Dünya Mısır'da ordu yönetime el koydu

Mısır'da ordu yönetime el koydu

03.07.2013 - 19:01 | Son Güncellenme:

Mısır'da ordunun tanıdığı 48 saatlik süre dolmasından sonra yeni gelişmeler yaşandı. Resmi haber ajansı Mısır'da geçiş döneminin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapılacağını duyurdu. El-Ahram gazetesi, 'Mursi artık Mısır'ın Cumhurbaşkanı değildir' açıklaması yaptı. Öte yandan Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi kameralar karşısına geçerek yönetime el koyduklarını duyurdu. Ordu, Mursi'nin yerine Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı göreve getirirken Cumhurbaşkanı Mursi'de darbeyi kabul etmediğini söyleyerek halkı direnişe çağırdı.

Mısırda ordu yönetime el koydu



Mısırda ordu yönetime el koydu

Haberin Devamı

MISIR'DA ORDU YÖNETİME EL KOYDU
Gün boyu sıcak gelişmelerin yaşandığı Mısır'da geçiş döneminin ardından Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimleri yapılacağı bildirildi. Mısır resmi haber ajansı, kurulacak geçiş hükümetinin ardından parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacağını açıkladı. El Ahram Gazetesi Türkiye saati ile saat 20.00'de 'Mursi artık Mısır'ın Cumhurbaşkanı değildir' açıklaması yaptı.

MISIR ORDUSU'NDAN AÇIKLAMA
Mısır'da yönetime el koyan ordu adına Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi açıklama yaptı. Açıklamada Mısır Ordusu'nun yönetime el koyduğunu ve geçici bir hükümet kurulacağını söyledi.

Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi açıklamasını şu şekilde yaptı:

Mısırda ordu yönetime el koydu
"Silahlı kuvvetler kendi görevleri çerçevesinde yönetimi davranmıştır. Bu bağlanda durumu sakinleştirmek için siyasi güçler arasında ulusal uzlaşıyı sağlamak için çalışmıştır. Geçen kasım ayında tüm siyasi hareketlere çağrı yapılmıştır. O zamandan bu zamana kadar bu çağrılar devam etmiştir. Silahlı kuvvetler tekrar tekrar stratejik durumu değerlendirmiştir. Buna ülkenin karşı karşıya kaldığı durum değerlendirilmiştir. Silahlı kuvvetlerin rolü içerde yaşanan sorunları ve tehlikelerden ülkeyi kurtarmaktır. Bu çerçeve içerisinde Cumhurbaşkanı ve sarayla birlikte 2013'te genel komutanın görüşünü dile getirmiş ve Mısır halkı üzerindeki misyonunun altını çizmiştir. 48 saatlik sürenin sonunda halkın amaçlarına ulaşılamamıştır.

Haberin Devamı

Silahlı kuvvetler çeşitli liderler, gençler, siyasilerle görüşmeler gerçekleştirmiştir. Görüşmelere göre güçlü ve istikrarlı bir Mısır oluşturulacak. Herkesi kapsayacak., çatışma sonlandırılacak ve bir yol haritası oluşturulacak. Bu çerçevede anayasa askıya alınacak. Anayasa Mahkemesi başkanı mahkeme önünde yemin edecek. Bunun sonunda cumhurbaşkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Anayasa Başkanı anayasak deklerasyonlar yayınlama hakkına sahip olacak bu geçiş sürecinde. Daha sonra bir hükümet kurulacak. Ve bütün kesmi kapsayan bir komite anayasal değişiklikleri gözden geçirecek. Daha sonra da parlemento seçimleri gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Medya için yeni etik değerleri oluşturulacak. Ve gençliğin bundan sonraki süreçte güçlendirilmesi için bir uzlaşı komisyonu oluşturulacak. Silahlı kuvvetler Mısır halkına, bütün farklı grupları bir araya getirerek, barışçıl protesto haklarına sahip çıkıp kan dökülmesini engelleyecektir.

Silahlı kuvvetler hem polis gücünü hem de yargıyı bir kez daha selamlamaktadır. Hem yaptıkları fedakarlıklardan dolayı hem de Mısır halkının güvenliğini sağladıklarından dolayı selamlamaktadır."

