Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hollandalı yetkililer geçen ay Amsterdam'da düşen THY uçağında ölenleri, ancak yakınları tarafından teşhis edildikten sonra açıklayacaklarını bildirince şaşırmıştık. Kimimiz bunu işgüzarlık bile saydı. Ama hanyayı konyayı, şu son 4 günde yaşayarak öğrendik. Düşen helikopterde, hem de en yüksek ağızlardan, önce 6 kişinin öldüğü bildirildi. Peşinden 2 kişinin cesedinin henüz bulunamadığı ortaya çıktı. Kazazede aileleri umutlandı. Derken dün, öğleden sonra Yazıcıoğlu'nun cesedi bulundu. İHA muhabiri Güneş ise dün gece bu satırlar yazılırken hâlâ kayıptı... Sorumsuzluk ve acizlik dorukta...
Araç neden düştü? Neden sinyal vermedi? Neden 112 servisindeki hanım İHA muhabirinin pilini bitirene kadar konuştuğu halde yer tespiti yapılamadı? Neden sorumsuz açıklamalar yapıldı? Tek yanıtı var; İnsan eksenli, bilim çerçeveli bir siyaset ve kültür egemen değil ülkede, o yüzden...

Haberin Devamı

Gazetelerin ilk önce spor sayfalarını okurum, burası başarı ve galibiyet haberleri ile doludur.
Birinci sayfada ise sadece birilerinin hatalarından bahsedilir.
Earl Warren

Bravo müdür
Artvin Emniyet Müdürü Necmettin Emre, polis evindeki yabancı isimleri Türkçeleştirdi... Polisevinin girişinden işe başlayan Emre, “Resepsiyon” ibaresi yerine, “Kayıt-kabul” yazdırttı. “VIP salonu”nun adı, “ağırlama salonu”na, “kondisyon salonu”nun adı “idman salonu”na, “sauna” ise “buhar hamamı”na dönüştürüldü...
Polis memurlarının kullandığı “lokal”in yerine “mavi salon”, “restaurant”ın yerine ise “yemek salonu” yazıldı.
Bravo Müdür bey... İşte bu kadar... Ne demiş Ziya Gökalp: “Başka dile uymaz annenin sesi, her sözün ararsan vardır Türkçesi...”

Kadın uyurken...
Fedakâr kadın bütün gün evin  işlerini bitireceğim diye çalışmış didinmiş... Akşam televizyonun karşısındaki koltuğa uzanmış, biraz izlemeye niyetlenirken uyuyakalmış... Derken bir ara uyanır gibi oluyor... Uzun süredir ona elini sürmeyen kocasının kendisini okşadığını farkediyor... Adamın eli yatan kadının beline sarılıyor, oradan  aşağı kayıyor, tekrar yukarı çıkıyor, koltukla kadının vücudunun arasında dolaşıyor.. Elini tutuyor. Kadın mutlu... Bir yandan da kocasının neden aniden böylesine aşka geldiğini düşünüyor... O da tam kocasının elini tutacak:
- Tamam tamam, diyor adam, kumandayı arıyordum buldum...

Haberin Devamı

Moda ressamları
Kadıköy’ün sakin semti Moda’da son zamanlarda hem resim galerileri çoğaldı, hem ressam atölyeleri.
Yakında, geçmişteki Maltepe Ressamları gibi bir Moda Ressamları grubu oluşacağa benzer.
Bu ressamların hep birlikte çalışıp bir “Moda resimleri” sergisi açmaya niyetlendiğini haber verelim. Böylece Moda’nın tarihi de renklenecek kuşkusuz.
Moda ressamlarından biri hakkında fikir sahibi olmak isterseniz...
Aslı Özok’un Etiler’de Şişli Terakki galerisindeki sergisini gezebilirsiniz...
Bakınız Moda, nasıl da genç ve usta ressamların mekânı olmuş, orada göreceksiniz...

Domalan seçimi
Seçim kampanyası sırasında adaylardan birinin yaptırdığı afiş internette dolaştı durdu, hayli eğlenceli bulundu. Antalya’nın ilçe belediye başkan adaylarından bir zat afişe:
“Sen Domalan’sın büyük düşün” yazdırmıştı...
Gerçi Domalan’ın adı değiştirildi, Yeşilöz oldu ama... Yörede hâlâ Domalan adı sıkça kullanılıyor... Nedir Domalan? Bir çeşit mantar... Avrupalıların Truffle ya da Truffe dedikleri, “mutfağın elması” diye adlandırılan değerli bir mantar... Domalan adını bu mantardan almış...
Ama anlatabilirsen anlat bizim ön yargılı vatandaşa!
Söz açılmışken, Türkiye’den birkaç ilginç yer adı daha...
Denizli’nin Kale ilçesine bağlı Kurbağalık köyünün adı aslında Gülbağlık imiş. Kuraklık nedeniyle gül bahçeleri kuruyunca halk Kurbağalık demeye başlamış. Adı öyle kalmış.
Aydın’ın Kuyucak ilçesine bağlı “Sinekler” köyünün ismi, tabelasındaki “s” harfinin komşu köyün gençleri tarafından sürekli silinmesi ve “İnekler” olarak görünmesi nedeniyle “5 Eylül köyü” olarak değiştirildi.
Aydın’ın Çine ilçesine bağlı Hacıkabasakallılar köyü de uzunluğundan dolayı sıkıntı yarattığından Kirazderesi oldu.
Orhaneli’ne bağlı Dönmeler köyü, Osmanlılar döneminde köyün Hıristiyan halkı topluca Müslümanlığa geçince bu adı almış. Yakın geçmişte halkın başvurusu üzerine adı Gümüşsuyu olarak değiştirilmiş.
Ünlü Susurluk ilçesinin adı geçmişte “Susığırlık” daha önce de “Pırt” imiş. Dönüşmüş Susurluk olmuş.
Yalova adı Yalı Ovası adından geliyormuş.
Gediz ile Uşak arasında yolculuk yapanların konakladığı, o yüzden “Eğlence” adı verilen köyün halkı ise adından memnunmuş.
Samsunlular isim yönünden cesur; “Vicikler” ve “Hoylan” gibi isimleri değiştirmeyi düşünmüyorlar.
Zonguldak’ta Ense, Gebe, Keller, Sarımsak, Hallı, Yedigelli, Yılanlıçokuz, Keşkek, Kokurdan gibi köylerin sakinleri bu isimleri hiç garipsemiyor.
Konya köyleri de isim yönünden zengin.. Örneğin Mantar, Tipi, Çiller, Acıdort, Başgötüren, Karadona, Yavşankuyu, Ayışığı, Babuşçular, Delimahmutlu...
Sıradan isimler yerine bunlar daha güzel...