GEÇEN yıl Türkiye turizmden 8.1 milyar dolar gelir elde etti. Bu rakam önemli bir rakam.
Turizm geliri, toplam ihracat gelirinin yüzde 30'u büyüklüğünde. 1998 yılında ülkeye giren tüm dövizin yüzde 15'ini turizm sektörü sağladı.
Türkiye'de uluslararası standartta 355 bin yatak var. Bu yataklar 2 bin 300 işletmeye dağılmış durumda. Uluslararası standartta olmayan bir o kadar yatak ve bu yatakların sahibi işletmecileri de dikkate alırsanız, sektörün büyüklüğü ortaya çıkar.
Bu sektör büyüyen bir sektör. Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği yöneticilerinden Yılmaz Türkeri'nin açıklamalarına göre Türkiye'de turizm sektörü son on yılda her yıl yüzde 12 büyüdü. Her yıl turizm yatırımcıları 1 milyar dolar dolayında yatırım yaptı.
Dünya Turizm Örgütü, Türkiye'nin herhangi bir aksama olmadan büyümeyi sürdürmesi halinde 2010 yılında yılda 25 milyon turisti ağırlayacak bir ülke olacağını, turizmden yılda 20 milyar dolar sağlayacağını söylüyor.
Turizm Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Sunuk Pasiner, Türkiye'de turistin harcadığı her 1 doların, ekonomide 33 farklı kesime gelir olarak dağıldığını, 33 ayrı işyerinde istihdamı, üretimi etkilediğini söylüyor.
Turizm sektörü, doğrudan bir milyon kişiye istihdam imkanı sağlıyor. Fakat turizmin dolaylı istihdam etkisi çok önemli.
Turist otelde kalırsa, turist yer ve içer ise, turist gezer ise, çarşaf satılıyor, boya satılıyor, sabun satılıyor, çamaşırhane işliyor, lokantaya müşteri geliyor, süt alıcı buluyor, yumurta tüketimi artıyor, taksiye iş çıkıyor, otobüsler doluyor, çok kimsenin cebine para giriyor. Ekonomi canlanıyor.
Şu günlerde 1999 turizm mevsimi başlıyor. Mevcut tesisler yeni mevsime hazırlanıyor. Bu yıl yepyeni tesisler devreye giriyor. Ama bir endişe var: "- Acaba bu yıl turist gelecek mi?"
Burada da bir açıklamaya gerek var: Biz turist denilince sadece yabancı turisti düşünür, turizm geliri deyince sadece dolardan söz eder olduk.
Genelde, (hepsini birlikte düşündüğümüzde) turizm sektöründe yerli turistin ağırlığı da büyük.
Merkez Bankası, turizm işletmelerinin 1995 - 1997 yıllarındaki bilançoları üzerinde bir değerlendirme yaptı. Bulunan sonuçlar ilgi çekici. 1997 yılında turizm işletmelerinin (ülke çapında / genel değerlemede) toplam net satışlarının yüzde 81'i yurtiçi satışlardan oluşuyor. Yurtdışı satışların net satışlar içindeki payı yüzde 18.2 oranında.
1999 yılında yurtiçi turizm hareketinde önemli bir tehlike var. Türk tüketicisi 1998 yılının ikinci yarısından bu yana, harcamalarını kıstı. Halkımız para harcamıyor. Halkımız değişik nedenlerle tüketimde frene bastı. Bu davranış acaba yaz aylarında turizm hareketini olumsuz etkileyebilir mi?
Yerli turistlerin turizm sektöründeki önemi ve ağırlığını dikkate almadan son zamanlarda sadece yabancı turistlerle ilgileniyoruz. "- Acaba yabancı turistler terörden etkilenir mi? Acaba rezervasyon iptalleri olur mu?" endişesi taşıyoruz.
Geçen yıllarda Avrupa'daki ekonomik durgunluk, Avrupalıların tüketim harcamalarında frene basması Türkiye'ye turist girişini olumsuz etkilemişti. Bu konuda gevşeme işaretleri belirirken, yabancı turist için "terör" sorunu ortaya çıktı.
Acaba "terör" sorunu sadece yabancı turist için mi önemli... Acaba yerli turizm hareketi de "terör"den etkilenmeyecek mi?
Sayın okuyucularım, turizm sektörü öyle ufacık bir sektör değil. Yatırımlarıyla, işletmeleriyle, doğrudan çalışanları, dolaylı etkileriyle ekonominin dinamiklerinden biri. Eğer bu yıl turizmde işler kötü gider ise ekonomi bütünüyle sarsılır.