Dünya Hapishane değil cehennem! 174 kişi öldü, su bile bulamıyorlar

Hapishane değil cehennem! 174 kişi öldü, su bile bulamıyorlar

22.08.2023 - 16:50 | Son Güncellenme:

Ekvador'un en azılı suçluları için açılan Mega Hapishane'nin nüfusu yükselmeye devam ediyor. Bölgeden gelen son sayısı İngiliz basını açıklarken onlarca kişinin korkunç şekilde öldüğü ortaya çıktı.

Hapishane değil cehennem 174 kişi öldü, su bile bulamıyorlar

Mart ayında Ekvador'da suça yönelimi önlemek için açılan ve korkunç şartlarıyla dünya gündemine oturan hapishanede ülkedeki en azılı katillerin kalacağı açıklanmıştı. Birçoğunun tanınan Mara Salvatrucha, Calle-18 ve MS-13 gibi kartel gruplarının üyesi olduğu mahkumların son açıklanan verilere göre sayısı 12 bin 114'e yükseldi.

Haberin Devamı

ŞARTLAR ÇOK ZOR

El Salvador İnsan Hakları Komiseri Kolombiyalı Andrés Guzmán, Ocak ayında açılan kötü şöhretli hapishaneyi ziyaret ettiğinde mahkumların 'iyi durumda olduğunu ve insan haklarına saygı duyulduğunu' vurguladı. Ancak insan hakları grupları hapishanedeki koşulları Adolf Hitler ve Nazilerin kullandığı toplama kamplarına benzetiyor.

Hapishanedeki mahkumlar metal yatakların üzerinde yastık ve battaniye olmadan yatıyor. Ayrıca içeriye güneş girmesi için yapılan camlar duvarlarda değil tavanda. Yapılan özel sistemle birlikte mahkumların kaldığı metal yataklara zaman zaman güneş geliyor.

Yanı sıra hapishaneyi ziyaret eden El Salvador İnsan Hakları görevlisi Andrés Guzman mahkumların durumunun iyi olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

174 KİŞİ KORKUNÇ ŞEKİLDE ÖLDÜ

İnsan hakları grubu Cristosal tarafından hazırlanan bir rapor, Başkan Nayib Bukele'nin çetelere karşı acımasız kampanyasını başlatmasından bu yana hapishanede 174 kişinin işkence edilerek öldürüldüğünü raporladı. İngiliz basınına yansıyan haberlerde ise mahkumların hapishanede su ve gıdaya ulaşmakta sorun yaşadığı belirtildi.

1/10

2/10

3/10

4/10

5/10

6/10

7/10

8/10

9/10

10/10

İKİ BÜYÜK ÇETE KARŞI KARŞIYA

Tüm bu gelişmeler yaşanırken hapishanede yoğun nüfuslu olan MS-13 ve Calle 18 sayılarının her geçen gün artmaya devam ettiği. İki rakip çetenin her an birbirine karşı saldırıya geçebileceği İngiliz basını tarafından yazıldı. MS-13'ün dünya genelinde 50 bin ila 70 bin üyesi olduğu belirtilirken Calle-18'in ise yaklaşık 70 bin üyesi olduğu aktarıldı.

CALLE-18'İN ÇOCUK ORDUSU

Calle-18, son yıllarda reşit olmayan çocukları çeteye alarak resmen bir 'çocuk ordusu' kurdu. Çetenin önde gelen üyeleri pis işleri bu çocuklara yaptırdı ve skandallardan ceza almadı. Calle-18'in bu hamlesi karşısında MS-13 üyeleri acımasızlıklarını saklamadı. Çocuk üyeleri öldürmekten rahatsız olmayan çete üyeleri son yıllarda 15-16 yaşındaki çocukları acımasızca öldürdü. El Salvador hükümeti ise ortaya çıkan cinayetlerle başa çıkmakta zorlandı.