Dünya CIA, Çin'in Rusya planını doğruladı

CIA, Çin'in Rusya planını doğruladı

27.02.2023 - 10:43 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali zora girince devreye Çin'in girdiği öne sürüldü. Çin'in Rus ordusuna silah ve mühimmat sağladığı öne sürülürken konuyla ilgili CIA'in bir numarasından açıklama geldi.

CIA, Çinin Rusya planını doğruladı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 1 yıl artık geride kaldı. Geride kalan bu süreçte Putin'in işgal planları beklediği gibi gitmedi. Rus ordusu Ukrayna'da bataklığa saplandı. Başkent Kiev çevresinden Nisan ayında geri çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, ilkbaharda Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Luhansk'ı ele geçirmek için adım adım ilerliyordu.

Haberin Devamı

HİMARS FÜZELERİ GELDİ RUS ORDUSU ADIM ATAMADI

Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.

CIA, Çinin Rusya planını doğruladı

ABD VE ALMAN TANKLARI UKRAYNA'DA

ABD Abrams tanklarını Ukrayna'ya gönderiyor. Almanya da Leopard'ların Doğu Avrupa ülkesine sevk edilmesini kabul etti.ABD'nin, Ukrayna'ya onlarca M1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. New York Times gazetesine konuşan adı açıklanmayan bir yetkili, Ukrayna'ya gönderilecek tank sayısının 30 ile 50 arasında değişebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

CIA, Çinin Rusya planını doğruladı

NATO ülkelerinin Ukrayna'ya verdiği yoğun destek sonrası arayışa geçen Rusya, çareyi ilk olarak İran'da buldu. İran'dan kamikaze droneları olan 'Şahid'leri satın alan Putin, rotayı daha sonra Çin'e çevirdi.

ABD YAKINLAŞMALARDAN RAHATSIZ

Münih Güvenlik Konferansı'nda sürpriz bir buluşmaya imza atan ABD ve Çin'in bir numaralı diplomatlarının randevusu, hayli gergin geçti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin temsilcisi Wang Yi'ye Pekin'in Rusya'ya silah gönderme planından haberdar olduklarını söyledi. Çin ise Moskova yönetiminin kendilerinden askeri ekipman desteği talep ettiği yönündeki haberleri yalanladı.

ÇİNLİ YETKİLİDEN SÜRPRİZ MOSKOVA ZİYARETİ

Bu açıklamadan günler sonra Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, Avrupa'da gerçekleştirdiği temaslar sonrasında Moskova'ya gitti. Yi, Putin'le görüşmek için salona girdiğinde ise dünya gündemine bomba gibi düşen bir kare kameralar yansıdı. Putin, Yi'yi gülücükler saçarak karşıladı ve yayına giderek sarıldı.

CIA: HABERİMİZ VAR

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, CIA Direktörü William Burns ABD basınına Ukrayna işgali hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'nın İran'la olan iletişiminden rahatsız olduklarını dile getirerek şöyle dedi:

'İran ve Rusya'nın ilişkileri tehlikeli yönde ilerliyor. Rusya, Ukrayna'da yaşayan insanlara ve altyapı sistemlerine zarar vermek için yüzlerce drone kullanıyor ve bunları İran'ın sağladığını biliyoruz. Top ve tanklara cephane ürettiklerini de tespit ettik'

CIA, Çinin Rusya planını doğruladı

Bu sözlerinin ardından Çin ve Rusya yakınlaşmasına değinen Burns, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın yaptığı açıklamalara benzer bir açıklama yaptı. Burns, Çin'in Rusya'ya 'ölümcül silahlar ve mühimmat' desteği yapabileceğini istihbarat olarak aldıklarını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

Haberin Devamı

'Aldığımız bilgi Çin'in kesin bir şekilde Rusya'ya silah gönderdiği anlamına gelmiyor. Ancak bu konuyu ciddiye alıyoruz'

Açıklamalarının devamında Burns, 'Putin'in savaşı kazanamayacağını anladığını' ancak asker kayıplarından 'duygusuz' olduğu için etkilenmediğini bu sebepten dolayı bir ateşkese yaklaşmadığını da söyledi.

CIA, Çinin Rusya planını doğruladı

ÇİN'DEN YANIT GELDİ

CIA direktörünün bu açıklamalarına ise Çin'den yanıt geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı gün içerisinde yaptığı açıklamada tarafsız olduklarına vurgu yaptı. Sözcü Mao Ning tarafından yapılan açıklamada, ABD yaptırımlarına karşı önlemlerin alınacağı da belirtildi.