Dünya Arap basını yazdı: Türkiye, İskenderiye Limanı'nı satın alacak!

Arap basını yazdı: Türkiye, İskenderiye Limanı'nı satın alacak!

19.02.2024 - 16:13 | Son Güncellenme:

Türkiye ile ilişkilerini normalleştiren Mısır ile ilgili Arap basını ses getiren bir haber yayınladı. Söz konusu habere göre Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri'nin yaptığı gibi Kahire'den toprak satın alacak.

Arap basını yazdı: Türkiye, İskenderiye Limanını satın alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tam 11 yıl aradan sonra Mısır’a gitti. Erdoğan burada Mısır lideri Sisi ile görüştü, iki cumhurbaşkanı birçok işbirliği anlaşması imzalandı. Mısır medyası, Ankara-Kahire yakınlaşmasından övgüyle bahsederken iki ülkenin İsrail-Hamas arasındaki savaş ve bu savaş sonrası ortaya çıkan insani krizi masaya yatırdığını ifade etti. Devlet gazetesi Al-Akhbar, "Sisi ve Erdoğan Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasının gerekliliği konusunda hemfikir" manşetiyle basıldı.

Haberin Devamı

'TÜRKİYE'YE BENZER TARİFE'

Arap basınında çıkan haberlerde ise bir süredir döviz krizi yaşayan Mısır'ın, geçtiğimiz aylarda Ras El-Hikma bölgesini Birleşik Arap Emirlikleri'ne sattığı hatırlatıldı. Başkent Kahire'ye 350 kilometre uzaklıkta bulunan bu bölge 22 milyar dolar karşılığında el değiştirdi. Arap medyası Kahire'nin şimdi de Türkiye'ye benzer bir tarife uygulamaya hazırlandığını kaydetti.

Arap basını yazdı: Türkiye, İskenderiye Limanını satın alacak

'ANKARA'NIN AFRİKA'YA AÇILAN KAPISI'

Alquds gazetesi, Büyük İskender'in kurduğu ve adını aldığı İskenderiye şehrinin limanını Türkiye'ye satılma ihtimalinin Erdoğan-Sisi görüşmesi sonrası arttığını yazdı. İskenderiye'nin Türkiye ile Osmanlı İmparatorluğu nedeniyle köklü bir bağı olduğunu hatırlatan Arap basını, Ankara'nın ise Afrika ülkeleri ile bir köprü kurmak için İskenderiye'ye sıcak baktığını öne sürdü. Alquds aynı zamanda İskenderiye'nin Türkiye'nin Afrika'ya açılan kapısı olmasının yanı sıra Mısır ile olan ilişkileri de geliştireceğini iddia etti. Akdeniz bölgesinin önemli bir ticaret ve nakliye merkezi olan İskenderiye Limanı, lojistik hizmetler ve tedarik zinciri yönetimi açısından büyük potansiyele sahip stratejik bir konuma sahip.

Haberin Devamı

Arap basını yazdı: Türkiye, İskenderiye Limanını satın alacak

"KÜLTÜREL VE EKONOMİK KÖPRÜ"

Öte yandan bu satın alımla birlikte Ankara-Kahire arasında bir "kültürel ve ekonomik köprü” kurulması da hedefleniyor. Mısır'ın bu limanı Türkiye'ye satması hem Kahire hem de Türkiye açısından kazan kazan ilişkisini temsil ediyor. Bu potansiyel iş birliği, bölgesel ticaretin canlanmasına, yeni iş fırsatları yaratılmasına ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmeye devam etmesine önemli katkılar sağlamış olacak.

Arap basınına konuşan analistler ise konuyla "Böyle bir durumda hem Türkiye hem de Mısır, Afrika'da tutunma gücü elde edebilecektir. Mısır'ın İskenderiye şehrini kalkındırmaya yetecek parası yok, dolayısıyla Türkiye ile işbirliği ticari kaynakları artıracak" ifadelerini kullandı.