Çocuk ve Kültür & Sanat Bir ressam: Ivan Ayvazovski

Bir ressam: Ivan Ayvazovski

04.08.2021 - 11:05 | Son Güncellenme:

Osmanlı padişahlarının çok sevdiği bir ressam olan Ivan Ayvazovski, saray ressamı olarak adlandırılırmış.

Bir ressam: Ivan Ayvazovski

Günümüzde hala Dolmabahçe Sarayı'nda tabloları bulunan ressam, 1817 yılında Kırım’da dünyaya gelmiş. Küçük yaşta sanata yatkınlığı olan sanatçı, evlerinin kömürlüğünde kömürlerle duvara manzara resimleri çizermiş.

Haberin Devamı

Küçük yaşta yaptığı resimleri ülkenin üst düzey yöneticilerini göndermiş ve onların ilgisini çekmiş. Ülkenin önde gelen akademilerinden birinde burs kazanmış ve burada altı yıllık bir eğitim almış.

Rus imparatoru 1. Nicholas’la tanışmış ve onunla birlikte uzun süren bir deniz seferine çıkmış. Denizi ve denizin üzerinde hayatı gözlemleyen ressam bu şekilde tablolarına yeni bir tarz kazandırmış.

1844 yılında Rus Donanması ressamı olarak görevlendirilmiş. Hayatı boyunca birçok şehir gören sanatçı İstanbul’u çok sevmiş ve etkilenmiş.

Yukarıdaki Tepe Başından İstanbul’un Gece Görünüşü adlı tablosu da onu çok etkileyen İstanbul ile ilgili tablolarından biriymiş.

Ülkemizde 30’a yakın eseri Dolmabahçe Sarayı, Sakıp Sabancı Müzesi, Deniz Müzesi, Askeri Müze, Fener Rum Patrikhanesi gibi mekanlarda sergileniyormuş.

Haberin Devamı

87 yaşında geçirdiği ani bir hastalık nedeniyle vefat etmiş.