Ülkedeki toplam tüketim harcamalarının yüzde 23.3’ünü İstanbul’da yaşayan hane halkı yapıyor. İstanbul’un nüfusu 13.6 milyon. Türkiye nüfusunun yüzde 18.2’sini oluşturuyor.
Buna karşılık toplam tüketim harcamalarında Kuzeydoğu Anadolu bölgesindeki 7 ilde yaşayanların payı sadece yüzde 1.8 oranında.
Bu iller Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan... Bu 7 ilin toplam nüfusu 2.7 milyon. Türkiye nüfusunun yüzde 3.6’sını oluşturuyor.
Toplam tüketim harcamalarında Güneydoğu Anadolu’nun payı yüzde 6.3 ve Ortadoğu Anadolu’nun payı yüzde 3.4 iken, varlıklı sanılan Doğu Karadeniz’in payı sadece yüzde 3.0 oranında Doğu Karadeniz bölgesinde 6 il var. Bunlar Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane. İllerin toplam nüfusu 2.5 milyon. Türkiye nüfusunun yüzde 3.4’ü büyüklüğünde.
Bunları TÜİK tarafından dün yayımlanan Hane halkı Tüketim Harcamaları’nın dağılımını gösteren rakamlardan çıkardım.
Gıdanın payı fakirde yüzde 22, zenginde ise yüzde 13
1) TÜİK’in belirlemelerine göre, Türkiye’de toplam tüketim harcamasının yüzde 23,3’ü İstanbul’da oturan hane halkları tarafından yapılırken, Ege Bölgesi yüzde 14,5’lik oranla ikinci sırada yer alıyor. Ege’yi yüzde 11,6 oranı ile Akdeniz Bölgesi izliyor.
2) Bölgeler itibariyle tüketim harcamalarının tüketim konularına dağılımı hakkındaki bilgiler de önemli.
Türkiye genelinde tüketim harcamalarının yüzde 23.3’ünün gerçekleştirildiği İstanbul’da harcamaların büyük bölümü yüzde 32.6’sı konut ve kiraya gidiyor. Tüketim harcamalarında daha sonra gelen iki önemli kalem yüzde 17.6 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 14.1 ile ulaştırma ve haberleşme.
Alkol ve sigaranın payı yüzde 3.7, sağlığın ise yüzde 2.0
Giyim ve ayakkabıya giden harcama toplamın yüzde 4.2’si, mobilyaya ve ev eşyasına giden para toplam tüketim harcamalarının yüzde 5.5’i iken alkollü içecekler ve sigaranın toplam harcamalardan yüzde 3.7 pay alması buna karşılık sağlık harcamalarının toplam harcamalar içindeki payının yüzde 2.0, eğitim harcamalarının 2.6 olması dikkat çekiyor.
3) Her bölgedeki nüfus yüzde 20’lik gelir gruplarına ayrılarak bu gruplardaki halkın tüketim harcamalarının dağılımı belirlenmiş.
Birinci yüzde 20’lik grup en düşük gelirli hane halkının grubu, beşinci yüzde 20’lik grup en varlıklı olan kesimin tüketim harcamalarının dağılımını veriyor.
İstanbul’da en düşük gelir grubunda gıda harcamaları toplam harcamaların yüzde 22.1’i iken en yüksek gelir grubunda gıda harcamalarının toplam içindeki payı yüzde 13.5’e geriliyor.
İlginç olan üst gelir grubunda kira ve konut harcamalarının toplam içindeki payının da düşük olması. Alt gelir grubunda bu pay yüzde 40.5 iken üst gelir grubunda yüzde 26.1 oranında.