Dünya 'Yakalarsanız idam edin!' Rus güçler iki sivili arkadan vurup iş yerini yağmaladı

'Yakalarsanız idam edin!' Rus güçler iki sivili arkadan vurup iş yerini yağmaladı

12.05.2022 - 16:49 | Son Güncellenme:

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınında silahsız iki sivilin arkalarından vurulduğu kan donduran anlar gündeme oturdu. Rus askerler daha sonra hiçbir şey olmamış gibi iş yerini yağmaladı, komutan "Yakalarsanız idam edin" dedi.

Yakalarsanız idam edin Rus güçler iki sivili arkadan vurup iş yerini yağmaladı

Güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri ele geçiren CNN International, askerlerin üniforması ve 16 Mart'ta gerçekleşen olayda o dönem bölgeyi kimin kontrol ettiğinden yola çıkarak, askerlerin Rus ordusuna mensup olduğunu yazdı. Bugün geçilen habere göre kurbanlardan biri, saldırının gerçekleştiği araç satış bayisinin sahibi. Ailesi, kurbanın adının açıklanmasını istemedi. Diğeriyse bayide bekçilik yapan 68 yaşındaki Leonid Oleksiyoviç Plyats.

Haberin Devamı

ARKADAN VURULDULAR, MÜCADELE ETMEK İÇİN AYAĞA KALKTI...

Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırılarının ilk zamanlarında gerçekleşen olaya ait görüntülerde beş askerin iş yerine gelip içeri girdiği görülüyor. Bayi sahibi ellerini kaldırarak askerlerin yanına yaklaşıyor. Askerler bu kişinin üstünü ararken daha sonra gelen bekçi Plyats'a da aynı işlem uygulanıyor. Grupla konuşan ikili arkalarını dönüp yürürken en az iki asker ateş açıp iş yeri sahibiyle bekçiyi vuruyor. Askerler bunun ardından zırhlarını çıkararak iş yerini yağmalıyor.

SİVİLLER BEKÇİYİ KURTARMAK İÇİN RUS GÜÇLERLE ÇATIŞTI

Bu sırada hâlâ hayata olan Plyats, ayağa kalkıp kulübesine geri dönüyor ve Rus kuvvetleriyle mücadele etmek için bölgede kalan silahlı sivillerle temasa geçiyor. Adını vermek istemeyen silahlı sivillerin başındaki kişi, haber kuruluşuna yaptığı açıklamada bekçiyi kurtarmak için askerle çatıştıklarını söyledi. Ancak ekip Plyats'a ulaşsa da bekçi hayatını kaybetti. Rus ordusuna karşı koyamayan siviller daha sonra geri çekildi. Rusların yaklaştığını söyleyerek uyardıklarını ancak ikilinin ayrılmak istemediklerini belirten sivil komutan, yaşananların Rus birliklerine karşı nefret uyandırdığını belirtti: "Bu kesinlikle bir savaş suçu. Onlara ulaşma ve yakalama ihtimali varsa bence idam cezasını hak ediyorlar."

Haberin Devamı

YAĞMALAYIP KADEH KALDIRDILAR: 'BABAM BARIŞÇIL BİR ADAMDI'

Yakalarsanız idam edin Rus güçler iki sivili arkadan vurup iş yerini yağmaladı

Cinayetlere ek olarak, üniformalarından işgalci kuvvet üyeleri oldukları anlaşılan ve beş askerden oluşan grubun yağmalama görüntüleri de ortaya çıktı. Askerler bayinin içinde zırhlarını çıkararak çekmecelere ve masalara bakarken görülüyor. Birisi raftan şapka alıp takıyor. İki adam da içki içip birbirlerine kadeh kaldırıyor. CNN International, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yorum talep ettiklerini ancak yanıt alamadıklarını bildirdi. Ukrayna'daki üst düzey bir savcıysa, görüntüleri izlediklerini ve olayın savaş suçu olarak soruşturulduğunu duyurdu.  Plyats'ın kızı Yulia Plyats, "Onlar cellat. Bu yaptıkları korkunç çünkü babam bir sivildi, 68 yaşındaydı, barışçıl ve silahsız bir adamdı" diye konuştu ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Yargılanmaları gerekiyor. Uluslararası bir mahkeme olmasını ümit ediyorum. Umarım sadece Ukrayna değil, bütün dünya suçlarını öğrenir." Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle başlayan ve 78 gündür devam eden savaşta en az 3 bin 496 sivilin öldürüldüğü kaydedildi.