Laparoskopi ve histeroskopi ameliyatları nasıl yapılır?

1 Ağustos 2021

Rahim, fallop tüpleri, yumurtalıklar ve iç pelvik bölgenin dışına bakmak için tanısal laparoskopi önerilebilir. Tanısal histeroskopi rahim boşluğunun içine bakmak için kullanılır. Teşhis prosedürü sırasında anormal bir durum tespit edilirse, ikinci bir ameliyata gerek kalmadan aynı anda düzeltmek için genellikle operatif laparoskopi veya operatif histeroskopi yapılabilir. Hem diagnostik hem de operatif prosedürler bu alanlarda cerrahi uzmanlığa sahip hekimler tarafından yapılmalıdır. Aşağıdaki bilgiler, hastaların bu prosedürlerden herhangi birine girmeden önce ne bekleyeceklerini bilmelerine yardımcı olacaktır.

Tanısal Laparoskopi

Tanısal Laparoskopi, doktorların endometriozis, rahim fibroidleri ve diğer yapısal anormallikler, yumurtalık kistleri, yapışıklıklar (skar dokusu) ve ektopik gebelik gibi birçok jinekolojik sorunu teşhis etmesine yardımcı olabilir. Ağrınız, geçmiş pelvik enfeksiyon geçmişiniz veya pelvik hastalığı düşündüren semptomlarınız varsa, doktorunuz değerlendirmenizin bir parçası

Yazının Devamı

Miyom nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

14 Temmuz 2021

Miyom Nedir?

Rahim fibroidlerine miyom veya leiomyom da denir. Bunlar uterusun iyi huylu düz kas tümörleridir. Aslında miyomlar, kadınlarda en sık görülen tümör türüdür. Dilerseniz öncelikle rahim nedir, nasıl bir yapıdır ondan bahsedelim.

Rahim Nedir?

Rahim, mesanenin arkasında ve rektumun önünde bulunan içi boş bir organdır. Fallop tüplerinin açıklıklarının üzerindeki uterusun tepesine fundus, açıklıkların altındaki bölgeye ise uterus gövdesi denir. Uterus, uterus istmusuna ve son olarak vajinaya doğru çıkıntı yapan servikse doğru daralır. Servikte menstrüasyon dışında ve yumurtlamadan hemen önce uterusu kapalı tutmak için mukus tıkaçları vardır.

Uterus, utero-sakral ligamentlerle sakruma, ön vücut duvarına yuvarlak bağlarla tutturulur ve yanlarda kardinal bağlar ve geniş bağın bir parçası olan mezometriyum tarafından desteklenir. Rahim duvarının üç katmanı vardır: periton boşluğunun astarı ile sürekli bir tabaka olan perimetriyum, doğum sırasında bebeği dışarı itmeye yardımcı olmak için

Yazının Devamı

Yumurtalık kisti tedavisi ve ameliyatı nasıl yapılır?

8 Temmuz 2021

Yumurtalık Kisti Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarınızın içinde veya üzerinde büyüyebilen sıvı dolu keselerdir. Çoğu yumurtalık kisti zararsızdır ve herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçerler. Ancak, sizde ağrı veya rahatsızlığa neden oluyorsa veya kanser olma ihtimali varsa, bu taktirde kisti çıkarmak için ameliyat olmanız gerekebilir.

Over kistleri genellikle laparoskopi adı verilen kapalı ameliyat yöntemi kullanılarak çıkarılır, ancak bazen açık ameliyat gerekir. Ameliyatınızı bir jinekolog doktor tecrübesine göre laparoskopik yada açık ameliyat şeklinde yapacaktır.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Öncesinde Nelere Dikkat Etmeliyim?

Yumurtalık kisti ameliyatı öncesinde doktorunuz tarafından ameliyatınıza nasıl hazırlanacağınızı açıklayan bazı bilgiler alacaksınız. Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmanız istenecektir. Sigara içmek ameliyat sonrası enfeksiyon riskini artırır ve yara iyileşmenizi yavaşlatır. Aynı zamanda komplikasyonlara yol açabilir.

Yumurtalık kistleri genellikle laparoskopi adı verilen kapalı cerrah

Yazının Devamı

Çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır?

29 Haziran 2021

Çikolata kisti, genellikle yumurtalıkların içinde olan sıvı dolu kistlerdir. İsimlerini kahverengi, çikolata benzeri görünümlerinden alırlar. Ayrıca yumurtalık endometriomaları da denir. Rengi, beklemiş adet kanından ve kistin boşluğunu dolduran dokudan gelir. Bir çikolata kisti yumurtalıkların birini veya her ikisini etkileyebilir.

Çikolata kistleri, endometriozisi olan kadınların yüzde 20 ila 40'ında meydana gelir. Endometriozis, endometriyum olarak bilinen uterusun astarının uterusun dışına ve yumurtalıklara, fallop tüplerine ve üreme sisteminin diğer alanlarına yayıldığı yaygın bir hastalıktır. Bu astarın aşırı büyümesi şiddetli ağrıya ve bazen kısırlığa neden olur.

Çikolata kistleri endometriozisin bir alt grubudur. Genellikle bozukluğun daha ciddi biçimleriyle ilişkilendirilirler.

Çikolata kisti belirtileri tedaviyi etkiler mi?

