Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Hafta içinde Amerika kıtasının ta öbür ucundan, sesi pek duyulmayan, sakin ülkelerden Kosta Rika’dan bir haber geldi. Nüfusu 4.5 milyondan ibaret olan bu minik devlet, bir “mülteci istilası”na uğramış...
Çok dolambaçlı yollardan ve uzun bir yolculuktan sonra Pasifik sahilindeki bu Orta Amerika ülkesine ulaşan 600 göçmen, Afrika’nın doğusundan geliyormuş. Bunların çoğu Somalili ve Sudanlı. Haftalarca süren yolculuklarını kaçakçıların “yardımıyla” yapmışlar.
Kosta Rika makamları bu “beklenmeyen misafirler”i ne yapacağını şaşırmış. Göçmenlerden kimileri ABD’ye, kimileri de Brezilya’ya gidip yerleşmek istiyormuş. Bazısı da Kosta Rika’da kalmaya razı.
Kosta Rika şimdilik bunları bir kampa yerleştirdi; BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden destek bekliyor...
Rota değişiyor
Aslında bu göçmenlerin çoğu, Avrupa’ya -özellikle Almanya’ya- gitmeyi planlıyordu. Ama son zamanlarda Avrupa ülkelerinin sığınmacılara sınırlarını kapatması üzerine, gidecek başka ülkeler ve başka yollar aradılar.
Nasıl olmuşsa, bunlara ABD ve Brezilya için ilk durak olarak Kosta Rika nasip olmuş! Buradan kaçak olarak bu iki ülkeye gidebilirler mi? O da çok şüpheli.
Bu olay, sayısı milyonları bulan Ortadoğulu, Asyalı ve Afrikalı sığınmacıların, Avrupa ve şimdi de Amerika kıtasında, yerleşebilecekleri ülkelere ulaşmak için, ne pahasına olursa olsun, her yolu denemeye kararlı olduklarını gösteriyor.
Ege olmazsa, Akdeniz...
Şimdiye kadar Avrupa’ya gitmek isteyen çoğu mülteci için en kestirme yol, Türkiye’den geçiyordu. Buradan Ege Denizi’nden Yunan adalarına ulaşmak nispeten kolay ama gene de epey riskliydi. Buna rağmen pek çok göçmen ölümü göze alıp bu yolu seçti. Ta ki Türkiye ile AB bu güzergâhı kapatmaya yönelik anlaşmayı imzalayıncaya kadar...
Şimdi Ege’den karşı tarafa geçişler bir hayli azaldı. Ama göçmenler hâlâ kararlı; kaçakçılar da hâlâ hırslı.
Kaçakçı şebekelerin devreye soktukları yeni yol, Libya’dan Akdeniz vasıtasıyla İtalya... Göç hareketi son haftalarda o tarafa kaymış gibi.
Hafta içinde yola çıkan göçmen dolu iki gemiden biri batınca 500 kişi boğuldu. Yani bu kez trajedi başka bir bölgede devam ediyor...
Bütün bu olaylar mülteci meselesinin zamanımızın en önemli evrensel sorunlarından biri olduğunu gösteriyor. Bu özellikle Ortadoğu, Asya ve Afrika’daki siyasal ve ekonomik “patlamalar”ın bir sonucu. Aynı şartlar devam ettiği sürece, kitlesel göç hareketlerini durdurmak imkânsız.
Bu da sonuçta Avrupa başta olmak üzere gelişmiş ülkelerin nüfus yapısında olası değişikliklerin işaretini veriyor.