Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu medya kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele bilançosunu ve hedeflerini anlattı. Yüksek artış hızı nedeniyle büyük tehdit olarak tanımladığı metamfetamin ile ilgili tüm valiliklere, emniyet müdürlüklerine ve jandarmaya gizli bir genelge gönderdiklerini vurgulayan Soylu  özetle şunları söyledi:

BÜTÜN İLLERE YAYILDI:  2016 ‘da Türkiye’de yakalanan metamfetamin miktarı 252 kg iken, 2021’de  22 kat artışla 5 bin 528 kg. oldu. 

Haberin Devamı

2016 ‘dan 2021’e gelindiğinde Türkiye’de tek başına metamfetamin ölümleri 6 kat artış göstererek yüzde 35,6’ya çıktı. Gerçek anlamda bir zehir ile karşı karşıyayız.  

2015 yılında 54 ilde görülmüştü. 2021’de Türkiye’nin bütün illerine yayıldı.

Uyuşturucuya yapay zekâ darbesi: ASENA

945 ÖRGÜT ÇÖKERTİLDİ: 15 Temmuz’dan sonra Cumhurbaşkanımıza arz ettim. ‘Bu FETÖ’nün yerini muhakkak bir şey doldurmaya çalışacaktır. Bizim bunu engelleyebilmek için TCK’daki ilgili maddeleri değiştirmemiz gerekir’ dedim. TCK 220 tekrar getirildi. Bundan sonra uyuşturucuda projeli operasyonlara başladık. 2016 ile 2020 arasında 945 suç organizasyon çetesi çökertildi. 9 bin 633 sadece bu suç organizasyonu çetelerine yönelik şüpheli yakalandı. ‘Bir okulun önünde uyuşturucu satılıyor’ denildiğinde kalbimden vurulmuşa dönerim. Uzun zamandır duymuyoruz, bir daha da duymak istemiyoruz. Eğer böyle bir şey yapılıyorsa bizim için büyük başarısızlık hikayesidir. 

YENİ ÇOCUĞUMUZ ASENA (Analiz Sistemleri Narkotik Ağı): Bizim yeni çocuğumuz, bu bir yapay zekâ programı. Sistemin kullanılmaya başlanmasından günümüze 3 bin 594 yakalama gerçekleşti. Milyonlarca veri birbiri ile çalıştırılıyor. Bir adam hiç gitmemişse ve Hakkari’ye, Şırnak’a gidiyorsa, kalmadığı bir yerde otelde kalıyorsa başka binlerce veriler ile karşılaştırarak, kullanmadığı güzergahlar kullanıyorsa, o dikkatle takibe alınıyor. Bir polisin arabasında 52 kilo patlayıcı yakalamıştık. O patlayıcıyı bununla yakaladık. ASENA programı bize alarm üretti. Biz uyuşturucu için gittik 52 kilo patlayıcı çıktı. Bir devrimdir. Çünkü, 10 olaydan 4’ünü tespit ediyor, içi dolu çıkıyor. Yeter ki tespit etsin.

Haberin Devamı

GİRİLMEZ BÖLGE: Önümüzdeki 5 yılda dünyada uyuşturucu mücadelesi açısından girilmez bölge olacağız, hedefimiz budur. Türkiye’yi yasak bölge haline getireceğiz.

TEHDİT ALDI MI? : Şahsi açıdan Bataklık Operasyonu’nun kişisel hayatımda yeni bir perde açtığını düşünüyorum. Bataklık operasyonu ilk ihbarı şahsıma, cep telefonuma gelmiştir. Hiç endişe duymadım. Eğer suç gelirlerini oluşturacak süreçlerin önünü kesmezseniz, bu iştahı devam ettirirsiniz. Bataklık operasyonlarını, terör operasyonları kadar önemli olarak nitelendiriyoruz.

‘Çıkış yakalamamız olmadı, hedef Türkiye’

İbrahim Hakkı Seydioğulları (Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanı): Metamfetamin  limon tuzuna benzer bir madde. Kısa sürede bağımlılık yapıyor. Psikiyatrik bir çok rahatsızlığa sebep oluyor. Saldırganlığa yol açıyor. Genel olarak İran kaynaklı rastlıyoruz sevkiyatına. Şu ana kadar hiç çıkışta yakalamamız olmadı.