Eğitim Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

02.11.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Son dönemlerde ağaç sayısından ekili alanlara kadar büyük bir artış yakalayan fıstık, Güneydoğu başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanına giderek yayılıyor. Çiftçiler, arazilerini “yeşil altın” olarak adlandırdıkları fıstık bahçeleri ile donatıyor. Antep fıstığı yetiştiriciliği nasıl yapılır sizler için derledik.

Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır Devlet Desteği Ve Kazancı Hakkında Bilgiler

 Antep fıstığı yetiştiriciliği, son zamanlarda giderek popülerleşmeye başladı. Güneydoğu bölgesinin yeşil altın olarak simgelediği Antep fıstığı, bölge halkı için yeni bir gelir kaynağı oldu.

Haberin Devamı

 Antep Fıstığı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

 Üretim ve sanayi sektöründe Türkiye'nin diğer kentlerine göre daha az bir gelire sahip olan Güneydoğu bölgesinin çiftçileri, arpa, mısır ve buğday gibi hububat ürünlerinden istenen verimi alamadıklarından dolayı alternatif ürün arayışına girdi. Bunun sonucunda ise, çareyi hamurlu tatlılardan yemeklere, baklavadan çikolataya kadar pek çok alanda sıkça kullanılan fıstık ekiminde buldu. 

 Arazilerinde donlara karşı oldukça dayanıklı olan, sıcak ve kurak iklimlerin bitkisi olarak bilinen fıstık fidanı ekimine başlayan bölge halkı, fıstık gelirinin yüksek olması nedeni ile buna yöneldiklerini belirtiyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Şanlıurfa ve Gaziantep gibi illerden sonra fıstık ekimine daha çok yönelen illerin başında ise, Siirt ve Batman geliyor. 

Haberin Devamı

 Devlet Desteği ve Kazancı Hakkında Bilgiler

 Devlet desteği ile her geçen gün önemi biraz daha artan fıstıkçılık ise, Siirt'in ekonomisine yılda 750 milyon lira katkı sağlıyor. 2003 yılından bu yana Siirt'te devlet desteği ile önem kazanan fıstıkçılık kent ekonomisine ise, yılda 750 milyon lira katkı sağlıyor.