MİLLİ Eğitim Bakanı Mehmet Sağlam, üniversiteye giriş sistemini değiştirmekte kararlı görünüyor. Ama, ne kadar samimi bilmiyorum!
Sağlam, milletvekili, bakan olmadan önce, 5 yıla yakın YÖK Başkanlığı yaptı. Eğer isteseydi, bugünkü saçma sapan sistemin değiştirilmesi için bir çalışma başlatırdı.
"Sınavları kaldırdım" demekten daha kolay bir şey yok. Daha önce, başta Çiller olmak üzere, pek çok siyasetçi tarafından defalarca telafuz edildi. Ama sonuç ortada, hala değişen bir şey yok.
Eğer merkezi sınavlar gerçekten kaldırılmak isteniyorsa, bu kısa vadede değil, uzun vadede gerçekleştirilmelidir.
Bakan Sağlam, bu konuda somut bir sonuç almak istiyorsa, önce parlamentonun, sonra üniversitelerin daha sonra da komuoyunun desteğini arkasına almalıdır.
Milli Eğitimde "Ben yaptım, oldu" denilerek alelacele alınan kararların hiçbiri uzun ömürlü olmadı. Örneğin, kredili sistem; örneğin, basamaklı kur sistemi.
Bakanlar, ortalama 1 - 1,5 yıl oturdukları koltukta bir şeyler yapmış olmak için, uzun dönemde başarılı olabilecek uygulamaları, kısa bir döneme sığdırmaya çalıştıkları için hep başarısız oldular.
Şimdi korkarım aynı durumu, Sağlam'la birlikte bir kez daha yaşayacağız...
Sınavlar "kalkmaz" değil. Elbette kalkar. İşte Ttürkiye'nin en büyük okullar zincirine sahip, İstek Vakfı'nın 11 okulu sınav sisteminden çıkıverdi. Artık sınavsız öğrenci alacaklar.
İddialı birçok okul daha, merkezi sınav sisteminin dışına çıkıyor. Onları bu duruma zorlayan da aileler.
Anne babalar, artık, çocuklarının yarış atı gibi yetiştirilmesini istemiyor. Çocuklarını okula yazdırırken şart koşuyorlar:
"Sınav yarışına girerseniz, çocuğumu alırım."
Yakında kolej ilanlarında "sınav stresinden uzak mutlu bir öğrencilik vaadediyoruz" şeklinde cümleler görürsek hiç şaşırmayalım. Üniversiteye ve yabancı okullara olan talep giderek azalıyor. Çünkü alternatifler çoğaldı. Yakın bir gelecekte tıpkı batıda olduğu gibi bizim okullar da, öğrenci kapmak için, öğrencilere bir birinden cazip öneriler sunacaklar.
Bilkent, ODTÜ, Boğaziçi, Koç ve yeni açılan vakıf üniversiteleri ilk adımı çoktan attı. Bizim sözünü ettiğimiz, devlet üniversiteleri, devlet okulları ve bugüne kadar burunlarından kıl aldırmayan yabancı okullar...
Sağlam, eğitime verdiği onca zaiyattan sonra, geride kalıcı bir şeyler bırakmak istiyorsa sınav konusuna, bir politikacı olarak değil, bir eğitimci ve aynı zamanda bir veli olarak yanaşmalıdır.
Bu konuda samimi olsun, sözveriyoruz, kendisine en büyük desteği biz çıkacağız...