EL EZHER ŞEYHİ EL TAYYİP DARBE KÜRSÜSÜNE ÇIKAN 2. İSİM OLDU
Mısır'da darbe açıklamasının yapıldığı kürsüye yönetime el koyduklarını belirten General Sisi'den hemen sonra El Ezher Şeyhi El Tayyip çıktı.
Demokrasi kazanacak mı? Gün boyunca dünyada bu sorunun cevabı beklendi, gözler Mısır'dan, Kahire'deki meydanlardan hiç ayrılmadı.. Darbe açıklamasını ise saat 22:00 sıralarında Milli Savunma Bakanı Abdülfettah Es Sisi yaptı. Darbe kürsüsüne gelen ikinci isim ise El Ezher Şeyhi Ahmed El Tayyip oldu. Fıkıh kaidesi uyarınca erken seçimi desteklediğini belirten Tayyib, "Mısır şimdi iki seçenekle karşı karşıyadır, tatlısı dahi acıdırödedi.
Konuşmasına Mısır halkını selamlayarak başlayan ve ve dua ederek bitiren Tayyip özetle şunları söyledi:
“Büyük Mısır halkı Selamun aleyküm. Toplantıda net bir şekilde belli oldu ki, iki seçenek Mısır’ın önündedir; şimdi en tatlısı dahi acıdır ve en tehlikelisi Mısır'da halkın çatışmasıdır ve toprağına temiz kanların akmasıdır. O yüzden ve islam şeriatı yasasına dayanarak Mısır halkını bu politik çıkmazdan çıkarmak için daha az zararlı seçeneği seçmek dini vecibedir. Rejime karşı çıkanlarla, rejimin devam etmesini talep eden iki taraf ödün vermek istemiyor, sözünden geri adım atmıyor. Tüm bunlardan dolayı toplantıda alınan kararı destekledim; O da erken başkanlık seçimlerinin yapılmasıdır ve yüce Mısır yargısı ile silahlı kuvvetleri ve polisinin şeffaflığının teminatını verebileceği seçim sandığına gidilmesidir. Allah'tan dileğim bu seçenek, bu görüş ve planla aynı topraklarda yaşayan iki farklı görüşlü grubun uzlaşması sağlanırö
Tayyip'ten sonra ise Mısır Kıpti Ortodoks Kilisesi Patriği Tovadoros, liberal ve sol partilerin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcüsü, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanlığı döneminde dünyanın tanıdığı Baradey aynı kürsüyü paylaştı.

Haberin Devamı

ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI'NIN YEMİNİ BEKLENİYOR
Anayasa Mahkemesi Başkanı Mansur, gün içinde yemin ederek Cumhurbaşkanlığı görevine başlaması bekleniyor
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından geçiş dönemini yönetmek üzere geçici cumhurbaşkanı olacağı ilan edilen Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Adli Mansur'un yemin ederek görevine başlaması bekleniyor.
Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre Mansur, Mısır Yüksek Mahkemesi üyelerinin huzurunda yemin edecek. Anayasa Mahkemesi üyelerin bilgilendirilerek olağanüstü toplantı için çağrıldığı bildirildi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın olağanüstü durumlarda geçici olarak devlet başkanlığı görevini yürütmesi uygulaması 1971 anayasasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Mursi'yi destekleyen göstericiler meydanlardan ayrılmayacaklarını belirtiyor
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ve geçiş dönemi için Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın cumhurbaşkanlığı görevini üstleneceğini açıklamasının ardından Tahrir Meydanı'nda sevinç gösterileri yapılırken, Muhammed Mursi'nin destekçilerinde tepki ve hüzün hakim.
Nasır City ve Kahire Üniversitesi önünde gösterilerine göz yaşları içinde devam eden göstericiler, bu saatten sonra bulundukları gösteri alanlarını terk etmeyeceklerini ve Cumhurbaşkanı Mursi'yi desteklemeye devam edeceklerini vurguluyor.
Mursi'nin bir darbe ile görevinden alınamasının yasal bir süreç olmadığını vurgulayan göstericiler, "Biz buraya kefenizmizle geldik. Gerekirse kefenimiz ile gideriz" diye konuştular.

