Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kimi ‘müthiş cuma’ dedi, kimi de ‘efsane cuma’ ya da ‘muhteşem Cuma.’ Güya fiyatlar dibe vuracaktı!
Çok uçan birisi olarak, belki ucuza bilet buluruz diye, fiyatlara, şöyle bir göz atmamızla, bilgisayarı kapatmamız bir oldu. Çünkü bilet fiyatları hâlâ astronomik fiyatlarda. Çok ucuz olanlar ise zaten her daim ucuz olanlardı. Yazın daha da artar mı? Artabilir ve bu da bindikleri dalı kesmenin ötesinde bir işe yaramaz!

Bu arada Atlas Global’in uçuşlarına ara vermesi, sektörde yaşanan krizin bir göstergesi mi yoksa yanlış yönetim mi, o henüz net değil ama uçağa bu kadar alıştıktan sonra otobüs ve trene geri dönmek çok zor. Ancak, zorunlu olmadıkça uçağa binen sayısının azalacağı kesin!..

Haberin Devamı

İflaslar ve iklim değişikliği?..

9. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin baş konuşmacısı Rewe Grup CEO’su Sören Harttman, önemli konulara dikkat çekti. Ama sanki en önemlisi, Thomas Cook konusundaki tespiti ve geleceğe yönelik öngörüleri:”Cook’un iflası konusunda, bir yıl önce, çok şey değişeceğini söylemiştik, şimdi de aynısı başka şirketlerin de başına gelecek diyoruz...”
Harttman, iklim değişikliklerinin, seyahat alışkanlıklarını değiştirmeye başladığına dikkat çekerek, “Avrupa’daki ısınma nedeniyle çok sayıda insan artık sıcak ülkelere tatile gitmiyor” dedi ve buna hazırlık olun uyarısında bulundu!..

Yeni bir bakış açısı

9. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nin açılışında konuşan AKTOB Başkanı Dr. Erkan Yağcı da, Türkiye’nin dünya turizminde meydana gelen değişikliklerle uyumlu yeni bir bakış açısına gereksinimi olduğuna dikkat çekerek “Dünya turizminde yeni dengeler oluşuyor, dev şirketler batıyor. Mısır’ın açılması durumunda Türkiye’ye etkisi olacaktır. Gelir artışında denge sağlanmamıştır. Turizm sektörünün yeni bir vizyona ve bakış açısına ihtiyacı var” önerisi getirdi.

2023’te Türkiye için 75, Antalya için ise 20 milyon turist hedeflendiğini açıkladı. Keşke 100 milyon deseydi. Görünen o ki, o da çok temkinli!..

İlk sırada Ruslar var

Turizm Bakanlığı, ocak-ekim dönemini kapsayan 10 aylık ziyaretçi giriş istatistiklerini açıkladı.
10 aylık dönemde, ziyaretçi sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,47 artışla 40 milyon 719 bin 786 kişi olarak gerçekleşti...

Haberin Devamı

Bakanlığın açıkladığı sınır giriş ve çıkış istatistiklerine göre, en çok ziyaretçi gönderen ülkeler sırasıyla Rusya, Almanya, Bulgaristan ve İran oldu.
Peki, Çinli ve Hintli turist sayılarında bir artış var mı? İstatistiksel olarak evet ama sayılar hâlâ çok az!..