Dünya Kimlik arayışı sona erdi! Türkiye manşetlerde; Tesadüf mü, bir planın parçası mı?

Kimlik arayışı sona erdi! Türkiye manşetlerde; Tesadüf mü, bir planın parçası mı?

22.08.2023 - 10:53 | Son Güncellenme:

Türkiye'nin son yıllarda bölgede bağımsız bir güç olduğunu yazan Yunan basını Ankara'nın dış politikadaki hamleleriyle ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

Kimlik arayışı sona erdi Türkiye manşetlerde; Tesadüf mü, bir planın parçası mı

11 Temmuz günü Doğu Akdeniz'de tekrar göreve başlayan Abdülhamid Han sondaj gemisi Yunan basınında panik yarattı. Geminin göreve başlaması üzerine ana akım medyada birçok gazete, konuyla ilgili üst üste analizler yayınladı. Ankara'nın Akdeniz'de tekrar hakimiyet kuracağını belirten gazeteler Türkiye'nin Mavi Vatan vurgusundan bahsetti. Öyle ki bazı medya kuruluşları Abdülhamid Han'ın konumunu bile paylaşarak görev yeri ve alanını işaretledi.

Haberin Devamı

PİLE'DE GERGİNLİK

Bu gelişme sonrası Akdeniz tekrar hareketlenirken 18 Temmuz'da Kıbrıs'ta tansiyon yükseldi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler kontrolünde bulunan Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne KKTC'den kolay ulaşımı sağlamak üzere hazırladığı Pile-Yiğitler Yolu Projesi, BM ve Güney Kıbrıs ile KKTC arasında gerginliğe sebep oldu.

'BU BİR PLANIN PARÇASI MI?'

Gelişmeleri yakından takip eden Kathimerini gazetesinde yer alan haberde ise yaşanan gerginlik hakkında 'Türk tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin, BM'nin ve yabancı hükümetlerin reflekslerini sınıyor ve baskıyı sürekli artırıyor' ifadesi kullanıldı. Nikos Constantaras imzalı haberin devamında yaşanan gerginlik ile ilgili 'Türk tarafı neden BM ile karşı karşıya gelmeyi göze aldı? Bu bir tesadüf mü yoksa bir planın parçası mı' sözlerine yer verildi.

Haberin Devamı

Kimlik arayışı sona erdi Türkiye manşetlerde; Tesadüf mü, bir planın parçası mı

'POLİTİKALAR ÇOK KIRILGAN'

Consantaras, söz konusu gerginliğe Ankara'yı da kattı. KKTC'nin bağımsız bir devlet olmadığını öne süren Yunan gazeteci, Ankara'nın gerginlik öncesi yaşanacaklardan haberdar olduğunu söyledi. BM ve Avrupa Birliği'nin tepkisini küçümseyenlerin Türk tarafı olduğunu iddia eden Constantaras, böyle bir uzlaşma durumunda politikaların çok kırılgan olduğunu aktardı.

'ŞU AN HER ŞEY NORMAL'

Skai Gr'de yayınlanan haberde ise Mayıs seçimleri sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Doğu Akdeniz'deki milliyetçi politika ve güç gösterilerini kenara bırakmadığı yazıldı. Miçotakis'in de Mayıs ayında tekrar seçildiğini hatırlatan Skai, Türk-Yunan siyasi yılında bu senenin kritik olduğunu aktardı. Türkiye'nin Abdülhamid Han gemisine rağmen Ege ve Doğu Akdeniz'de olumlu havayı bozmak istemediğini belirten Skai, şu ana kadar her şeyin normal gittiğini yazdı.

'RUM TARAFINDA ŞÜPHELER BÜYÜYOR'

Ege ve Doğu Akdeniz'deki olumlu havaya rağmen Kıbrıs'ta durumun aynı olmadığını belirten Skai, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 'Kıbrıs Türktür' paylaşımına atıfta bulunarak 'Rum tarafında şüpheler büyüyor' dedi. Türkiye'nin ABD'den F-16 modernizasyon kitlerini almak için çabaladığı şu günlerde diplomatik pazarlıkların artacağını belirten Skai, ABD'nin Yunanistan topraklarında yeni üsler kurma çalışmalarının ise sürdüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Kimlik arayışı sona erdi Türkiye manşetlerde; Tesadüf mü, bir planın parçası mı

'BATIDAN BAĞIMSIZ TÜRKİYE'

In.GR'de yer alan 'Türkiye'nin yeni dünyadaki rolü' başlıklı analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan yönetimindeki Türkiye'nin uzun yıllardır süren kimlik arayışının sona erdiği hatırlatıldı. Türkiye'nin artık batıya bağımlı olmayan bir ülke olduğunu belirten In.GR, Ankara'nın liberal idealleri takip eden batıdan bağımsız bir güç olduğu aktarıldı.

DIŞ POLİTİKADA DÖNÜŞÜM

İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye'nin, Sovyet tehdidine karşı Avrupa-Atlantik cephesine demir attığını hatırlatan analiz, 2002 sonrası ve özellikle 2016'da yaşanan darbe girişimiyle beraber Ankara-Washington ilişkilerinin kötüye gittiğini öne sürdü. ABD'nin Türkiye'ye Patriot füzelerini satmamasıyla birlikte Ankara'nın Rus yapımı S-400'leri aldığını ve daha sonra ağır yaptırımlara maruz kaldığına vurgu yapan In.Gr, Erdoğan'ın bu durumu 'Türkiye'nin egemenliğine karşı bir saldırı' olarak nitelendirdiğini bildirdi.

Kimlik arayışı sona erdi Türkiye manşetlerde; Tesadüf mü, bir planın parçası mı

'ASYA TARAFINA GEÇMEK İSTEMİYOR'

Erdoğan'ın Türkiye'si, Batı'nın gerilediği ve çok kutuplu bir dünyanın ortaya çıktığı varsayımıyla hareket ediyor. Bu bakış açısı Türkiye'ye yükseliş için fırsatlar sunuyor. Ankara NATO'dan uzaklaşmasına rağmen Çin'in başını çektiği Şanghay İşbirliği Örgütü'ne doğru taraf değiştirmek istemiyor.

Haberin Devamı

KRİTİK KONUM: TÜRKİYE

Mayıs seçimleri sonrası Türkiye'nin ABD ve diğer müttefik ülkelerle ilişkileri tekrar yapılandırdığını hatırlatan analizde Türkiye'nin Rusya, Orta Doğu ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Karadeniz'deki stratejik konumu ve Ukrayna'nın işgalindeki aldığı pozisyon nedeniyle Ankara'nın, Batı'nın Rusya'yı kontrol altına almaya çalıştığı bu dönemlerde kritik bir pozisyonu olduğunu bildirildi.