Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Voleybolda İtalya’da düzenlenen “Kadınlar Denizbank CEV Şampiyonlar Ligi Dörtlü Final” maçları öncesinde bir grup gazeteciyle bir araya gelen Denizbank’ın Genel Müdürü Hakan Ateş, Türk ekonomisinde alınan tedbirler sonrasında gelinen noktanın dünyanın birçok ülkesine göre oldukça iyi olduğunu söyledi.
“Türkiye’de makroihtiyati tedbirler yerinde ve zamanında kullanılmıştır” diyen Ateş, bununla birlikte misyonunu dolduran tedbirlerin giderek genişlemeye ve gevşemeye doğru yerini bırakmasının gerekliliğine dikkat çekti.
Ateş, “Türkiye’nin makro ekonomik göstergeleri yerinde olduğu için geçen hafta Moody’s kredi notumuza dokunamadı. Not görünümünü pozitife çevirecek kadar da cesur olamadı. Kamu borcu tek hanede, bütçe açığı yüzde 2’nin altında, cari açığın milli gelire oranı yüzde 4 civarında. Böyle kaç tane ülke var diye sıralasanız Türkiye çok az ülkeden birisi konumundadır. Moody’s çeşitli risklere binaen notumuzu ve not görünümümüzü korudu” dedi.

Ekonomi tıkırında böyle kaç ülke var

Ekstra yüke dikkat
2008 krizinden bu yana dünyada bankacılığa çok rağbet olmadığını anlatan Ateş, şöyle devam etti: “Bu süreç, bankacılık üzerine ekstra yükler getirdi. Türkiye de bundan nasibini aldı. Türkiye’de neredeyse bütün bankalar yıllık karlarının üzerine hissedarlarından sermaye alıyor. Herhangi bir sektörde hissedardan sermaye almak demek; ‘yıllık karınız büyümenizi desteklemiyor’ anlamına gelir. Bu durum hissedarları mutlu etmez. Gelinen nokta itibarıyla bankacılık sektöründe yüzde 10 civarında karlılıktan söz ediyoruz. Enflasyon yüzde 8-9 seviyesinde. Hükümet yetkilileri ve ilgili bürokratlara dileklerimizi aktarıyoruz.”

Turizm ne olacak?

Rus Sberbank’ın sahibi olduğu Denizbank, turizm alanında önemli bir banka. Rusya gerginliği ve komşu ülkelerdeki karmaşanın turizme etkisi konu edildiğinde Hakan Ateş, “Turizm bu yıl zor bir yıl geçirecek” dedi. Ancak turimde ne Mısır’ın ne İtalya’nın ne de İspanya’nın Türkiye’nin rakibi olmayacağını da sözlerine ekledi.

İlk çeyrekte tatlı sürpriz
Bankacılık sektöründe ilk çeyreğin iyi geçtiğini ileten Hakan Ateş, “Mart sonu itibarıyla kredi talebi iyi. Bununla birlikte tedbirler sonrası kârlılık düştü. Olumlu gelişmeler de oldu. Sene başından bu yana faiz oranları biraz geriledi. Mevduat oranları inişe geçti. Kredi talebi de geçen yıla göre biraz iyi” dedi.
Ateş, Denizbank’ın finansal sonuçlarının bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla beklentileri doğrultusunda çift haneli artış göstereceğini ifade etti.

Hızlı yükselt yavaş gevşet
Faiz indiriminin enflasyon ve kurlarla yakından ilişkili olduğunu anlatan Hakan Ateş, enflasyonun bir çeşit beklenti yönetimi olduğunu ve Merkez Bankası’nın zaten enflasyonun düşeceğini öngördüğü zaman faizi indireceğini dile getirdi.
Ateş, “Dünyada merkez bankaları faizi yükseltmeleri gerektiği zaman çabuk, faizleri düşürmeleri gerektiği zaman yavaş davranıyor” dedi.
Hakan Ateş ayrıca, Türkiye’deki olası bir faiz indiriminde, kur hareketlerinin iyi hesaplanması gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

Voleybolun ‘Şampiyon’u!
Kadınlar voleybolunda Avrupa’nın en önemli etkinliğine üç yıldan bu yana ismini veren Denizbank’ın spora desteği sadece bu branşta değil. Başta futbol olmak üzere birçok sponsorluğun yanı sıra spora sağlanan krediler de bilançoda önemli yer tutuyor. Hakan Ateş, özellikle futbolda spor kulüplerinin kullandıkları finansmanın büyük çoğunluğunun Denizbank tarafından sağlandığını söyledi. Banka, bu alanda 412 milyon dolarlık kredi hacmiyle açık ara sektör lideri konumunda.
“Futbola bizim dışımızda pek ilgi gösteren banka yok gibi” ifadelerini kullanan Ateş şöyle devam etti: “15 yıldır spor kulüpleri finansmanı yapıyoruz. Yalnızca kredi değil, sermaye piyasası işlemlerinin tamamına yakını da Deniz Yatırım tarafından gerçekleştirildi.”
Finansal desteğin sadece dört büyüklerle (Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor) sınırlı olmadığını da anlatan Ateş, “Anadolu takımlarına finansman desteği sağlıyoruz. 1 milyar liranın üzerinde kredimiz var. Hiçbir takıma forma reklamı vermiyoruz. Stat yapımlarında finansman veriyoruz” dedi.

Beşiktaş’ın ‘Deniz’i!
Beşiktaş’ın ilk maçında galibiyetle ayrıldığı Vodafone Arena stadında deniz tarafındaki tribüne isimlerini verdiklerini ifade eden Ateş, bu noktadaki işbirliğini şu sözlerle anlattı:
“Beşiktaş’ın yeni stadının yapımı için kredi verdik. Ayrıca stadın deniz tarafındaki tribününe 5 yıllık sponsor olduk. Bütün Türk sporunu destekliyoruz.”