Dünya Gökyüzü 2024 yazına kadar Ruslarda: Nankör olmamak için eleştiremiyoruz

Gökyüzü 2024 yazına kadar Ruslarda: Nankör olmamak için eleştiremiyoruz

11.08.2023 - 13:38 | Son Güncellenme:

Washington Post'a konuşan yetkililer, ABD'nin Ukrayna'ya gelecek yaza kadar F-16 uçaklarını teslim etmeyeceğini belirtti. Ukrayna tarafının ise yoğun destek nedeniyle duruma itiraz edemediklerini belirten bir yetkili, hava üstünlüğünün Ruslarda kalacağını aktardı.

Gökyüzü 2024 yazına kadar Ruslarda: Nankör olmamak için eleştiremiyoruz

Haziran'da başlayan Ukrayna'nın karşı saldırısı, batı desteğine rağmen bekleneni veremedi. Ukrayna belli başlı köyleri almayı başarsa da kritik yerler el değiştirmedi. Kiev’in hedefi işgal altındaki doğu ve güney topraklarından Rusya’yı tamamen çıkarmak. Peki Ukrayna’nın hücumunun ikinci ayında, kış gelmeden önce her anın değerli olduğu şu günlerde ordunun ilerleyişi yine yavaş.

Haberin Devamı

İLERLEYİŞ NEDEN YAVAŞ?

Bağımsız analistlere göre Ukrayna bu iki ayda, 1.125 kilometrelik cephenin iki bölgesinde 16 kilometre civarında ilerlemeyi başardı. Bu, Kiev’in de Batı’nın da umduğundan daha yavaş. Ukrayna güçleri üç ayrı noktada, cephede açabilecekleri bir gedik arıyor. Fakat bunun olacağını bilen Ruslar aylar boyunca, modern tarihin en gelişmiş savunma pozisyonlarını inşa etti. Siper, korugan ve tank engellerinden oluşan savunma hattına binlerce de mayın gömüldü.

HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ BULUNMUYOR

Rus ordusu işgalde hava kuvvetlerinden de faydalanıyor ve Ka-52 Alligator saldırı helikopterlerini cephede sık sık kullanıyor. Bu helikopterler, mayınlar nedeniyle yavaşlamak zorunda kalan Ukrayna zırhlılarına roketle saldırıyor. Ukrayna’nın savaşta hava üstünlüğü bulunmuyor.

Haberin Devamı

Gökyüzü 2024 yazına kadar Ruslarda: Nankör olmamak için eleştiremiyoruz

2024 YAZINA KADAR F-16 YOK

Bu bağlamda Ukrayna'nın alacağı F-16'larla ilgili geniş bir yazı yayınlayan ABD merkezli Washington Post, Biden'ın 1 yıldır Ukrayna'nın F-16 talebini reddettiğini hatırlattı. Biden Mayıs ayında Ukraynalı pilotların eğitilmesini desteklediğini de kaydetmiş ve müttefik ülkelerden konuyla ilgili destek istemişti.

Ukraynalı pilotların eğitimi birkaç kez ertelendikten sonra belirli yerlerde başladı. Ancak ABD basınına göre pilotların savaşa hazır hale gelmesi en az 1 yılı bulacak. Biden yönetimi, Avrupa öncülüğündeki girişime sürekli destek sözü verirken, yetkililer, yalnızca kademeli olarak işe yarayan bir eğitim sürecinin devam ettiğini belirtti. Temmuz ortasında, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin "Avrupalılar hazırlanır hazırlanmaz" Ukrayna'ya desteğini sağlayacağını söyledi.

Ukrayna'nın başkomutanı Orgeneral Valery Zaluzhny, Batılı ortaklarını Ukrayna kuvvetlerinin modern hava gücü olmadan büyük çaplı bir karşı saldırı düzenlemesini beklemekle eleştirdi. Ukraynalı yetkililer, F-16 gibi savaş uçakları olmadan gökyüzünde Ruslarla rekabet edemeyeceklerini söylüyor.

Gökyüzü 2024 yazına kadar Ruslarda: Nankör olmamak için eleştiremiyoruz

NANKÖRLÜK DETAYI

Öte yandan ismini açıklamayan Ukraynalı pilotlar şimdiye kadar sadece 6 pilotun ilk eğitim aşamasından geçeceğini 2 pilotun da yedek olduğunu aktardı. Bir Ukraynalı yetkili ise nankör görünmemek için Ukrayna'nın ABD'yi eleştirmekten kaçındığını bildirdi. Ukraynalı yetkililer, ABD'nin, her yıl 400'den fazla Amerikalı pilotun F-16'yı uçurmak üzere eğitildiği Arizona'daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü'nde kendilerine neden eğitim verilmediğini sorguluyor. Bu program ortalama 7 ay sürüyor.