Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Siyasiler, üst üste geçirilen seçim dönemini geride bıraktıktan sonra bu yaz ilk kez tatil yaptılar. Eylül yine biraz rölantide olsa da en azından kurmaylar açısından Meclis’in yeni dönemine hazırlıkla geçti. Asıl maraton TBMM Başkanı Mustafa Şentop 1 Ekim Salı günü 27. dönem 3. yasama yılı için tokmağı zile vurduğunda başlayacak. Dönemin hem yoğun, hem de oldukça hareketli geçeceği kesin. Seçimler nedeniyle tartışması sonraya bırakılan birçok konu sırayla Meclis gündeminde yerini alacak. Yargı Reformu’nun ilk paketiyle başlanıyor...

Haberin Devamı

Benzeşen, ayrışan

Meclis’in çalışmaya başladığı ilk haftanın sonunda, 4-6 Ekim’de AK Parti Kızılcahamam’da, CHP ise Abant’ta yeni dönem hazırlığı için kampa girecek. Her iki partinin de taslak kamp programlarında ortak noktalar var. Kamplar liderlerin açılış konuşmalarıyla başlayacak. Her ikisinde de Genel Merkez ve Meclis Grupları çalışmaları, gündemleri hakkında bilgi verecek.

AK Parti kampında bu kez Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yapacağı sunum dikkat çekiyor. Oktay bir süredir, pek çok kesimin görüşüne başvurarak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin tıkanan, işleyen yönlerini tespite yönelik bir çalışma yürüttü. Daha önce AK Parti MKYK’ya çalışma hakkında bilgi veren Oktay bu kez milletvekillerine sunum yapacak. Parti kurmaylarının aktardığına göre; Oktay’ın çalışması bir çeşit sistem röntgeni. Bu nedenle, tıkanma noktaları net olarak görülüyor. Çalışmanın ortaya çıkardığı sonuç ise; sistemin tam olarak oturması için zamana ihtiyaç olduğu. Bu nedenle radikal değişiklik önerileri içermiyor. MKYK’da yapılan değerlendirmede; sorunun daha çok yeni sistem/eski alışkanlıklar çelişkisinden kaynaklandığı öne çıkıyor. Sisteme lokal müdahalelerin yapılabileceği belirtiliyor.

CHP’de ise milletvekillerinin iller hakkında hazırladıkları raporlar ele alınacak. CHP kampının rutin dışı bölümünü partinin çalıştığı bazı araştırma şirketlerinin iletişim konulu sunumları oluşturuyor. CHP görünen o ki geçen seçimde başlattığı “araştırmaya dayalı söylem oluşturma”nın faydasını gördü, bunu sürdürecek.

Haberin Devamı

Esnek kongre süreci

Her iki partinin kampı aynı zamanda 2020’de yapılması planlanan kongre/kurultay süreçlerine hazırlık niteliği taşıyor. Partilerin kongre süreçleri her zaman önemlidir. Kadrolar yenilenir, takviyeler yapılır. Aynı zamanda partiler, önlerindeki sürece göre topluca yeniden şekillenir. Ancak bu kez süreç olağanın ötesine geçecek kadar kritik. Her iki parti de yeni kadrolarla birlikte yeni bir siyaset dilini de belirlemeye çalışacak.

Ekimde kongre takvimlerinin ilanı, delege belirlemeyle başlayacak olan süreçte, AK Parti yılbaşından itibaren ilçe kongrelerine başlayarak, nisan sonuna, bir başka deyişle Ramazan’a kadar tamamlamayı planlıyor. Yaz il kongreleriyle mi geçecek yoksa ara verilip Kurban Bayramı sonrasında mı yapılacak henüz net değil. Bu açıdan AK Parti’nin kongre süreci esnek olarak tanımlanabilir. Kongreye hazırlığın erkene alınması hızlıca tamamlanacağı izlenimine neden olmuştu. Ancak şimdilik böyle ilerlemeyeceği anlaşılıyor. CHP de ise şubata kadar ilçe ve il kongrelerinin bitirilerek mart sonu, nisan başı genel başkan ve parti meclisinin belirleneceği 37. Olağan Kurultay’ın yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

İç içe geçen süreçleriyle bol mesajlı, taktikli yeni bir dönem daha başlıyor.