UKC Sözcüsü Baradai: Ordunun yol haritası 25 Ocak devriminin gidişatını düzeltme amacını taşıyor.
İşe Milli Uzlaşım Komitesi kurularak başlanacak

Mısır'da liberal ve sol eğilimli partileri bünyesinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin (UKC) Sözcüsü Muhammed el-Baradai, "Ordunun ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla ortaya koyduğu yol haritası, 25 Ocak devriminin gidişatını düzeltme amacını taşıyor" dedi.
Mısır Devlet Televizyonu'nda yaptığı açıklamada Baradai, ordunun yönetime el koyma kararı için, 25 Ocak benzeri bir devrimin başlangıcı olmasını ümit ettiğini dile getirerek, işe, Milli Uzlaşı Komitesi oluşturularak başlanacağını söyledi.
Baradai, "Ordunun ülkedeki krizi sonlandırmak amacıyla ortaya koyduğu yol haritası, 25 Ocak devriminin gidişatını düzeltme, erken seçime gitme ve anayasal düzenlemeler yürütme amacını taşıyor" ifadelerini kullanarak, "Gelin, herkesi içine alan bir devlet ve adil bir anayasa inşa edelim" diye konuştu.
Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es- Sisi, bu akşam yaptığı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın, seçim yapılana kadar cumhurbaşkanlığı görevini yürüteceğini, anayasanın askıya alındığını ve geçici teknokratlar hükümeti kurulacağını açıklamıştı.

Nur Partisi Genel Sekreteri Merre: "Mısır'ı kaostan kurtarmak için Sisi'nin açıklamalarını onaylıyoruz"
Nur Partisi Genel Sekreteri Celal Merre, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'nin açıklamalarını "Mısır'ı kaostan kurtarmak için onayladığını" ifade etti.
Merre, yaptığı yazılı açıklamada, Sisi'nin açıklamalarını Mısır'ı kaostan kurtarmak için diğer kesimlerle beraber onayladığını, birçok kesimin uzlaşma çabalarına cevap verilmemesiyle beraber Mısır'ın yaşadığı durumlar sebebiyle bu kararı aldığını vurguladı.
Merre, açıklamasında "Erken cumhurbaşkanlığı seçimleri uygulaması durumunu biz yapmadık, onu başkaları yaptı. Biz Mısır'ın emniyeti ve kan dökülmemesi için hareket ettik" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan Kralı Abdulaziz Mısır ordusunu tebrik etti
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Mısır'da yönetime el koyan ordunun açıkladığı yol haritası uyarınca, cumhurbaşkanlığı seçimi yapılana kadar ülkeyi yöneteceği duyurulan Muhammed Adli Mansur'a tebrik mesajı gönderdi. Abdulaziz, Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi'yi de kutladı.
Kral Abdulaziz, Anayasa Mahkemesi Başkanı Mansur'a gönderdiği tebrik mesajında şu ifadelere yer verdi:
''Sizi, Mısır'ın bu kritik döneminde ülkeyi yönetecek olmanız dolayısıyla kutlarız. Allah'a, kardeş Mısır halkının hayallerini gerçekleştirebilmeniz yolunda yükünüzü hafifletmesi için dua ediyoruz. Mısır ordusunu, General Abdulfettah es-Sisi'nin şahsında tebrik ediyor, ülkeyi nereye çıktığı belli olmayan bu tünelden çıkardıkları için kendilerini kutluyoruz. Allah Mısır'ın istikrarını ve güvenliğini korusun.''

El Cezire televizyonundaki çalışanlar gözaltına alındı
Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından güvenlik güçleri, çeşitli yerlere düzenlediği operasyonlarda, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Katar'ın El Cezire Mübaşir televizyon kanalının ofisi polisler tarafından basıldı. Burada çalışan gazeteciler ile bazı teknik personel gözaltına alındı. Polisin, El Cezire'nin Kahire'den yaptığı yayını durdurmasının ardından televizyonun Katar'daki merkezinden yayınına devam edildi.