Radikal gazetesi muhabiri İsmail Saymaz, Erzincan - Erzurum hattında “tarikat, siyaset, adalet” üçgeninde yaşanan hukuksuzlukları “Postmodern Cihad” adlı bir kitapta topladı. Tarikatların siyaset ve iş dünyasıyla ilişkileri, bölgedeki karmaşık bağlantılar, tarikata dokunanlara kurulan tuzaklar tekmili birden kitapta işlenmiş.
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’e yönelik baskılar hukuk tarihine geçecek cinsten. İbretle okunuyor.
Adalet Bakanlığı ve savcılar da yakından ilgileniyor İsmail Saymaz ile...
Ancak onların ilgisi daha çok İsmail’in Radikal’deki haberleriyle ilgili ...
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in sorgusunun ertesi günü Radikal’de İsmail Saymaz’ın “Savcı Cihaner’e darbeyi sormuş” başlıklı haberi yayımlanmıştı. Adalet Bakanlığı Başmüfettişliği İsmail Saymaz’a bir yazı göndererek “haberin kaynağı”nı sordu. Bu haberden dolayı Saymaz’a “Gizliliği ihlal” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”ten 9 yıl hapis istemiyle dava açıldı... Ayrıca 4 haberle ilgili soruşturma da sürüyor.
Basın Kanunu’nun 12. maddesi gazeteciler için “...haber kaynaklarını açıklamaya ve bu konuda tanıklık yapmaya zorlanamaz” diyor ama Bakanlık yasadan etkilenmişe pek benzemiyor.
Ergenekon soruşturmaları sürecinde yandaş gazeteler sayısız kez adil yargılamayı ihlal etti. Kimse oralı olmadı.
Ergenekon soruşturmasında unutulan hukuk, İsmail Saymaz’ın haberleri söz konusu olunca aniden hatırlanmış ve gazeteci arkadaşımız üzerinde baskıya dönüştürülmüş bulunuyor...
Ağır kitap...
Masamızın üzerine iki tuğla büyüklüğünde bir kitap konuldu, yaklaşık 1050 sayfa... Kaliteli kâğıda basılmış... Kapağı sağlam... Üzerinde “Köy Enstitüleri Sempozyumu” yazıyor. İçinde sempozyum konuşmaları...
Ne zamanmış sempozyum?
2010 yılı 17 Nisanı’nda... Yani 10 gün önce... Sempozyum bildirileri herkesin bildiği gibi sempozyumun yapılmasından bir - iki yıl sonra kitap şeklinde bastırılır. Bu kitap ise sempozyumun yapıldığı gün konuklara dağıtıldığı gibi gazetecilere ve diğer ilgililere de aynı gün yollanmış...
Sempozyumu Kastamonu Üniversitesi düzenliyor... Kastamonu Gölköy Enstitülüler Vakfı, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği ile Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı gibi kuruluşlar destek olmuş... Arçelik kitabın baskı masraflarını üstlenmiş... Sonunda ortaya güzel bir eser çıkmış.
Sempozyumun hazırlanmasına emeği geçenlerden öğretim görevlisi Hülya Biçicioğlu ile konuştuk... Hazırlığa iki yıl öncesinden başlanmış. Katılımcılardan tebliğleri istenmiş. Elemeden geçirilmiş. Kitap oluşturulmuş ve sempozyumun yapılacağı güne yetiştirilmiş...
Hülya Hanım, 2006 yılında aynı şekilde bir Rıfat Ilgaz sempozyumu yapıldığını ekledi... Rektör Prof. Dr. Bahri Gökçebay kültürel konularda duyarlı ve gayretli bir yönetici. Yüksek okul döneminden beri, tam 23 yıldır aynı kentte eğitimle, kültürle, öğrenciyle haşır neşir bir zat... Kastamonu’dan gelen ağır kitap duygulandırdı bizi. Baba memleketimiz ne de olsa... Kutlarız esere emeği geçen herkesi...
YAŞ
Anayasa değişiklikleri gerçekleşirse YAŞ kararları yargıya açılacak...
Gazeteport yazarı Safile Ulus Avusturya ordusunun sözcüsü Schneider’e soruyor:
“Bir ordunun personel kararlarına karşı dava açılabilir mi?”
“Bir ordunun personel alımına ve personel kararlarına kimse karışamaz, ne bir siyasi parti ne de bir mahkeme. Mahkeme açılsa da ordu mahkemenin kararına uymak zorunda değil”
“Neden?”
“Benim bir güvenlik şirketim var, siz bana diyorsunuz ki, benim şirketimin güvenliğini sağla, bu görevi bana verirsiniz ama verdikten sonra benim hangi personelle, hangi silahla, hangi planlarla sizi koruyacağıma karışamazsınız. Beni güvenli bulmadığım bir personelle çalışmaya kimse zorlayamaz. Güvenlik sağlamada kullanılan personele benim güvenmem gerekir.”
Avrupalının mantığı böyle işliyor... Nitekim AİHM de bugüne dek YAŞ kararlarına itirazları hep reddetti...
Bu iktidar döneminde pek çok şey gibi bazı sözcüklerin anlamı da değişti...
Örneğin tavize “açılım”, sivil dikta arayışına “demokratikleşme”, faşizme “normalleşme” deniliyor...
Haldun Ertem
Ada
İngilizler seçime doğru demokrasinin güzelliğini yaşamaya devam ediyor... Kampanyadan bazı notlar:
Muhafazakâr Parti lideri David Cameron bira fabrikası ziyaretinde çalışanlara hitap etti: ”Şimdiye kadar sevmediğim içkiyle karşılaşmadım. Bu da aslında endişe verici bir itiraf.”
İsçi Partisi’nin eski liderlerinden Neil Kinnock, Başbakan Gordon Brown’ın televizyon performansını değerlendiriyor: ”Gordon’un yüzü radyoya daha uygun.”
Lise
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi 125. kuruluş yılını kutluyor...
Okul, Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa’nın halktan topladığı 8500 altınla kurulmuş. Kentin kültür öncüsü olmuş, yıllar içinde nice şair, yazar, siyasetçi, sanatçı yetiştirmiş.
1920 yılında mezun vermemiş.
Çünkü tüm son sınıf öğrencileri askere gitmiş o yıl. Kurtuluş Savaşı bittiğinde, şehit düşmeyenler geri dönüşlerinde diploma alabilmişler. Askere giden öğrencilerin getirdiği silah ve bazı malzemeler okulun müzesinde sergilenmekte...
Bu bilgiyi gönderen Abdurrahmanpaşa Lisesi Mezunlar Vakfı Başkanı Fehmi Altıkulaçoğlu’na teşekkür ile...
Yandaş medya
“suç örgütü” yerine “ulusalcı yapılanma” ifadesini kullanıyor.
İktidar ve yandaşlarının anti ulusalcı yani gayri milli unsurlar olduğunun itirafıdır.
Gülhan Elmas