Belma Akçura

Belma Akçura

bakcura@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyada sosyal medyanın siyasi amaçlarla manipüle edilebilmesi, giderek artan bilgi kirliliği ve önyargılarla herkesin kendi fanusundaki bilgi paylaşımıyla yetinmesi başkalaşmış ya da alternatif gerçeklik yaratıyor. Dünya medyası artık bu durumu “post truth” olarak ifade ediyor. Yani habercilikte nesnellikten uzaklaşan “başkalaşmış” gerçeklik algısı. Bu durum gazetecilik eğitiminin neden önemli olduğunu da bir kez daha ortaya koyuyor. Collegemagazine’den Kristan Bravo, en son teknolojiyi kullanan, ulusal haberler alanında uzmanlaşmak isteyen öğrencilere yayın gazeteciliği için en iyi üniversiteleri tanıttı.

Haberin Devamı

Emerson College: Müfredatı pratik yapma üzerine. Teknik beceri ve üretimin her alanında gerekli tüm donanıma sahipler. 2014 Associated Press Öğrenci Gazetecilik Ödülleri’nde En İyi Üniversite Radyo İstasyonu ödülünü kazandı. Ulusal olarak tanınan şovlar bu üniversitenin Gazetecilik Üretim Merkezi’nde hazırlanıyor.

Boston Üniversitesi: Öğrenciler en son teknolojiyi nasıl kullanacaklarını biliyorlar. Profesörler arasında başarılı, pratik gazeteciler, çok satan yazarlar ve CBS, NBC ve ABC’de çalışan belgesel, film yapımcısı ve ödüllü bir gazeteci olan Susan Walker gibi yapımcılar yer alıyor. Artı, Walker Emmy Ödülü kazanan Project Radon’u ürettiler. Radyo ve televizyon istasyonları da öğrenciler için büyük kaynaklar sağlıyor.

Haber odasına hakimler

Bryant Üniversitesi: Bir okulu büyüklüğüne göre yargılama. İletişim kompleksi, bir HD televizyon stüdyosu, kontrol odası ve düzenleme istasyonları da dahil olmak üzere son teknoloji ürünü üretim tesislerine sahipler. Radyo istasyonu 40’tan fazla şov üretiyor. Bryant öğrencileri birinci sınıftan sonra ses ve video ekipmanlarıyla çalışıyor, okul bittiğinde artık her biri haber odasına hakim.

Amerikan Üniversitesi: TV ve radyo prodüksiyonu alanında iyiler. Öğrenciler öykü yazmakta ve raporlama derslerinde multimedya dersleri oluşturmakta. Dijital beceriler, raporlama ve dijital ses üretimi alanlarındaki zum ses kayıtları ve Canon video ekipmanlarıyla çalışıyorlar. TV ve radyo istasyonlarında pratik uygulamalara sahipler. Spor, hiciv ve haberlere kadar şov da üretiyorlar

Haberin Devamı

Quinnnipiac Üniversitesi: Okulun medya üretim tesisi olan Ed McMahon Kitle İletişim Merkezi, gerçek bir haber odası ve üretim tesisi gibi tasarlanmış. Öğrenciler kameralara, teleprompter’lere ve bir kontrol odasına sahipler. Aeromedikal adlı Emmy ödüllü bir belgesel ürettiler.

Temple Üniversitesi: Bahçe ve yemeklerden haber ve spor bölümlerine kadar her konuda bir medya grubuna sahip. Temple TV şov programı hazırlıyor ve radyo istasyonunun sekiz farklı bölümü var. Film yapımı öğrencilerinin Sundance filmi, 2016 Film Festivali’nin dünya prömiyeri filmi seçildi.

Northwestern Üniversitesi: Belgesel konusunda en iyi okullardan biri. Sayısız ödülü var. 2011 yılında WTTW’de yayınlanan ve Chicago / Midwest Emmy ödüllü “Kindred” belgeselini ürettiler.

BİR ÖVGÜ BİR YERGİ

Hrant Dink Vakfı’nın yürüttüğü Medyada Nefret Söyleminin İzlenmesi çalışması tarafından hazırlanan videoda, Suriyeli mültecilere yönelik ayrımcılığı körükleyen haberler yer aldı. Haberlerde Suriyeliler nankörlükle suçlanıyor, terör, güvenlik ve suçla ilişkilendiriliyor, ekonomik sorunların kaynağı olarak gösteriliyor. Gazetecilerin üzerinde durması gereken önemli bir çalışma.

Haberin Devamı

Türkiye tarihi katliamlarla doludur ve bunda medyanın da önemli bir rolü olmuştur. Medya kutuplaşmaların önüne geçmek, kelimeleri ve imgeleri doğru yerde, doğru şekilde kullanmak zorunda. Üstelik bir arada yaşama ve öğrenme kültürüne hepimizin en çok ihtiyacı olduğu bir dönemdeyken... Buna rağmen bazı basın yayın organları Yahudiler ve Müslümanlar arasında “biz ve onlar” karşıtlığını kurmaya hâlâ devam ediyor. “Yahudi saldırdı Müslümanlar direndi” başlığını atıp “Terörist Yahudiler kaşınmaya devam ediyor” ifadeleriyle, tüm Yahudi kimliğini zan altında bırakmak gibi. Sonuç; Yahudileri düşmanlaştırarak insanları onlara karşı kışkırtan medya olunca haliyle bir grup Neve Şalom’u bastı, o da yetmedi, Balat’taki Ahrida Sinagogu önünde eylem yaptılar.

En iyi gazeteci okulları

HAFTANIN FOTOĞRAFI

Bir gazeteci bir haberin bütün parçalarını bir araya getirmek için bazen yıllarca o haberin üzerine çalışır. 2017 yılının Ulusal Coğrafya Seyahat Fotoğrafçısı yarışmasında Sergio Tapiro Velasco’nun yanardağ fotoğrafı böyle bir emeğin sonucudur. Meksika’nın Colima yanardağının on yıldır fotoğrafını çekiyor. En sonunda imkansızı başarmış. Yıldırım çarptığı sırada yanardağı görüntülemiş…