BÖYLE bir soru, ilk bakışta çok saçma gelebilir. Bir kısmınız, "Elbette insan. Bunun tartışması olur mu?" derken, bir kısmınız da "Nasıl ikisini birbirinden ayrı düşünebilirsiniz. Doğa ve insan birbirinden ayrılmaz iki bütündür" görüşünü savunabilirsiniz. Hatta, ağaç ve doğa kavramına gönül verenlerden, "Tabii ki ağaç" diyenler bile çıkabilir.
Bence bu konuda biraz beyin jimnastiği gerekiyor. Çünkü ortada tartışmalı bir konu var.
ÖSYM'nin görevden alınan Başkanı Eres Söylemez, geçen yıl, üniversite sınav sonuçlarının öğrenilmesi için, 900'lü hatlardan elde edilen geliri, orman kurulması için TEMA Vakfı'na bağışlamıştı. Sınavlarla birlikte bu konu yeniden gündeme geldi.
On milyarlarca lira, orman kurulmak üzere yine TEMA'ya mı verilecek, yoksa bir öğün yemekle gününü geçiren, harcını ödeyemediği için kıvranan, kalacak yurt bulamadığı için tarikatların, terör odaklarının, fuhuşun kucağına düşen öğrencilere, burs olarak mı tahsis edilecek? Sonucu merakla bekliyorum.
Geçen yıl bir oldu bittiye getirilerek, öğrenciden kazandığını, öğrenci yerine ağaca yatırım yapan zihniyetten, öğrenciler lehine bir şey beklemek mümkün değildi. Ama artık o yok. Sanırım yeni yönetim, insana, eğitime biraz daha fazla önem verir.
Hayrettin Karaca ve TEMA Vakfı'nı yaptıkları çalışmalar için canı gönülden kutluyoruz. Türkiye'de zoru başardılar. Herkes ormanları yakarken, yok ederken, onlar, büyük bir cesaretle, büyük bir inançla ağaça, ormana, doğaya sahip çıktılar ve önemli bir yol katettiler.
Bizim bu konudaki tavrımız onlara değil. Nasıl ki onlar ağaca, ormana, doğaya gönül vermişlerse, biz de eğitime, çocuklara, gençlere gönül verdik. Pek çok konuda olduğu gibi, doğanın en büyük düşmanının da cehalet olduğuna inanıyoruz.
Cehaletin, karanlığın yok edilmediği bir ortamda, siz ne kadar yeni ormanlar kurarsanız kurun, onlar yine yok edilmeye mahkum olacaktır? Eğitilmiş bir insanın binlerce, yüz binlerce, milyonlarca ağacın koruyucusu, kollayıcısı olacağı inancındayız.
Benim bu konudaki teklifim: Bu yıl, yüz milyarlarca lirayı bulacak bu gelirin, ya ayakta kalma mücadelesi veren öğrencilere burs olarak dağıtılması ya da okullarda doğa bilincinin, ağaç sevgisinin pekiştirilmesi için harçanması...