Çikolata kistleri bazı kadınlarda semptomlara neden olabilir. Bazı kadınlar da ise herhangi bir semptom görmeyebilir. Kistin büyüklüğü aynı zamanda semptomların ciddiyetini veya varlığını da etkilemez. Bu,

Yazının Devamı

Yumurta toplama işlemi nedir, nasıl yapılır?

27 Haziran 2021

Yumurta toplama işlemi nedir?

Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisi gören kadınlarda yumurtalar belli bir büyüklüğe geldiğinde ameliyathane ortamında, özel iğneler yardımıyla yapılan bir işlemdir. Toplanan yumurtalar embriyolog tarafından ivedilikle değerlendirilir ve sperm ile döllenir.

Yumurta toplama işlemi nasıl yapılır?

Yumurta toplama ağrılı bir işlem olduğu için anestezi altında yapılır. Bu nedenle hastanın mutlaka 6-8 saattir aç olması gerekir. Vajinal yoldan ultrason eşliğinde yumurta toplama işlemi yapılır. Ultrasonda görülen foliküllerin içine ince bir iğne ile girilerek, foliküllerdeki sıvı çekilir. Sıvı mikroskop altında incelenerek içindeki yumurtalar bulunurak toplanır. Yumurta gelmezse foliküller özel bir sıvı ile birkaç kez yıkanıp yumurta bulunmaya çalışılır. 

-İşlem yaklaşık 20-30 dakika sürer.
-İşlemden sonra hasta birkaç saat kadar hastanede kaldıktan sonra bazı ilaçlar başlanarak taburcu edilir.
-Sonrasındaki 3 gün içinde kaç olgun yumurta alındığı ve kaçının döllendiği-geliştiği hakkında

Yazının Devamı

Tüp bebek tedavisi neden yapılır?

15 Haziran 2021

Tüp bebek tedavisi, gebelik şansı düşük olan yada olmayanlarda ümidimizin devam ettiği noktadır.

Bazı çiftlerde normal birliktelik olmasına rağmen gebelik bir türlü oluşmaz. Kadından yada erkekten kaynaklanan problemler gebeliği engelleyebilir. Hatta bazı çiftlerde hem erkekte hem de kadında herhangi bir problem tespit edilemez ancak gebelik bir türlü elde edilemez. Bu hastalardan uygun olanlarına aşılama tedavisi uygulanırken aşılamada dahi şansı düşük olanlarda tüp bebek tedavisi tek başvuru adresimizdir.

Tüp bebek tedavisi, aşılama tedavisi ile başarı elde edilemeyenlerde gebelik şansını arttırmak için önemli bir duraktır.

Aşılama tedavisi normal yollarla gebe kalamayan kadınlarda 3-6 sefer uygulanabilen bir yöntemdir. Dördüncü aşılamadan sonra gebelik şansı çok fazla yükselmemektedir. Bu nedenle 3-4 defa aşılama yapıldıktan sonra tüp bebek tedavisine geçilmesi uygun bir tedavi yöntemi olacaktır.

Tüp bebek tedavisi, daha sağlıklı nesiller ile geleceğe daha iyi hazırlanmak için bir seçenek olabilir.

Daha

Yazının Devamı

İnfertilite (kısırlık) nedir, kısırlık tedavisi nasıl yapılır?

10 Haziran 2021

Tabi ki burada en önemli faktör kadın yaşıdır, çünkü yaşla beraber kadınlarda yumurtalık rezervi azalmaktadır. 35’in üzerindeki kadınlarda 6 ay, 40 yaş üstünde 3 ay düzenli ilişkiye rağmen gebe kalınamadıysa vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekmektedir.

Kısırlık neden olur?

İnfertilite problemi olan bir çifti değerlendirirken mutlaka erkek ve kadın birlikte araştırılmalıdır. Çünkü infertilitenin %40 nedeni erkek, %40 nedeni kadın kaynaklıdır. %20’sinin ise nedeni bilinmemektedir (sebepsiz infertilite). Ancak ilk yapılacak test erkeğe ait spermlerin değerlendirilmesini sağlayan spermiogram testidir.

Kısırlık belirtileri nelerdir?

Gebe kalamayan bayanlarda aslında bakıldığında diğer normal kadınlardan çok farklı değildir. Özellikle çiftlerin %15’inde hiçbir neden bulunamaz. Ancak yapılan testler sonucunda düzenli adet gören bayanlarda da yumurtlama bozukluğu yada yumurtlamayı etkileyecek değişik patolojilerin olduğu görülür. Yine erkeklerde sperm sayılarında, hareketlerinde azalma yada anormal sperm sayısında artma ile giden

Yazının Devamı

Tüp bebek nasıl yapılır?

3 Haziran 2021

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi standartlaşmış bazı basamaklardan oluşmaktadır. Tedavide kullanılan yöntemler, ilaç çeşitleri veya dozları kişiden kişiye değişmekle birlikte tüp bebek tedavisi basamakları tüm hastalarda aynıdır. Bazı önemli özellikleri olan çiftlerde bazı basamaklarda eklenebilmektedir. Tüp bebek aşamaları şunlardır:

-Yumurtalıkların Uyarılması

-Yumurta Toplama

-Yumurtaların Döllenmesi

-Embriyo Transferi

-Embriyo Dondurma

Dilerseniz şimdi bu basamakları tek tek inceleyelim

Yazının Devamı