Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Önceki gece, geç saatlere kadar HBB'de, Masum Türker'in programında yabancı dille eğitimin kaldırılıp kaldırılamayacağını tartıştık.
Milli Eğitim Bakanlığı adına bakanın "bu konuda son sözü, onlar söyleyecek" dediği Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Ramazan Çetindağlı, özel okullar adına Dernek Başkanı Dündar Uçar, kamuoyu adına da Gazeteci olarak ben vardım.
Saatlerce süren tartışma sonunda, günlerdir kamuoyunda yaşanan tedirginliğin hiç de boşuna olmadığı ortaya çıktı. İşte geceden kalan notlardan bazıları:
* Milli Eğitim Bakanlığı Anadolu liselerinde fen ve matematik derslerinin yabancı dille yapılmasına son vermekte kararlı. Yabancı okullarla, Türk kolejler büyük olasılıkla yasak dışı kalacak. Ayrıca Galatasaray, İstanbul Erkek Lisesi gibi özel statülü okullar bu karardan etkilenmeyecek.
* Bakanlık karara gerekçe olarak her ne kadar, "dünyada sömürge ülkelerinden başka hiç bir ülkede yabancı bir dille eğitim yok. Yabancı dille eğitim milli kültürümüzü köreltiyor" gibi inandırıcı olmayan sözlerin arkasına gizleniryorsa da asıl nedenin bu okullara öğretmen bulmakta güçlük çekmek olduğunu da saklamıyorlar.
* Olayın en vahim tarafı ise siyasiler tarafından her ilçeye bir Anadolu lisesi açılıp sulandırılıncaya kadar, başarıyla uygulanan bugünkü sistemin kaldırılması halinde, yerine nasıl bir model getirileceğinin hala belli olmamasıdır.
* Bu konuda "üniversitelere bilimsel rapor hazırlattık" diyen bakanlığın, bu alandaki en etkin kuruluş olan Boğaziçi Üniversitesi'ni hiç dikkate almadığını, son sözü söyleyecek Talim Terbiye Kurulu'ndaki 15 üyeden sadece birinin yabancı dil eğitimi konusunda uzman olduğunu hayretle öğrendik.
* Yabancı dil öğrenilirken salt dil öğreniminin yeterli olmayacağı fen ve matematik derslerinin yabancı dille öğrenilmesinin kaldırılmasının aksine, ilgi alanlarına göre çeşitlendirilmesinin, çok daha yararlı olacağı, bakanlık temsilcisi dışındaki, diğer konuşmacılar ve telefonla katılımcıların ortak görüşü oldu.
* Bakanlık yabancı dil öğrenilmesine karşı olmadığını ama 70 yıldır bu konuda etkin bir yöntem bulamadıklarını, yani bir anlamda acizliğini ilan etti.
* Haftalık 40 saatlik ders yükü içerisinde, 6-7 saatlik fen ve matematik derslerinin yabancı dille yapılmasının milli kültürümüzü, milli duygularımızı ve anadilimizi yoketmeyeceği, bunun aksini gösteren örneklerin bulunmadığı konusunda da bakanlık temsilcisi dışında ortak görüş birliği sağlandı.
* Tek taraflı olarak önce Anadolu liselerinde, ardından da Türk kolejlerinde yabancı dil destekli eğitime yasaklama getirilmesi yabancı okullara olan isteği çok daha fazla körükleyecektir.
* Sonuç olarak Türk Cumhuriyetleri'nde bile İngilizce eğitim yapan okullar açan, Bakan Sağlam'ın memleketi Kahramanmaraş'a 9 tane Anadolu lisesi götüren Milli Eğitim Bakanlığı tıpkı 10 yıl önce Hasan Celal Güzel döneminde olduğu gibi hiçbir alt yapı hazırlamadan yabancı dil konusunda yeni bir maceraya atılıyor...
Olan yine öğrencilere olacak!