Egzersizler Egzersizler depresyona karşı korur!

Egzersizler depresyona karşı korur!

11.05.2017 - 12:29 | Son Güncellenme:

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Klinik Şefi Dr. Önder Çerezci yapılan düzenli egzersizlerin etkilerinden bahsetti…

Egzersizler depresyona karşı korur

Egzersiz, düzenli olarak yapılan fiziksel aktiviteler olarak adlandırılır. Özetle; tekrarlı ve düzenli bir şekilde yapılan vücut hareketleridir. Bu fiziksel aktivite genel sağlığın korunması ve devamlılığında en önemli bir unsurdur.

Haberin Devamı

Egzersizin olumlu etkileri;
•Kas kuvveti, dayanıklılığı ve esnekliği,
•Kilo verme ve koruma,
•Kardiyovasküler ve tromboz riskinde,
•Kan yağ ve glikoz düzeyinin düşürülmesinde,
•Psikolojik durum ve uyku kalitesini düzeltmede,
•Kronik ağrıyı azaltma olarak sıralanabilir.

Ayrıca egzersiz; kişinin kendisine özsaygısını yükselterek stress yönetimi üzerinede etkili olur ve
•Anksiyete,
Depresyon,
•Zihinsel gerilimi azaltır.

Psikologlar, yürüyüş ve koşu yapan kişiler üzerinde hem depresyon, hemde fiziksel faydalarını ortaya koyan birçok çalışmalar yapmışlardır. Aynı zamanda düzenli egzersizin kronik ağrı üzerinde belirgin olumlu değişiklikler yaptığını gösteren çalışmalar da bulunuyor. Araştırmalara göre; kısa dönemli egzersizler bile ağrı hissini azaltan ve vücut tarafından salgılanan bazı ağrı kesici maddelerin olduğunu (endorfin) tespit edilmiştir.

Haberin Devamı

Güçlü bir bünye güçlü bir ruhsal denge getirir

Beden formunuzu nekadar güçlendirirseniz, fiziksel olarak kendinizi nekadar geliştirirseniz, bu sonuç sizin strese girmenizi engelleyecektir. Yani egzersiz yaparak sadece iyi görünmekle kalmayıp iyi düşünmeyi ve daha kapsamlı bakış açıları geliştirmeyi, sorunlara farklı yönlerden yaklaşmayı, hızlı ve doğru düşünmeyi, doğru iletişim kurmayı becerinizi geliştirebilirsiniz. Buda hem sosyal yaşam ve iş hayatında başarıları destekler.

Egzersizler depresyona karşı korur

Egzersizin diğer somut etkilerinden biri de, beyin hücrelerimiz olan nöronlara etkisidir. Beynimiz vücut ağırlığımızın sadece %3’ünü oluşturmasına rağmen, pompalanan kanın %20’sini, vücut oksijenininde %25’ini kullanır. Egzersiz sırasında pompalanan kan miktarı arttıkça, beynin kanlanması ve buna bağlı olarak oksijenizasyonu da artar. Bu sayede nöronların programlanmış ölümü azalır, hatta sayıları ve büyüklükleri artar. Bu sayede, düzenli egzersiz yaparak, aralarında Parkinson,Alzheimer da bulunan birçok nörodejeneratif hastalıkların gelişmesi engellenmiş olur.

Haftada 2-4 gün 20-30 dakika düzenli egzersiz şart

Haberin Devamı

Psikolojik sağlığımızın devamlılığı için yapılacak olan egzersizin, aerobik olarak haftada 2-4 gün ve en az 20-30 dakika süreyle, düzenli yapılması gerekmektedir. Genel olarak egzersiz,bireysel farklılıklar da gözönünde bulundurulmak kaydıyla, 8-12 hafta içerisinde etkisini gösterir. Grup çalışmalarıyla da egzersizin yalnızlık duygusunuazaltacağını da unutmamak gerekir.

Yazarlar