Dünya Batan Rus gemisi Moskva mürettebatının aileleri soruyor: 'Oğullarımız nerede?'

Batan Rus gemisi Moskva mürettebatının aileleri soruyor: 'Oğullarımız nerede?'

19.04.2022 - 15:17 | Son Güncellenme:

Rusya - Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle 55'inci gününde de devam ederken, Rus Donanması'na ait Moskva'nın batmasıyla yaşananlar gündemden düşmüyor. Kremlin'in Karadeniz Filosu'ndaki amiral gemisinin batırılmasına ilişkin henüz netleşmeyen birçok nokta var.

13 Nisan'da Karadeniz'de batan Rus savaş gemisi Moskva'ya ait fotoğraflar dün ortaya çıkmıştı. Ukrayna tarafı gemiyi iki füzeyle vurduklarını öne sürerken, Rusya tarafı savaş gemisinin teknik arızadan ötürü çıkan yangın ve patlamalar sonucunda battığını iddia etmişti.

Haberin Devamı

EN AZ 200 ASKER YARALANDI

Rus savaş gemisinin yanındaki bir kurtarma gemisinden çekilmiş gibi görünen fotoğraflar, güvertenin altında yanan alevler ile gökyüzüne yükselen kalın bir siyah duman tabakasını ve geminin sol tarafında ağır bir hasar olduğunu gösterdi. Fotoğraflar, Moskva'da bulunan en az 200 askerin de yaralandığını açığa çıkardı.

KURTARILDIĞI İDDİA EDİLEN DENİZCİLER NEREDE?

Şimdiyse kayıp denizcilerin kederli aileleri, Vladimir Putin'den bir cevap bekliyor ve "Oğullarımız nerede?" diye soruyor. Çaresizce bekleyen aileler, Rusya'nın ölümleri örtbas ettiği iddiaları dolaşırken, Kremlin'den savaş gemisi Moskva battığında kaç kişinin öldüğünü açıklamasını bekliyor. Moskova ise, gemideki 514 mürettebatın neredeyse tamamının kurtarıldığı konusunda ısrar ediyor. Ancak gemi battıktan sonra limanda çekilen görüntülerde, denizcilerin araçlarının hala park halinde olduğu dikkat çekiyor. Bu da denizcilerin gemiden inip araçlarını almadığını işaret ediyor.

Haberin Devamı

KREMLİN'DEN SKANDAL VİDEO

Dün gece saldırının ardından savaş gemisinin yandığını gösteren dramatik görüntüler ortaya çıkarken, Kremlin yetkilileri hayatta kalanlar için düzenlendiği iddia edilen bir törenin görüntülerini yayınladı. Ancak yayınlanan videoda aynı askerlerin görüntüsü yineleniyor ve ağaç yaprakları videonun yılın farklı bir zamanında çekildiği duygusu uyandırıyor.

Batan Rus gemisi Moskva mürettebatının aileleri soruyor: Oğullarımız nerede

"YÜZLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞ OLABİLİR"

Dün, sansürlenme ve hatta tutuklanma riskiyle karşı karşıya olan mürettebat üyelerinin çaresiz ebeveynleri sessizliklerini bozdu. Aileler, batan gemideki ölü sayısının en az 40 olduğundan ve çok daha yüksek olabileceğinden korkuyor. Batılı askeri kaynaklar ise yüzlerce kişinin hayatının kaybetmiş olabileceğini öne sürüyor.

"OĞLUNUZ ÖLDÜ"

Gemide toplamda kaç kişinin görev yaptığı, can kaybı ve yaralı sayısına dair henüz net ve bağımsız olarak doğrulanmış bilgiler yok. Yulia Tsivova, Rusya Savunma Bakanlığı'nın kendisiyle pazartesi günü iletişime geçerek kruvazörde görev yapan oğlu Andrey'in öldüğünü söylediğini öne sürdü. Tsivova, "Daha 19 yaşında, sözleşmesiz erdi. Bana başka hiçbir şey söylemediler. Cenazenin ne zaman yapılacağını söylemediler. Ölen tek kişinin o olduğunu düşünmüyorum" dedi.

Haberin Devamı

KAYBOLANLAR DA VAR

Dmitri Şrebets ise oğlu Yegor'un gemide aşçı olarak görev yaptığını ve orduyla iletişime geçtiğinde kendisine Yegor'un muharebede kaybolduğunun söylendiğini iddia etti. Şrebets, oğlunun sözleşmeli er olmamasına rağmen savaşa gönderilmesine tepki göstererek "Tüm mürettebatın kurtarıldığını söylediler. Bu bir yalan. Zalimce ve sinsice bir yalan!" ifadelerini kullandı.

Rusya'da sözleşmeli olmayan erler, 18-27 yaş arasında bir yıl zorunlu askerliğini tamamlamış kişilerden oluşuyor.

PUTİN NE DEMİŞTİ?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Mart'taki açıklamasında savaşta yalnızca sözleşmeli askerlerin yer aldığını, sözleşmesi olmayan ve yedekteki askerlerin görevlendirilmediğini savunmuştu.

Batan Rus gemisi Moskva mürettebatının aileleri soruyor: Oğullarımız nerede

Fakat sözleşmesiz Rus askerlerin daha sonra Ukraynalı direnişçiler tarafından yakalanmasıyla, Kremlin bu kişilerin savaşa gönderildiğinin tespit edildiğini söyleyerek, askerlerin Rusya'ya geri getirtildiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

200'E YAKIN YARALI DENİZCİ

Şrebets'in eşi İrina ise Litvanya merkezli The Insider gazetesine röportajında, Kırım'daki askeri hastanede oğullarını ararken 200'e yakın yaralı denizciyle karşılaştıklarını iddia etmişti.

OĞULLARINA ULAŞAMIYORLAR

The Insider, geçen yıl Kremlin tarafından "yabancı ajan" ilan edilmişti. Üç aileyse gemide görev yapan oğullarına hiçbir şekilde ulaşamadığını söyledi.

Şrebets, Yalta, Alupka ve St. Petersburg'dan üç ailenin daha kendileriyle iletişime geçtiğini ve gemide sözleşmesiz er olarak görev yapan oğullarını bulamadıklarını söylediğini aktardı.

FOTOĞRAFLARINI PAYLAŞARAK YARDIM İSTEDİLER

Rus çevrimiçi sosyal medya ağı VKontakte'de (VK) aileler Moskva'da görev yapan ve ulaşamadıkları oğullarının fotoğraflarını paylaşarak yardım istedi.

Kimliğini paylaşmayan bir anne, Rusya'nın bağımsız gazetelerinden Novaya Gazeta Europe'a verdiği röportajda, gemiden sağ kurtulan oğlunun 40 civarında askerin hayatını kaybettiğini, yaralıların ve kaybolan kişilerin olduğunu söylediğini öne sürmüştü.

Batan Rus gemisi Moskva mürettebatının aileleri soruyor: Oğullarımız nerede

Haberin Devamı

"YABANCI AJAN"

Novaya Gazeta Europe adlı haber sitesi, Rusya'nın bağımsız gazete Noveya Gazeta'yı martta Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'yle yaptığı röportajdan sonra "yabancı ajan" olarak nitelemesi üzerine kurulmuştu.

Guardian, şu ana dek resmi olmayan kaynaklara göre iki kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken, Washington Post bu sayının üç olduğunu savundu.