Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

28 Ekim 2022 Cuma günü düzenlenen AK Parti’nin Vizyon Belgesi Türkiye Yüzyılı Programı’nın içeriği konusunda, organizasyonu hazırlayan komite son ana kadar ketum davranmıştı. Sürpriz olsun isteniyordu. O yüzden de birkaç ipucu dışında içeriğe ve programın detaylarına ilişkin cimrilik hakimdi. Perde kalktı ve şimdi elde anlatılabilecek daha fazla not var.

Vizyon toplantısının şifreleri

28 Ekim 1923’e gönderme

Öncelikle programın günü…Program için 28 Ekim’in tercih edilmesi, 99 yıl önce Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ekim 1923 akşamı Çankaya Köşkü’nde ‘Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz’ açıklamasına bir gönderme.

Haberin Devamı

Atatürk Nutuk’ta o akşam yemeğe alıkoyduklarına yaptığı ilanı şöyle anlatır: “Yemek sırasında: ‘Yarın Cumhuriyet ilan edeceğiz’ dedim. Orada bulunan arkadaşlar, derhal düşünceme katıldılar. Yemeği bıraktık. O dakikadan itibaren, nasıl hareket edileceği konusunda kısa bir program yaparak arkadaşları görevlendirdim…” Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bir yemek yerine Ankara Arena’da Türkiye’nin renklerinin toplandığı salonda, “Gelin, 29 Ekim 2023’e kadar Türkiye Yüzyılımı konuşalım, tartışalım, tekliflerimizi ortaya koyalım” dedi. Peki bu nasıl olacak sorusunun cevabı, arama konferansları ya da toplantıları olacak.

Vizyon toplantısının şifreleri

Doğruya Doğru slogan olur mu?

Erdoğan’ın konuşma metni tek bir kalemden değil, bir komisyonun ortak çalışmasının sonucu olarak ortaya çıktı. 46 sayfadan oluşan metinde birkaç kez tekrarlanan ve büyük harflerle yazılarak dikkat çekilen kavramlardan biri de DOĞRUYA DOĞRU idi. Erdoğan şu cümleleri sarf etti:

“….bizim arzumuz bu ülkede, sadece yanlışı söylemekle kalmayıp, DOĞRUYA DOĞRU diyecek, hakkı teslim edecek bir anlayışı hakim kılmaktır”

“Şimdi de bizimle bu hayali paylaşacak, yanlışa yanlış dediği gibi doğruya da doğru diyecek herkesle yol yürümeye hazırız”

“Gelin, yüzümüzü hem doğuya hem batıya, ama asıl DOĞRUYA DOĞRU dönelim”

Erdoğan’ın bu ifadeye bu kadar sık vurgu yapması, bundan sonra, özellikle de seçim döneminde, sıkça kullanılacağının bir işareti. Belki seçim sloganlarından biri olarak kullanılır, belli mi olur?

Haberin Devamı

İstiklal Marşı’na yanıt

Programın sahne tasarımı, görsel düzenlemelerini AK Parti’nin daha önce de pek çok etkinliğinde imzası olan Sermurat Küçükgül’ün ORGANİZER firması, teknik altyapısını ALTUS ve şarkı/koro düzenlemesini NETSANAT gerçekleştirdi. Programa ilişkin reklam filmlerini de, programın başındaki video gösterimini de sanatçı Çetin Tekindor seslendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan salona bestesi ve sözleri Yücel Arzen’e ait olan Türkiye Yüzyılı Şarkısı’nın eşliğinde girdi. Bu şarkının melodisi ve sözlerinin bir kısmı aslında yine Arzen’in, aynı zamanda İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılı olan 2021 yılında, 15 Temmuz’un 5. yıldönümü için hazırladığı Hürriyet Çağrısı adlı esere ait. Arzen, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy’un “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak...” diye başlayan güftesine, “Korkmuyoruz…Gecenin karanlığından, hiç korkmadık!” ifadesiyle cevap veren bir eser üretmiş ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği bir konserde de geniş bir topluluğa söylemişti. Eser, bazı ilave sözlerle Türkiye Yüzyılı Şarkısına evrildi. Bir kaynağım, programda yer alan orkestranın da bir felsefesi olduğunu belirterek, 50 kişilik orkestrada kemandan, saza birçok enstrüman, melodide türküden, rap, rock ve klasik müziğe özgü ait unsurları hatırlatırken, “dombradan, batı enstrümanlarına geçişe” de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Bitirirken, son not: Arzen ve Netsanat şimdilerde de Anthony Quinn’in başrolünü oynadığı, İslamiyet’in doğuşunu anlatan ünlü Çağrı filminin müzikalini hazırlıyormuş. İddialı ve önümüzdeki dönem çok konuşulacak bir iş olacak.