The Others Yeşil'in adamı: O istihbaratçı

Yeşil'in adamı: O istihbaratçı

27.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeşil'in adamı: O istihbaratçı

Yeşilin adamı: O istihbaratçı


GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara


       "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım adına tahsilat yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınan Zakir Selvi, Ankara DGM Başsavcılığı'nda verdiği ifadede, "Yeşil'i 1994'ten önce, Muş'ta devlet adına çalışan istihbaratçı olarak tanıdım. Arkadaş olduğumuz için daha sonra telefonla da görüştüm" dedi.
       Selvi, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ndeki sorgusunun tamamlanmasının ardından, birlikte gözaltına alındığı Mustafa ve Necati Karakaya ile dün Ankara DGM Başsavcılığı'na sevkedildi. DGM Savcısı Talat Şalk'ın sorguladığı Selvi, Yeşil'in sağ kolu olmadığını ve kendisine saygı duyduğunu söyledi. 1994'ten sonra Yeşil'le bir kaç kez telefonla görüştüğünü, bunun da eskiye dayanan arkadaşlıklarından kaynaklandığını dile getiren Selvi, "Muş'tan ahbabım" dediği Yeşil'in basına yansıyan eylemlerinden haberdar olmadığını ifade ederek şöyle konuştu:
       "1994 öncesi Muş'ta kuyumculuk yapıyordum. O dönemde Muş'ta devlet yanlısı insan bulmak zordu. Ben, devlet yanlısı kişilerden birisiydim. Bunu öğrenen Yeşil'in kuyumcu dükkanıma gelmesiyle tanıştık. Yeşil sık sık dükkanıma gelir, birlikte çay içerdik. Arkadaşlığımız böyle başladı. Kendisini devlete hizmet eden bir istihbaratçı olarak tanıdım."
       Yeşil adına kimseden para tahsil etmediğini, bunun kişiliğiyle bağdaşmayacak bir düşünce olduğunu dile getiren Selvi, daha sonra tutuklama talebiyle Ankara 2 No'lu DGM Yedek Hakimliği'ne sevkedildi. Selvi'nin, "cürüm için teşekkül oluşturmak" ve "gasp" suçlar nedeniyle tutuklanmasını isteyen Şalk, diğer iki sanığınsa serbest bırakılmasına karar verdi.