Dünya F-15'ler'den 'JDAM' dalışı, gemi ikiye bölündü! ABD'li komutan: 2025 yılında savaşacağız

F-15'ler'den 'JDAM' dalışı, gemi ikiye bölündü! ABD'li komutan: 2025 yılında savaşacağız

02.03.2023 - 15:23 | Son Güncellenme:

Çin ile bir süredir gerilim yaşayan ABD, dünya gündemine bomba gibi düşen bir görüntü paylaştı. Söz konusu o anlarda ABD ordusu Asya'nın 'Süper Gücüne' resmen gövde gösterisi yaptı.

Bir süredir Çin ile yaşanan 'Casus Balon' gerilimi ile gündeme gelen ABD ordusundan çok çarpıcı görüntüler geldi. Söz konusu o görüntüler internette kısa sürede milyonlarca kişi tarafından izlendi.

Haberin Devamı

Yayınlanan klipte, Meksika Körfezi'nde yer alan bir geminin vurulduğu anlar yer aldı. Görüntüler kayda geçtiği andan kısa bir süre sonra kareye F-15'ler girdi. JDAM ( direkt saldırı) pozisyonuna geçen uçaklar bir anda gemiyi bombalayarak ikiye böldü.

F-15lerden JDAM dalışı, gemi ikiye bölündü ABDli komutan: 2025 yılında savaşacağız

40 SANİYEDE BATTI

Söz konusu bombardıman sonrası ise gemi su almaya başladı. Saniyeler içinde batan geminin son anları kamarada bulunan bir kameraya anbean yansıdı.

Geçtiğimiz yıl kayıtlara geçtiği bildirilen geminin batırılması için harcanan maliyette belli oldu. JDAM saldırısı için kullanılan her füzenin değeri 30 bin dolar ( yaklaşık 570 bin lira) olarak açıklandı.

F-15lerden JDAM dalışı, gemi ikiye bölündü ABDli komutan: 2025 yılında savaşacağız

MALİYETİ DENİZALTINA GÖRE KATBEKAT UCUZ

Öte yandan bu maliyet, geminin deniz altıyla batırılmasına kıyasla oldukça ucuz. Gemiyi batıran F-15 model uçakların her biri 87.7 milyon dolara ( yaklaşık 1 milyar 700 milyon lira) mal olurken bir ABD denizaltısının maliyeti 2,3 milyar dolara ( yaklaşık 40 milyar lira) kadar çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Bu bağlamda gerçekleştirilen gemi batırmada ABD, F-15'lerin yaptığı saldırının denizaltıların yaptığı saldırıya göre daha az maliyetli ve daha hızlı olduğunu tekrar gözler önüne serdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ABD Hava Kuvvetlerinden Albay Tony Meeks şunları söyledi:

'Ordumuz, sürekli olarak ulusumuzun en büyük zorluklarını çözmenin yollarını arıyor ve buluyor."

F-15lerden JDAM dalışı, gemi ikiye bölündü ABDli komutan: 2025 yılında savaşacağız

'2025 YILINDA SAVAŞACAĞIZ'

Söz konusu görüntünün iki süper gücün ilişkilerinin gergin olduğu bir dönemde gelmesi ise oldukça manidar. Geçtiğimiz günlerde olası bir Çin-ABD savaşı hakkında açıklamalarda bulunan ABD Hava Kuvvetleri Mike Minihan iki ülkenin 2025 yılında savaşa gireceğini belirterek "İçimden bir ses, 2025'te savaşacağımızı söylüyor" dedi.

PASİFİK'TE SULAR KAYNIYOR

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Pazartesi gününden bu yana Çin tarafından Tayvan yakınlarına 68 uçak ve 10 savaş gemisi gönderildi.

Çin'in bu hamlesi, ABD Donanması'nın Tayvan Boğazı'ndan kendi keşif uçaklarını göndereceğini duyurmasının ardından geldi.