Tamer Heper

Tamer Heper

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tamer HEPER

Bir binanın teras katında oturuyorum. Benim dairemin üzerine denk gelen bir alana, bir daire sahibi güneş kollektörü kurdurmuş. Gerek kollektör tesis edilirken yapılan tahribat ve gerekse zamanla su tanklarının hareketi ile çatı tahrip olmuş. Bu tahribatın neden olduğu delikten sızan su, benim dairemin hem parkelerini tahrip etti, hem de saten boyaları. Bu kişiye nasıl davranabilirim? M. R. - İzmir
Öncelikle çatı ortak yerdir, çatının amacı dışında kullanılması mümkün olmayıp ortak yerlere tüm bağımsız bölüm maliklerinin izni olmadan tesis yapılamaz.
Bu nedenle bir daire sahibi olan ve çatıya güneş kollektörü kuran söz konusu komşunuz, yasaya uygun davranmamıştır. Bir kere su ısıtma sisteminin kaldırılarak çatının eski hale getirilmesini talep edeceksiniz. Komşunuz buna uymazsa dava açarak kaldırılmasını ve çatının eski haline getirilmesini bu defa mahkemeden talep edeceksiniz.
İşin ikinci kademesi. Komşunuz kurduğu tesisle çatıyı tahrip etmiş, bu tahribatın sonucu sizin dairenizin içinde hasar oluşmuştur. Sizin sulh hukuk mahkemesine müracaat ile hasarınızın tespitini talep etmeniz mümkün.
Mahkeme bir bilirkişi tayin ederek hasarınızın miktarını ve hasarın nereden kaynaklandığını tespit eder. Siz de bilirkişinin tayin ettiği hasarınızı bu komşunuzdan talep edersiniz.
İşin bir üçüncü cephesi var. Çatının tahribatı. Tahrip olan çatı onarılmayacak mı? Onarılacak. Normal şartlar altında zamanla eskiyen, tamir gereken çatının tamiri için tüm bağımsız bölüm malikleri onarım masrafına arsa payları oranında katılacakken, bu defa onarım masrafının tamamı bu tesisi kurduran komşunuzdan istenecek.
İşte davranış biçiminiz için size önerdiğim üç yol. İster haklarınızın bir kısmını kullanın, ister hepsini.
Tercih sizin.