Dünya Kim dünyanın ödünü kopardı... 'Tolere edilemez tehdit' 800 kilometre yükseğe çıktı!

Kim dünyanın ödünü kopardı... 'Tolere edilemez tehdit' 800 kilometre yükseğe çıktı!

04.05.2022 - 11:20 | Son Güncellenme:

Güney Kore ve Japonya, Pyongyang'ın nükleer kuvvetlerini "mümkün olan en hızlı şekilde" geliştirme sözü vermesinden yaklaşık bir hafta sonra, Kuzey Kore'nin doğu kıyısından denize doğru balistik füze ateşlediğini doğruladı.

Kim dünyanın ödünü kopardı... Tolere edilemez tehdit 800 kilometre yükseğe çıktı

Japonya ve Güney Kore, Kuzey Kore'nin Çarşamba günü doğu kıyısı açıklarındaki sulara balistik füze fırlattığını açıkladı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'na göre füze, Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'ın bir bölgesi olan Sunan'dan fırlatıldı.

Haberin Devamı

500 KİLOMETRE BOYUNCA 800 KİLOMETRE İRTİFA

Bu arada Japonya Savunma Bakan Yardımcısı Makoto Oniki, füzenin Japonya'nın Münhasır Ekonomik Bölgesi dışında denize düşmeden önce yaklaşık 500 kilometrelik bir mesafe boyunca 800 kilometrelik maksimum irtifada uçtuğunun tahmin edildiğini söyledi.

BARIŞ İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'yi bu tür eylemleri derhal durdurmaya çağırdı ve "Kuzey Kore'nin son zamanlardaki balistik füze denemeleri, yalnızca Kore yarımadasının değil, uluslararası toplumun da barış ve istikrarı için ciddi bir tehdit oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Kim dünyanın ödünü kopardı... Tolere edilemez tehdit 800 kilometre yükseğe çıktı

GÜNEY KORE'DEN 'SERT' YANIT

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı Başkan Yardımcısı olarak görev yapan emekli komutan Lee, Güney Kore'nin Kuzey'in nükleer ve füze tehditlerine "sert" yanıt vermek için caydırıcı kapasitesini güçlendireceğini ifade etti.

Haberin Devamı

JAPONYA BAŞBAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Japonya Sahil Güvenlik de Kuzey Kore tarafından şüpheli bir balistik füze fırlatıldığını doğruladı. Savunma bakan yardımcısı Makoto Oniki, füzenin menzilini 500 km ve maksimum irtifasını 800 km olarak belirledi. Oniki, Bakanlığın ne tür bir füze olduğunu belirlemek için hala verileri analiz ettiğini söyledi. Japonya Başbakanı Fumio Kishida gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kore'nin sık sık füze fırlatma da dahil olmak üzere son eylemi, bölgenin ve uluslararası toplumun güvenliği ve emniyeti için bir tehdit oluşturduğundan tolere edilemez" dedi ve ülkesinin Kuzey Kore'ye karşı protesto düzenlediğini de sözlerine ekledi.

Kim dünyanın ödünü kopardı... Tolere edilemez tehdit 800 kilometre yükseğe çıktı

DEV ROKETATARLAR, BALİSTİK FÜZELER

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, 25 Nisan'da gerçekleştirilen askeri geçit töreninde, nükleer silah geliştirmeyi hızlandırma sözü vermişti. Pyongyang'daki geçit töreninde sergilenen silahlar arasında Hwasong-17 kıtalararası balistik füze, çok sayıda dev roketatar ve denizaltından fırlatılan bir balistik füze vardı.

GEÇİT TÖRENİNDE GÖZDAĞI

Kim, geçit töreninden sonra devlete bağlı Kore Merkez Haber Ajansı tarafından yayınlanan bildiride, "Gerçek barışa güvenilebilir ve ulusal egemenlik ile haysiyet, düşmanı yenebilecek güçlü öz savunma gücü tarafından garanti altına alınabilir" ifadelerini kullandı. Kim, nükleer gücün ilk görevinin savaştan caydırmak olduğunu söyledi ancak "herhangi biri ülkemizin temel çıkarlarını ortadan kaldırmaya çalışırsa, nükleer gücümüzün ikinci misyonunu yerine getirmekten başka seçeneği kalmayacak" diyerek gözdağı verdi. Kuzey Kor lideri, ikinci misyonun ne olacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Kim dünyanın ödünü kopardı... Tolere edilemez tehdit 800 kilometre yükseğe çıktı

Haberin Devamı

GÜNEY KORE'YE MESAJ MI?

Bugün gerçekleşen test, 16 Mart'taki 'başarısız' olduğu tahmin edilen deneme de dahil olmak üzere, Kuzey Kore'nin bu yılki 13'üncü füze denemesi. Kuzey Kore 2020'de yalnızca dört, 2021'de ise sekiz test gerçekleştirmişti. Kuzey'in yeni balistik füze denemesi, Güney Kore'nin yeni seçilen Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol'ün 10 Mayıs'ta göreve başlamasından günler önce gerçekleşti.

Kuzey Kore'nin kısa süre önce silah testlerine hız vermesinin ardından Seul ve Washington'daki yetkililer, ülkenin yeni bir nükleer test turuna da hazırlanıyor olabileceğini söylüyor.