Hakan Atis

Hakan Atis

info@hakanatis.com

Tüm Yazıları

En zorlu okyanus yarışlarından Transquadra’nın ikinci etabı için heyecanlı bekleyiş sürüyor. Madeira-Martinik rotasında ülkemizi OMM Alize Ocean Racing ekibi temsil edecek.

Onlar hem çevreci hem de usta denizci. Bu nedenle amaçları sadece yarışmak, derece elde etmek değil. Diğer takımlarla rekabet ederken maviliklerin ve çevrenin korunmasıyla ilgili kalıcı mesajlar vermeyi de hedefliyorlar. Tolga Pamir ve Sinan Sümer’den söz ediyorum. Bir başka deyişle dünyanın en önemli okyanus yarışlarından Transquadra’ya katılan ilk Türk ekibinden. Geçen yıl ağustos ayında Marsilya-Madeira arasında elde ettikleri ikinciliği Mavi Dünya’da okudunuz. Bugün sizlere 29 Ocak-19 Şubat 2022 tarihlerinde Madeira-Martinik rotasında gerçekleştirilecek kader etabına yönelik bilgi aktaracağım. Ekibimiz takvimden gün sayıyor. Motivasyonları yüksek. Atlantik geçişini iyi bir dereceyle bitirmeyi hedefliyorlar. Son sözümü baştan söyleyeyim: Elde edecekleri sonuç ne olursa olsun OMM Alize Ocean Racing ekibini alkışlıyorum. Gönlüm elbette hedefledikleri dereceyi elde etmelerinden yana. Ancak onları çevreye yönelik örnek yaklaşımları nedeniyle şimdiden kutluyorum.

Haberin Devamı

Atlantik Okyanusu’nda üç hafta

Önemli araştırma

OMM Alize Ocean Racing ekibi, yarışın ikinci etabını da sıfır karbon emisyonu ile tamamlayacak. Böylece toplam 4 bin millik Transquadra’yı önemli bir mesaj vererek sonlandıracak. Sözün özü, hedeflerinin sadece yarışmak olmadığını, okyanusların korunması için hepimize önemli görevler düştüğünü kamuoyuna duyurmuş olacaklar. Kendilerine sağlanan desteğin başarıları için önemli olduğunu vurgulayan Tolga Pamir ve Sinan Sümer, Madeira-Martinik rotasına yönelik hazırlıklarını tamamlamak üzere. Türk yelken dünyasını gururlandıracak bir sonuç elde etmeyi hedeflediklerini söyleyen azimli denizcilerimiz, şunların altını çiziyor: “Tıpkı Marsilya-Madeira rotasında olduğu gibi yarışın ikinci etabında da Türkiye Deniz Araştırmaları Vakfı için okyanusta mikroplastik ölçümler yapacağız. Elde edilecek bilimsel veriler daha sonra kamuoyuna duyurulacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar’, ‘İklim Eylemi’ ve ‘Sudaki Yaşam’ maddelerine de dikkat çekmeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Atlantik Okyanusu’nda üç hafta

Daha zorlu

Kendilerine destek veren kişi ve kuruluşların başarılarını pozitif yönde etkilediğini belirten Pamir ve Sümer, sözlerini şöyle noktalıyor: “Madeira-Martinik rotası, ikinci tamamladığımız Marsilya-Madeira etabına göre daha çetin geçecek. Ancak, yaptığımız yarış simülasyonları ve oluşturduğumuz stratejilerle bunları aşacağımıza inanıyoruz. Elde edeceğimiz deneyimleri ülkemizde genç yelkencilerimize aktaracağız. Odunpazarı Modern Müze (OMM), Türkiye Açık Deniz Yarış Kulübü (TAYK), Columbia ve Yacht Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. Bir sonraki hedefimizi şimdiden belirledik. IMOCA 60’ta yarışan ilk Türk takımı olmayı planlıyoruz.” Onlar, Büyük Önder Atatürk’ün denizci millet olma ülküsünü benimsemiş, ülkelerini dünyanın en saygın ve zorlu yarışlarından birinde başarıyla temsil eden mavi yürekli denizcilerimiz. Bu nedenle içten dileklerinizi esirgemeyin. Gelecek pazar yeniden buluşuncaya kadar pruvanız neta, rüzgâr kolayınıza olsun. Esen kalın.

Haberin Devamı

Kitap: Bazı kitaplar yıllar geçse de güncelliğini koruyor. “Okyanusta Bir Türk Kızı”, böyle bir eser. Hülya Leigh, hayata ve denizlere yönelik deneyimlerini içten bir üslupla paylaşıyor. Tavsiye ediyorum. Naviga Yayınları: (216) 418 51 91

Atlantik Okyanusu’nda üç hafta

Sektör: Süper Yat 143 veya namıdiğer yaklaşık 500 milyon dolarlık yüzen saray. Almanya’nın Nobiskrug Tersanesi yapımı. Maksimum hızı 21 knot. Çevreci, teknoloji harikası ve genç tasarımcılar için ilham kaynağı. Yeri gelmişken gurur duyarak ifade edeyim. Bizim tersanelerimizde de süper yat yapımında başarılı işlere imza atılıyor. 

Atlantik Okyanusu’nda üç hafta

Tekne: Beneteau, Swift Trawler 48 modeli ile 2022’ye iddialı girdi. Yelkenli tekneleriyle göz dolduran Fransız firması, son yıllarda motor yatlarıyla da küresel talep görüyor. Bilgi için (212) 256 42 22 no’lu telefondan Tezmarin’e başvurabilirsiniz.

Atlantik Okyanusu’nda üç hafta