Dünya Tekmenin intikamı feci oldu, kimse bunu düşünmedi! 'Köpekbalığı bizi yanlış görüyor'

Tekmenin intikamı feci oldu, kimse bunu düşünmedi! 'Köpekbalığı bizi yanlış görüyor'

20.07.2023 - 14:13 | Son Güncellenme:

Art arda gelen köpekbalığı saldırısı haberleri tüm dünyanın ilgi odağı olmuş durumda. Mısır'da 2018 yılında halk plajında denize giren Alman turistin uğradığı saldırı anını anbenan kamerasıyla kaydeden dalgıcın anlattıkları da bir belgesele konu oldu. Uzmanlara göre ise köpekbalığının saldırmasıyla ilgili şu ana kadar kimsenin düşünmediği çarpıcı 4 neden var.

Tekmenin intikamı feci oldu, kimse bunu düşünmedi Köpekbalığı bizi yanlış görüyor

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Yaz mevsiminin de gelmesiyle birlikte tatile çıkanlar, dünyanın birçok noktasında denizlere akın ediyor. Çoğu zaman sorunsuz veya küçük sorunlarla tamamlanan tatiller kimi zaman da dünya gündeminde kendine yer bulacak ve duyanları dehşete düşüren tehlikeli olaylarla sonuçlanabiliyor. Bu tehlikelerden birisi de köpekbalığı saldırıları. 2021 yılında köpek balığı saldırısına uğrayan 73 kişiden 11'i yaşamını yitirdi. Bu saldırılar her yıl Uluslararası Köpek Balığı Saldırı Merkezi tarafından takip edilerek kayıt altına alınıyor. Saldırıların önemli bir kısmı Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya ve Güney Afrika gibi okyanusa kıyısı olan ülkelerde yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde BBC-1'de yayınlanan 'Why Sharks Attack?' (Köpekbalıkları Neden Saldırır?) adlı belgeselde köpekbalıklarının insanlara saldırma nedenleri incelendi. Gerçek olaylar üzerinden ilerleyen belgesel hakkında sosyal medyada ilginç yorumlar yapılırken, birçok kişi köpekbalıklarının yaşam alanlarında dolaşmanın doğru olmadığını ifade etti.

Tekmenin intikamı feci oldu, kimse bunu düşünmedi Köpekbalığı bizi yanlış görüyor

Haberin Devamı

'TEKME ATTI, SUYUN KANA BULANDIĞINI GÖRDÜM'

Belgeselde 2018 yılında Mısır'da yaşanan bir köpekbalığı saldırısı anlatıldı. Dan White adlı İngiliz dalgıcın kamerasına yakalanan olay Kızıldeniz’in güney kesimlerinde Mısır’ın Brother Adaları çevresinde gerçekleşti ve bir kişinin bacağını kaybetmesiyle sonuçlandı. Dan White, belgesel duyanları dehşete düşüren olayın yaşandığı anları anlattı.

White, nişanlısıyla birlikte 2018 yılında Mısır’ın Kızıldeniz kıyısındaki Hurghada şehrine tatile çıktıklarında bir köpekbalığı saldırısına şahit olacaklarını düşünmemişlerdi. Ancak White’ın bir ekiple suya dalış yaptığı sırada gördüğü siyah bir gölge, sıradan bir tatili korkunç bir deneyime çevirdi. White yaşananları şu sözlerle anlattı:

Haberin Devamı

"Dalış ekibiyle birlikte suya henüz yeni girmiştik ve 5 metre derinlikteydik. Etrafta dolaşıyor ve neler bulabileceğimize bakıyorduk. Tam bu sırada göz ucuyla karanlık bir gölge gördüm. Ne olduğunu tam olarak anlamak için arkamı döndüğümde bir köpekbalığının çevremizde dolaştığını fark ettim."

Tekmenin intikamı feci oldu, kimse bunu düşünmedi Köpekbalığı bizi yanlış görüyor

Köpekbalığını gördükten hemen sonra kamerasıyla kayda başladığını ifade eden White’ın çektiği görüntülerde köpekbalığının ilk başta belirli bir mesafede dolaştığı görülüyor. White, saldırının yaşandığı anları, “Köpekbalığı ilk başta oldukça sakin görünüyordu. Bizimle ilgilenmediğini düşünüyorduk çünkü soğuk ve mesafeliydi. Bu durum bir süre sonra değişti. Dalgıçlara yaklaşmaya başladı. Bazı dalgıçların yüzgeçlerini ısırmaya çalışıyordu ve dalgıçlarda ona tekmeyle karşılık veriyordu. Bu durum uzun süre devam etmedi çünkü köpekbalığı bir süre sonra dalgıçlardan birinin bacağını ısırdı. Dalgıçla bir süre mücadele eden köpekbalığı, onun bacağını kopardı. Bir anda suyun içinde büyük bir kan bulutu oluştu. Ekibimizdeki bir dalgıcın çığlık attığını duyabiliyordum. Yaşananlar korkunçtu. Bir an önce sudan çıkmak istedim” şeklinde anlattı. Sudan çıkarılan kurban, dalış teknesine çıkarıldı ve ilk müdahalenin ardından hastaneye sevk edildi.

‘KÖPEKBALIĞI SALDIRISININ BİRKAÇ NEDENİ VAR’

Belgeselin ilerleyen kısımlarında konuşan uzmanlar, köpekbalıklarının insanlara saldırmasının arkasında birkaç neden olabileceğine dikkat çekti. Araştırmalarında köpekbalıkları üzerine yoğunlaşan Laura Ryan, şu bilgileri verdi:

“Köpekbalıklarının sayısı bir süredir azalıyor olmasına rağmen saldırılarda artış olduğunu görüyoruz. Bunu denize giren insan sayısının artışına bağlayabiliriz. Saldırıların arkasında birkaç neden olabilir. Köpekbalığının saldırganlaştığı bir ana denk gelinmiş olunabilir veya insanları kendisi için bir tehdit olarak görmüş olabilir. Köpekbalıkları kimi zaman gördükleri nesneleri yanlış tanımlayabilirler. Yani gözlerine çarpan bir nesne onlara fok balığı gibi gelebilir."

Tekmenin intikamı feci oldu, kimse bunu düşünmedi Köpekbalığı bizi yanlış görüyor

Öte yandan yayınlanan belgesel sosyal medyada en konuşulan konulardan birisi oldu. Birçok Twitter kullanıcısı, insanların köpekbalıklarından uzak durması gerektiğini ve insanların buna dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Bir kullanıcı da “Bazen insanlar bu kadar maceracı olmak zorunda değildir çünkü bunun heyecan verici olduğunu düşünüyoruz. İstediğimiz her heyecanı yaşamaya hakkımız yok" yorumunu yaparken, bir diğeri ise “Köpekbalıklarına çok saygım var. Ben bir köpekbalığı olsaydım, muhtemelen dalgıçlara da saldırır yerdim” şeklinde yorum yaptı ve köpekbalıklarının yaşam alanlarının işgal edilmemesi gerektiğini ekledi.