, zevk kadını, ev ve hizmet kadını. Hafif meşrep sokak kadını göz bağcı iblislere, ev ve hizmet kadını ise sonsuzluk soluklayan cennet hurilerine..." (Ölçü ve Yoldaki Işıklar- Pırlanta Kitap Serisi- M. Abdülfettah Şahin)
       "Emretti, bir çukur kazıldı, göğsüne kadar gömüldü. Daha sonra taşlanmasını emretti. Taşladılar. Halid Velid getirdiği bir taşı kafasına indirince kan Halid'in yüzüne sıçradı..." (Peygaberimize Neden İnanmadılar-Ahmet Lütfi Kazancı- Nil Yayınları A.Ş.)
       "Namazını kıl, orucunu tut, ama din ilmini şeriatin gösterdiği ilmi öğren..." "Zira her şey fanidir. Her bilgi fanidir. Kur'an ilmi bakidir..." (Cennet Yolları- Mehmet Zahit Kotku- Seha Neşriyat) * Nakşibendi tarikatının şeyhi olan Mehmet Zahit Kotku, 1980'de öldü.
       "Yemekte üç parmağını kullanırdı. Sofradan kalkma zamanı gelmedikçe parmaklarını yalamazdı. Parmaklarını kullanarak yemek tabağını sıyırırdı..."(İslam Ahlakı, Peygember Ahlakı- Kasım Göçmenoğlu- Erdem Yayınları)
       "Ne mutlu ölmeden önce ölenlere! Yaşantısını ölüme hazırlık yaparak geçirenlere..." (Mevlana'dan Çocuklara Öyküler- Mürşide Uysal- Uysal Yayınevi)
       "Bir kere müslüman bir kadın, hıristiyan bir kadına vücudunun mahrem yerlerini gösteremeyeceği gibi, bir hıristiyan erkekle katiyen evlenemez. Ölüme razı olur da, hıristiyan bir erkekle evlenemez. Sonra müslüman olup da dinsiz ve kızılbaşlarla da evlenemez. Nikah katiyen sahih (geçerli) olmaz. Birbirlerine haramdırlar." (Cennetin Yolları- Mehmet Ziya Kotku- Seha Neşriyat)
       "Yemekten sonra elleri yalamak ve sonra da silmek gerekir, her gün yedi tane hurma yemek karındaki kurtları öldürür, her gün 21 kırmızı üzüm yiyen kimse vücudunda hiç bir rahatsızlık görmez, mümine bir parça ekmek veya un bir parça da su yetip artar."(Yemek Adabı- Mehmet Ziya Kotku- Seha Neşriyat)
       "Şu, fahişelik gibi kadın kişiliğinin en alçak sınırını, onun alnına meslek diye yapıştıran ve bu meslekten gelecek vergileri "kutsal kazanç" diye kutsayan laik zihniyet, İslamın insan haysiyetini bayraklaştıran, insan bedenini azizleştiren ve kadının izzetini cennetle taçlandıran zihniyetinden fersahlarca farklı." (Sistem Sancısı- Ahmet Taşgetiren- Erkam Yayınları)