Nil Kural

Nil Kural

nil.kural@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir askerlik güzellemesi


Kaptan Amerika rolünde Chris Evans ve Peggy’yi canlandıran Hayley Atwell.


Teknik açıdan hiçbir sorunu olmayan “Kaptan Amerika”nın senaryosu bir ABD ordusu propagandası



1941’de yaratılan Marvel çizgi karakteri Kaptan Amerika, o yılda başlayan bir sinema uyarlamasıyla karşımızda. Steve Rogers, Amerikan ordusuna
katılıp II. Dünya Savaşı’nda mücadele etmek için
yanıp tutuşmaktadır. Zayıf ve hastalıklı olduğu için defalarca reddedilen Rogers, sonunda deneysel bir programa kabul edilir. Bilim adamı Abraham Erskine tarafından yürütülen programda cesareti ve merhametiyle dikkat çeken Rogers, ilk süper asker Kaptan Amerika’ya dönüştürülür. Artık kaslı, hızlı ve sağlıklıdır. Önce asker toplama kampanyalarında kullanılan Rogers reklam malzemesi olmaktan sıkılır ve savaşa katılır. Baş düşmanı Johann Schmidt’dir. Nazilerin deneysel bilim örgütü HYDRA’nın başında bulunan ve dünyayı yok etmeyi planlayan güç manyağı Schmidt’i bir tek Kaptan Amerika durdurabilir.

Yönetmeni Oscar’lı efektçi
Konusundan da anlaşılabileceği gibi “İlk Yenilmez: Kaptan Amerika” tam bir Amerikan ordusu propagandası. Film modası geçmiş kahramanını, yaratıldığı döneme dair bir nostalji ve sevgiyle günümüze taşıyor. Aradan yıllar geçmemiş, Amerikan ordusunun “iyilik ve barış getirme” misyonunun ipliği pazara çıkmamış gibi davranıyor. Sunduğu merhametli ve ezilenin yanında yer alan kahraman Amerikan askeri idealine sıkı sıkıya sarılıyor. Filmin bu saflık olarak adlandırılamayacak tavrı ABD’li izleyici kitlesinin gönlünü ferahlatır mı bilinmez ama her tarafından militarizm fışkıran bu film, metni açısından başından sonuna kadar rahatsız edici.
Yönetmen, Indiana Jones filmi “Kutsal Hazine Avcıları / Raiders of the Lost Ark”la (1981) özel efekt dalında Oscar kazanan Joe Johnston. Bundan sonra “Jurassic Park 3” (2001) ve “The Wolfman” (2010) gibi özel efekt becerisi gerektiren filmlerin yönetmenliğini üstlenen Johnston, “Kaptan Amerika”da da teknik açıdan sorunsuz bir filme imza atıyor. 3D özellikleri oldukça kalburüstü olan film, anlattığı 1940’lar atmosferi konusunda da aksamıyor.


“İlk Yenilmez: Kaptan Amerika / Captain America: The First Avenger”
Yön.: Joe Johnston Oyn.: Chris Evans (Kaptan Amerika / Steve Rogers), Hayley Atwell (Peggy Carter), Sebastian Stan (Bucky Barnes), Tommy Lee Jones (Chester Phillips), Abraham Erskine (Stanley Tucci), Hugo Weaving (Johann Schmidt), Dominic Cooper (Howard Stark)
Sen.: Christopher Markus, Stephen McFeely
Gör.: Shelly Johnson Müz.: Alan Menken, Alan Silvestri




Flört hocası hayvanlar

Hayvan Bakıcısı / Zookeeper”ın baş karakteri Griffin Keyes (Kevin James), hayvanat bahçesinde çalışmaktadır. İşi yüzünden kadınlarla ilişki kurmakta zorlanan Keyes istifa etmeye karar verir. Onu çok seven hayvanlar, bakıcılarının gitmesini istemedikleri için sessizliklerini bozup konuşabildiklerini açıklarlar. Ve Keyes’e başarılı bir flörtün püf noktalarını öğretmeye başlarlar.
1998 yapımı “The Wedding Singer”da imzası bulunan Frank Coraci’nin yönettiği filmin başrolünde “The King of Queens” adlı sitcomla ünlenen Kevin James bulunuyor. Bu aile komedisinde James’e Rosario Dawson, Leslie Bibb ve Ken Jeong eşlik ediyor.



Bu komedide kadınlar güldürüyor


Son dönemde Hollywood’da erkeklerin ön planda olduğu komedilerden geçilmiyor. Yapımcı / yönetmen Judd Apatow’un çalışmalarından “Superbad”, “Zorlu Görev / Get Him to the Greek” ve “Matrak Adamlar / Funny People”nın yanı sıra çok sevilen “Felekten Bir Gece / The Hangover” da bu eğilimin kanıtları arasında. Gişede büyük bir başarı sergileyen “Nedimeler / Bridesmaids”, kadın karakterleri seçmesiyle ayrı bir yerde duruyor.
Annie (Kristen Wiig), ilişkiler ve iş yaşamında bir denge tutturamamış bekar bir kadın. En yakın arkadaşı Lillian’ın (Maya Rudolph) aldığı evlilik teklifinin ardından Annie onun baş nedimesi olur. Ancak Lillian’ın yeni yakın arkadaşı Helen (Rose Byrne), Annie’nin dengesini iyice altüst eder. Güzel, evli, zengin ve her alanda başarılı bir kadın olan Helen ile Annie arasında Lillian üzerinden gelişen bir rekabet başlar. Annie, bu rekabette bütün düğün planlarında çuvallamaya mahkumdur.
Yapımcı Judd Apatow ve yönetmen Paul Feig’in imzasını taşıyan “Nedimeler”in en önemli kozlarından biri Annie’yi canlandıran Saturday Night Live komedyeni Kristen Wiig. Senaryoyu da Annie Mumolo’yla birlikte kaleme alan Wiig, fiziksel komedide de, duygusal anlarda da dört dörtlük bir performans sergiliyor. Çoğu kadın karakterli komedinin aksine, romantizmi arkadaşlığın gerisine atan film sezonda türünü en iyi temsil eden yapımlardan biri.