Dünya Ukrayna'da Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldı

Ukrayna'da Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldı

20.09.2022 - 14:06 | Son Güncellenme:

İlk kontrol noktasında Rus askerleri tarafından alıkoyuldular, gözleri ve elleri bağlandı. Bu, hapis tutuldukları ve zorunlu işçi olarak kullanılıp işkence gördükleri dört aylık kabusun başlangıcıydı.

Ukraynada Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldı

UYARI: BU HABERDEKİ BAZI İFADELERİ RAHATSIZ EDİCİ BULABİLİRSİNİZ.

Haberin Devamı

Ukrayna'nın İzyum şehrini geri almasının ardından, Rus işgali sırasında şiddet olaylarının yaşandığına dair iddialar ortaya çıktı. Aylarca işgal altındaki şehirde tutulan bir grup Sri Lankalı'nın hikayesi de bunlardan biri.

Rus güçlerinin Mayıs ayında esir aldığı yedi Sri Lankalı'dan Dilujan Paththinajakan, "Asla sağ çıkamayacağımızı düşünüyorduk" diyor.

Grup, Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Kupiansk'taki evlerinden 120 km uzaklıktaki Harkov'a gitmek için yürüyerek yola çıkmıştı. Ancak ilk kontrol noktasında Rus askerleri tarafından alıkoyuldular. Gözleri ve elleri bağlandı. Rusya yakınlarındaki Vovchansk kasabasındaki bir fabrikaya götürüldüler.

Anlattıklarına göre bu, hapis tutuldukları ve zorunlu işçi olarak kullanılıp işkence gördükleri dört aylık kabusun başlangıcıydı.

Haberin Devamı

Sri Lankalılar Ukrayna'ya çalışmak ya da okumak için gelmişti.

Ancak artıksadece hayatta kalmalarına yetecek kadar yemek yiyebildikleri, tuvaleti yalnızca günde bir kez iki dakikalığına kullanabildikleri birer mahkum haline gelmişlerdi.

Bazı günler, yine yalnızca iki dakikalığına duş alabiliyorlardı.

Ukraynada Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldı

Çoğu 20'li yaşlarındaki erkekler tek bir odada tutuluyordu. 50 yaşındaki tek kadın Mary Edit Uthajkumar ise ayrı bir yerde kalıyordu.

Mary Edit Uthajkumar "Bizi bir odaya kilitlediler. Duş almaya gittiğimizde bizi dövüyorlardı. Benim diğerleriyle görüşmeme bile izin vermediler. Üç ay boyunca içeride tutulduk" diyor.

Yüzünde halihazırda Sri Lanka'dayken yaşanan araç patlamasının izi vardı.

Kalp rahatsızlığı vardı ancak hiçbir ilaç almasına izin verilmedi:

"Yalnız olduğum için çok gergindim. Ruh sağlığı sorunları yaşadığımı söylediler ve bana ilaç verdiler. Ama onları almadım."

PENSE İLE SÖKÜLEN TIRNAKLAR

Diğerlerinde gözle görülür işkence kanıtları da vardı. Bir tanesi pense ile çekilen ayak parmak tırnaklarını gösteriyordu. Başka bir kişi daha aynı işkenceye maruz kalmıştı.

Sarhoş olan Rus askerleri onlara saldırıyor, belirgin bir sebep olmaksızın onları dövüyordu.

35 yaşındaki Thinesh Gogenthiran, "Tüm vücuduma silahlarıyla defalarca vuruyorlardı. Bir tanesi midemi yumrukladı ve acısı iki gün boyunca geçmedi. Ardından benden para istedi" diyor.

Haberin Devamı

Ukraynada Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldı

"Çok kızgındık ve çok üzgündük, her gün ağladık" diyen 25 yaşındaki Dilukshan Robertclive, "Bizi ayakta tutan tek şey dua etmek ve ailemizi düşünmekti" sözlerini ekliyor.

Rusya sivilleri hedef aldığını ya da savaş suçu işlediğini reddediyor ancak Sri Lankalıların iddiaları, Rus işgal güçleri tarafından şiddet uygulandığı yönündeki diğer anlatılarla uyuşuyor.

İzyum yakınlarındaki ormanda bulunan toplu mezardaki bazı bedenlerde işkence izlerine rastlanmıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de "kurtarılan Harkov bölgesindeki çeşitli şehir ve kasabalarda 10'dan fazla işkence odası bulunduğunu" söyledi.

Ukraynada Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldı

Ukrayna'nın bölgeyi geri almasının ardından Sri Lankalılar bir kez daha Harkov'a doğru yürüyüşlerine başladı.

AİLESİNİ EKRANDA GÖRÜNCE AĞLADI

Yalnızlardı ve telefonları olmadan aileleriyle iletişime geçme imkanları yoktu.

Ancak sonunda şansları döndü. Biri yolda onları fark etti ve polise haber verdi. Memurlardan biri onlara telefon verdi.

Ukraynada Rus işgali sırasında şiddet gören Sri Lankalılar kurtarıldı

40 yaşındaki Ainkaranathan Ganesamoorthi karısını ve kızını ekrandan gördüğünde gözyaşlarına hakim olamadı. Konuşmalar devam ettikçe gözyaşları aktı gitti.

Haberin Devamı

Sonunda grup Harkov'a götürüldü.

Tıbbi kontrolden geçtikten ve yeni kıyafetlere kavuştuktan sonra havuzu ve jimnastik salonu da bulunan rehabilitasyon merkezinde konaklamaya başladılar.

Kaynak: BBC Türkçe