Doç. Dr. Aydın Köşüş

Doç. Dr. Aydın Köşüş

aydinkosus@gmail.com

Tüm Yazıları

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi standartlaşmış bazı basamaklardan oluşmaktadır. Tedavide kullanılan yöntemler, ilaç çeşitleri veya dozları kişiden kişiye değişmekle birlikte tüp bebek tedavisi basamakları tüm hastalarda aynıdır. Bazı önemli özellikleri olan çiftlerde bazı basamaklarda eklenebilmektedir. Tüp bebek aşamaları şunlardır:

-Yumurtalıkların Uyarılması

-Yumurta Toplama

-Yumurtaların Döllenmesi

-Embriyo Transferi

-Embriyo Dondurma

Dilerseniz şimdi bu basamakları tek tek inceleyelim

Haberin Devamı

- Yumurtalıkların Uyarılması​

Yumurta toplama işlemi öncesinde kadınlarda değişik ilaçlar kullanarak yumurtalıklar uyarılır. Uyarılan yumurtalıklarda yumurtalar gelişmeye başlar. Kadının yumurtalık rezervine göre değişik sayılarda yumurta gelişir. Normal yumurtalık rezervi olanlarda 10-15 arasında yumurta gelişmesi beklenir. Yumurtalar belli bir büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi yapılır. Hastadan gerekli testler yapıldıktan sonra kadın yumurta toplama işlemi için hazırlanır.

- Yumurta Toplama​

Yumurta toplama işlemi sedasyon dediğimiz hafif anestezi uygulaması altında yapılır. Hastanın aç karna gelmesi istenir. Ameliyathane ortamında jinekolojik muayene pozisyonunda hazırlanan hasta uyutulur. Bu esnada vajinal temizlik uygulanır. Daha sonra ultrason eşliğinde yumurta toplama iğnesi ile girilerek dikkatli bir şekilde yumurtalar toplanır. Yumurta toplama sırasında vajen arka duvarından iğne ile geçilerek yumurtalık dokusuna girilir. Yumurtaların içerisine tek tek girilerek içeriği aspire edilir. Tüpte toplanan sıvı aynı anda embriyolog tarafından laboratuvarda mikroskop altında incelenir. İçerisinde yumurta hücresi görülünce bir sonraki yumurtaya geçilir. Yumurta sayısı az olan kadınlarda yumurta toplama işlemi esnasında yumurtanın içi gerekirse 2-3 defa yıkama solüsyonu ile yıkanır. 

- Yumurtaların Döllenmesi

Toplana yumurtalar laboratuvar ortamında değişik işlemlerden sonra seçilen sağlıklı spermler tarafından döllenir. Bu noktada mikroenjeksiyon dediğimiz yöntem uygulanır. Bu yöntemde mikroskopi altında çok ince tüplerle sperm aspire edilir. Yumurta çeperi bu tüp ile delinerek spermin yumurta içerisine girmesi sağlanır. Bu şekilde döllenme işlemi başlatılmış olur. Bu noktadan sonra döllenme olup olmayacağı takip edilecektir. Bir gün sonrasında döllenme olup olmadığı tüm yumurtalarda incelenir. 

Haberin Devamı

- Embriyo Transferi

Döllenen yumurtalar artık embriyo adını alır. Embriyoların gelişimi günlük olarak takip edilir. Güzel gelişen embriyolar 3. gün yada 5. günde rahim içerisine verilmek üzere hazırlanır. Elimizde çok sayıda embriyo varsa genellikle 5. güne gidilmesi tercih edilir. Çünkü 5. gün embriyonun sağlıklı olma ihtimali çok daha yüksek olup tutunma ve gebelik oluşma şansı 3. gün embriyoarına göre daha fazladır.

- Embriyo Dondurma

Embriyo transferi yapıldıktan sonra artık gebelik testi yapılana kadar beklenecektir. Elimizde kaliteli embriyolar varsa bunlar bir sonraki tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere dondurulacaktır. Tüp bebek tedavisi sonucunda gebe kalamayan kadınlarda bir sonraki denemede yine bu dondurulmuş embriyolar kullanılacaktır. Kadın gebe kalırsa dondurulmuş embriyolar çiftler tekrar bir gebelik düşünene kadar saklanabilmektedir.

Haberin Devamı

 

Doç. Dr. Aydın Köşüş

Kadın Hastalıkları ve Doğum / Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite

İnternet sitesi: http://www.aydinkosus.com/

Twitter: https://twitter.com/surgeonskopi

Facebook: https://www.facebook.com/jinekologankara/

Instagram: https://www.instagram.com/doc.dr.aydinkosus/?hl=tr