Güngör Uras

Güngör Uras

guras@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şükrü Taş, “Hocam, bu tesiste dakikada 16 gömleği dikerek, ambalajlayarak, satış etiketini üzerine takarak sevk etmeye hazır hale getiremezsek zarar ederiz” dedi. Masanın üzerine ürettikleri ve sevke hazır hale gelmiş gömleklerden bazılarını yaymışlar. Yurtdışındaki ünlü markalar için üretilmiş gömleklerin üzerindeki etikete baktım. 85 euro yazıyordu.
Şükrü Taş’ın kardeşi Muharrem Taş, “Hocam, üretimimizin yüzde 60’ı dış markalar, kalanı içerideki ünlü markalar için” diye ekledi.
Bu konuşma Bartın’da Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayi tesislerini gezerken uğradığımız Pinaldi’nin Bartın’daki 3 gömlek üretim tesisinden birinde oluyor. Bu tesiste tek vardiyada günde 8 bin gömlek üretiliyor.
Taş’lar Adıyamanlı ve 11 kardeş. Kardeşlerin tümü işin bir ucundan tutuyor. Bartın’da bin genç kıza iş imkanı sağlamışlar. “Başka işyerinden ayrılıp gelene iş vermeyiz. Biz kendi çalışanımızı yetiştiririz. Eğitim 3-4 ay sürüyor. Ama genç kızlar bir süre sonra ya para biriktirdikleri için ya da evlenmek için ayrılıyor. Evlendikten sonra çocuk doğurup gene çalışmak isteyenlere ise iş var” diyorlar. İşçiler köylerinden alınıp köylerine bırakılıyor. Ortalama işçi maliyeti (Bartın teşvik bölgesinde olduğu için) 1.250 TL dolayında imiş.

Teşvik önemli
Kalkınmada 1. Derecede Öncelikli İller arasında olan Bartın’da yapılan ve yapılacak teşvik belgesine bağlanmış yatırımlar için, Gümrük Vergisi ve Toplu Konut Fonu istisnası, Yatırım İndirimi, KDV istisnası, Vergi, Resim ve Harç İstisnası ve Kredi Tahsisi gibi teşvik tedbirleri uygulanıyor.
Yatırımcılar, Gelir Vergisi Stopajı, Sigorta Primi İşveren Payı, Enerji Desteği ve Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi gibi teşviklerden yararlanıyor.
Sigorta primi işveren payının devlet tarafından ödenmesi istihdamı artıran en büyük teşvik. Ancak (bir kanun ile uzatılmaz ise) bu teşvik yılsonunda sona erecek.
Bartın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Toksöz ile OSB’deki daha başka tesisleri de gezdik. Adela Ayakkabı tesisi yeni yatırımlardan biri. Ahmet İhsan Yeşil’e ait tesiste Elif Candoğan’ın ilgisi ile silahlı kuvvetlere, güvenlik güçleri için günde 5 bin ayakkabı, bot üretiliyor.
OSB tekstil ağırlıklı. Tekstil tesislerinin her biri en az 250-500 kişiye istihdam imkanı sağlıyor. MŞ Tekstil, Reyhan Tekstil, En Moda, Soymen önde gelenler. Teklas motorlu araçlara hortum, Yelpen-Yelkenciler plastik boru üretiyor. Mescier yeni bir demir-çelik yatırımı.

10 bin sigortalı işçi
OSB’de 28 tesis üretim yapıyor. Bartın’da sigortalı işçi sayısı 10 bine yaklaşmış durumda.
Bartın’ın nüfusu 50 bin. 10 bin sigortalı işçiyi bir kenara yazalım. Buna 7.500 üniversite öğrencisini, 2.500 üniversite hocaları ile diğer öğretmenleri ekleyelim. Şehrin nüfus yapısı az çok anlaşılır.
Bartın’ın çok sevilen aktif bir belediye başkanı var. Başkan Cemal Akın, Bartın’ın çağdaş bir şehir haline getirecek çok sayıda proje gerçekleştirmiş. “Parayı nereden buldunuz?” diye sordum. “Bartın borcu olmayan ender belediyelerdendir. Liman geliri bizim için önemli” diyor. Bartın ırmağı ağzındaki limanı belediye işletiyor. Limanın yıllık 1.2 milyon ton işleme kapasitesi var. 3 yılda 1836 gemi giriş çıkış yapmış. Bartın-Odesa arası denizden 8 saat.
Belediye Başkan Yardımcısı Erol Demirkoparanoğlu ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Sevgi Salcı belediyenin kültür, sanat konusundaki etkinliklerini anlattılar. 1924’te babası Cemal Aliş’in yayımlamaya başladığı Bartın gazetesini yaşatan eski dostum Esen Aliş, çarşıyı, pazarı gezdirdi. Finans Dünya’sı yayıncısı Şeref Özgencil ile beraberdik. Kuyumcusundan, Cuma pazarındaki köylü kadınlara kadar Bartınlılarla sohbet ettik. Bartınlılar iyimser, güler yüzlü, dost insanlar. Günümüzde böylelerini bulmak zorlaştı.