Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

aydinkosus@gmail.com

Tüm Yazıları

Yumurta toplama işlemi nedir?

Yumurta toplama işlemi tüp bebek tedavisi gören kadınlarda yumurtalar belli bir büyüklüğe geldiğinde ameliyathane ortamında, özel iğneler yardımıyla yapılan bir işlemdir. Toplanan yumurtalar embriyolog tarafından ivedilikle değerlendirilir ve sperm ile döllenir.

Yumurta toplama işlemi nasıl yapılır?

Yumurta toplama ağrılı bir işlem olduğu için anestezi altında yapılır. Bu nedenle hastanın mutlaka 6-8 saattir aç olması gerekir. Vajinal yoldan ultrason eşliğinde yumurta toplama işlemi yapılır. Ultrasonda görülen foliküllerin içine ince bir iğne ile girilerek, foliküllerdeki sıvı çekilir. Sıvı mikroskop altında incelenerek içindeki yumurtalar bulunurak toplanır. Yumurta gelmezse foliküller özel bir sıvı ile birkaç kez yıkanıp yumurta bulunmaya çalışılır. 

Haberin Devamı

-İşlem yaklaşık 20-30 dakika sürer.
-İşlemden sonra hasta birkaç saat kadar hastanede kaldıktan sonra bazı ilaçlar başlanarak taburcu edilir.
-Sonrasındaki 3 gün içinde kaç olgun yumurta alındığı ve kaçının döllendiği-geliştiği hakkında hastalar aranarak bilgi verilir.
-Yeterli sayıda yumurta gelişmezse, yumurtlar erkenden çatlarsa, aşırı sayıda yumurta gelişip OHSS riski olursa, bazı özel durumlarda yumurta toplama işlemi iptal olur. Tedaviye ara verilir.

Yumurta toplama işlemi sonrası nelere dikkat etmeliyiz?

-Bulantınız yoksa, sıvı gıdalar alabilir, hafif besinler yiyebilirsiniz. 2 saat sonra doktorunuz aksi bir şey söylemediyse normal diyetinize dönebilirsiniz. Organik ve doğal gıdalarla beslenmeye çalışın. Alkollü-gazlı içecekler ve sigara kullanmayın. 

-İşlem sonrası hafif lekelenmeler ve kahverengi akıntınız olabilir. Endişelenmeyin. Yumurta toplama işlemi vajenden iğne aracılığıyla yapıldığı için hafif kanama ve ağrı olması normaldir.
İşlemden sonra karın ağrısı, kasıklarınızda gerginlik hissi olması normaldir.

-Eğer ağrı şiddetli ve sürekli ise ve beraberinde aşırı kanama, bulantı, kusma, ateş yükselmesi varsa doktorunuza haber vermelisiniz.

-İşlemden sonra 1-2 gün boyunca ağır iş, ağır kaldırma, egzersiz yapmayınız, sizi yoracak aktivitelerden uzak durunuz. Araba kullanmayınız.

Haberin Devamı

-İstediğiniz zaman ılık su ile duş alabilirsiniz.

-Doktorunuzla görüşmeden herhangi bir ilaç almayınız.

 

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

İnternet sitesi: http://www.aydinkosus.com/

Twitter: https://twitter.com/surgeonskopi

Facebook: https://www.facebook.com/jinekologankara/

Instagram: https://www.instagram.com/doc.dr.aydinkosus/?hl=tr