Dünya 1000 tanesine 7.5 milyar dolar! Türk SİHA'ları savaşları değiştirdi, ABD geri kalmadı

1000 tanesine 7.5 milyar dolar! Türk SİHA'ları savaşları değiştirdi, ABD geri kalmadı

05.07.2023 - 13:16 | Son Güncellenme:

Türk SİHA'larının özellikle Ukrayna'da yaptığı başarılı operasyonlar sonrası İngiliz basını ABD'nin yaptığı son hamleyi yazdı.

1000 tanesine 7.5 milyar dolar Türk SİHAları savaşları değiştirdi, ABD geri kalmadı

Bir diğer süper güç Çin ile Tayvan konusunda sık sık karşı karşıya gelen ABD, bölgedeki hakimiyetini güçlendirmek için Güney Asya'da projelerini devam ettiriyor. Çin'in Tayvan'ı önümüzdeki yıllarda olası bir işgalinde ABD coğrafi uzaklığı Guam adası üzerinden yenmek istiyor.

Haberin Devamı

KRİTİK ÜS HACKERLARIN HEDEFİNDE

Pasifik'te bulunan ABD'nin en kritik üssü olan Guam, Andersen Hava Kuvvetleri Üssü de dahil olmak üzere büyük ABD askeri tesislerine ev sahipliği yapıyor. Çin ise hackerlar üzerinden siber saldırı düzenlediği Guam'da iletişim ve diğer kritik hatlara saldırılarda bulunuyor.

Çin, ABD ve Tayvanlı uzmanlar bölgede 2025'den sonra kesin bir savaş beklediklerini aktarıyor. ABD ve Tayvan'ın beklentisi 2027 ancak Çin kaynaklarına göre bu tarih 2025 olarak görülüyor.

1000 tanesine 7.5 milyar dolar Türk SİHAları savaşları değiştirdi, ABD geri kalmadı

HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ KRİTİK

Olası bir savaşta Çin'in Tayvan'a yakınlığı sebebiyle hava üstünlüğünü kısa sürede ele geçirmesi beklenirken ABD'nin bu üstünlüğü nasıl kıracağı merak konusu. Son olarak Güney Çin Denizi üzerinde bir keşif sırasında Çin jeti ile karşı karşıya gelen ABD askerlerinin o anları dünyada manşet olmuştu. Görüntülerde Çin uçağının yaptığı manevra sonrası ABD uçağının içinin titrediği görülmüştü.

Haberin Devamı

UKRAYNA'DA İHA SAVAŞLARI

Rusya'nın Ukrayna işgalinde de artık cephe savaşından ziyade bir 'Drone muharebesi' şeklinde ilerliyor. Ukrayna ve Rus tarafı havadan intihar saldırılarında bulunuyor. Bu bağlamda Rusya İran'dan aldığı ve yaklaşık 30-40 bin dolara üretilen 'Şahid' model İHA'ları kullanırken Ukrayna batılı ülkelerden aldığı dronelar ve daha 'ilkel' üretimli dronelarla savaşıyor.

1000 tanesine 7.5 milyar dolar Türk SİHAları savaşları değiştirdi, ABD geri kalmadı

TÜRKİYE ÖNCÜ OLDU

Türkiye'de son yıllarda İHA konusunda adından söz ettirdi. Öyle ki Ukrayna savaşının başında Rusya'nın 'klasik' tank ordusunu Ukrayna, daha önceden Türkiye'den aldığı Bayraktar TB-2'lerle dağıttı. Savaşta bir fenomen haline gelen Bayraktarlar resmen muharebe tarihinde bir ilke imza attı. İHA ve SİHA'ların cephede etkinliğini gören süper güçler ise hızla çalışmalarını bu alana kaydırdı.

Türkiye son olarak Kızılelma ile bu alandaki ilerleyişini sürdürüyor. Geçtiğimiz Haziran ayında Selçuk Bayraktar sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada toplamda 500 Kızıelma'nın üretildiğini bildirerek '500 Kere Maşallah' ifadesini kullandı.

1000 tanesine 7.5 milyar dolar Türk SİHAları savaşları değiştirdi, ABD geri kalmadı

1000 'AI DRONE' SİPARİŞİ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken İngiliz basını ABD Hava Kuvvetleri'nin 1000 adet XQ-58 model yapay zeka kontrollü İHA sipariş ettiğini yazdı. Tanesinin 7.5 milyon dolar olduğu XQ-58'in maliyeti ABD'ye toplamda 7.5 milyar dolara geldi. Telegraph'ın bildirdiğine göre, insansız savaş uçaklarının geleneksel insanlı savaş uçaklarından daha ucuz olduğu için tercih edildiği yazıldı.

Haberin Devamı

ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı, 2019'da AlphaDogfight projesinin himayesinde ilk it dalaşı yapay zekasını geliştirmek için sekiz yazılımcı ekibini görevlendirdi. Telegraph'a göre yetkililer 2020'nin ortalarında yapay zekaları karşı karşıya getiren bir dizi it dalaşı benzeri tatbikat düzenlendi.

1000 tanesine 7.5 milyar dolar Türk SİHAları savaşları değiştirdi, ABD geri kalmadı

PİLOTLARI ALT ETTİ

ABD'nin buradaki Rakipleri arasında Lockheed Martin ve Boeing gibi büyük Amerikan savunma şirketleri, Maryland merkezli Heron Systems dahil daha küçük şirketler ve hatta üniversitelerden yeni kurulan gruplar bile vardı. Söz konusu tatbikatlarda F-16 savaş pilotları yapay zekanın beklenilenden çok ileride olduğunu belirterek 'Standart manevralarımız işe yaramıyor' ifadesini kullandı.

Öte yandan yapay zeka tarafından kontrol edilen İHA'ların en büyük avantajı olarak kayıplar gösterildi. İnsan kaybının olmadığı olası bir savaşta İHA'ların daha agresif ve korkusuz çalıştırılacağına vurgu yapıldı.