Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Eğitim Reformu Girişimi ERG, eğitim konusuna kafa yoran ender sivil toplum örgütlerinden birisi. Son değerlendirmesi, 4+4+4’le ilgili. Raporun özeti, gazetelere “4+4+4 sınıfta kaldı“ şeklinde yansıdı...
Henüz çok yeni bir uygulama ama ilk sinyaller, her zaman için önemli bir ipucu. Eğer dikkate alınır ve eksikler tamamlanırsa, gidişat tersine döndürülebilir. Yok eğer, üç maymunu oynayıp, yola aynen devam edilirse, sonuç hiç de parlak gözükmüyor!.
Raporun detaylarına gireceğiz ama isterseniz gelin önce, ERG’nin daha önce tüm milletvekillerine gönderdiği bir hatırlatmaya göz atalım:

Önceden uyarmıştı
ERG, eğitim sisteminin öncelikli sorunlarını, milletvekillerinin yanı sıra bazı bakanlar ve partilerin grup yöneticileri ile görüşmeler yaparak yüz yüze de dile getirmişti:
1) Tüm çocukların eğitimde haklarını koruma altına alan demokratik bir eğitim ortamının eksikliğine, 2) Eğitimde eşitsizliklere, 3) Okula giden çocukların öğrenme düzeylerinin düşüklüğüne, 4) Ortaöğretimin gençleri kaybettiğine ve 5) Eğitime ayrılan kamu kaynaklarının herkese kaliteli eğitim verilmesi için yeterli olmadığına dikkat çekmişti.

Peki daha sonra ne mi oldu?
4+4+4 düzenlemesi gerçekleşti. Güya tüm bu sorunları ortadan kaldıracaktı. İşte gelinen nokta:
Öğrenciler okuldan soğumaya başladı, beslenme sorunu büyüdü, dersler gece geç saatlere kadar sürdü, dikkatleri dağıldı ve sıkıldılar, öğretmenler hala alışamadı, derslikler yetersiz kaldı ve en önemlisi de öğretmen eksiği hala tamamlanamadı...

4+4+4’ün karnesi kötü
Şimdi de gelin raporun ayrıntılarına bir göz atalım:
Eğitim Reformu Girişimi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın ortak araştırmasından çıkan bulgular 4+4+4 sistemine geçilmesiyle birlikte, öğretmen açığı ve derslik ihtiyacı arttı, öğrenci sorunları büyüdü.
Raporu açıklayan Dr. Alper Dinçer öğrencilerin Matematik, Fen, Türkçe, İngilizce derslerinden aldıkları notlara baktıklarını söyledi.
- 2011- 2012 yılında, geçiş sürecinden etkilenmeyen öğrencilerin yüzde 36.8’i matematikten 5 almış, 2012- 2013’te kesintili eğitime geçişte matematikten 5 alan öğrenciler yüzde 23’e gerilemiş. 1 alan öğrenciler 2011-2012 yılında yüzde 2 iken, bu yüzde 4 çıkmış.
Peki ERG’nin bu konudaki önerisi ne?

Aç kalıyorlar!
- MEB yatırım bütçesi, tüm okulların tam gün öğretime geçmesini sağlayacak ve bu durumda ortaya çıkan derslik gereksinimini karşılayacak biçimde artırılmalıdır. Mevcut üst politika belgelerinde MEB yatırım bütçesi içinde ayrılan kaynakların, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin ayrı eğitim-öğretim ortamlarında eğitim almalarını sağlamaktan uzak görünmektedir.
- Devlet okullarında okul yemeği programı eğitim politikası gündemine alınmalıdır. Kademelendirme sonrasında ortaokullarda haftalık ders saatlerinin artması ve ikili öğretimin yaygınlaşması, daha az öğrencinin sabah kahvaltısı yapabilmesi ve öğle yemeği yiyebilmesi sonucunu doğurmuştur.

Öğretmen açığı var!
- Ortaokullarda istihdam edilmek üzere en az 26 bin ek kadro tahsis edilmelidir. Ortaokullar için ders saatlerinin yüzde 23 arttığı 2012-13 eğitim-öğretim yılında, ilköğretimde kadrolu öğretmen sayısı sadece yüzde 6 artmıştır. 2013-14 eğitim-öğretim yılı için ders saatlerinin 37’den 35’e indirildiği dikkate alındığında bile, mevcut kadrolu öğretmen sayısı ders saatlerindeki artışı karşılamaktan uzaktır.
- Öğrencilerin 4. sınıfta ve 5. sınıfta gerçekleştirilecek uyum programlarıyla kendilerini bekleyen değişikliğe (okul değişikliği, branş öğretmenleri ile tanışma ve seçmeli dersler) hazırlanmaları, geçiş döneminde ortaya çıkan sorunların azaltılmasına yardımcı olacaktır. MEB’in 2014-15 eğitim öğretim yılında 5. sınıflar için böyle bir uyum programının pilot çalışmasını gerçekleştirmeyi planlaması çok olumlu bir adımdır. Diğer taraftan benzer bir desteğin branş öğretmenleri için de tasarlanması ve uygulamaya konulması aciliyetini korumaktadır.
Özetin özeti: 4+4+4’ü iktidar reform olarak sundu, muhalefet ise eğitime darbe olarak nitelendirdi. Gelinen nokta ise bazı sıkıntılar olduğu yönünde. Ama son sözü söylemek için sanki biraz daha zamana ihtiyaç var!..