Eğitim Rapor Nedir? Edebiyatta Raporun Özellikleri Nelerdir?

Rapor Nedir? Edebiyatta Raporun Özellikleri Nelerdir?

28.05.2021 - 01:56 | Son Güncellenme:

Bir olgu, konu ya da kavram hakkında yazılan kapsamlı inceleme yazılarına rapor adı verilir. Yazılı ya da sözlü olarak hazırlanan raporlar, eğitimciler, bilim insanları ve bilirkişiler tarafından yazılır. Başta bilim, sanat ve ekonomi olmak üzere birçok farklı alanda rapor hazırlanabilir. Rapor nedir? Edebiyatta raporun özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Rapor Nedir Edebiyatta Raporun Özellikleri Nelerdir

Edebiyat alanında rapor birçok farklı amaçla yazılabilir. Örneğin yayınevine dosya göndermek isteyen yazarlar, roman ya da hikaye dosyasının adını, konusunu, özetini ve karakterlerini raporlayabilir. Bunun dışında şiir ve roman yarışmaları, kitap incelemeleri ve kültür - sanat dergileri için de rapor hazırlamak mümkündür. 

Haberin Devamı

 Rapor Nedir? 

 Belli başlı konular hakkında uzmanlar tarafından yazılan inceleme ve değerlendirme yazılarına rapor adı verilir. Bu yazıların kaleme alınmasındaki temel amaç, raporun sunulacağı kişilere bilgi vermektir. Bu bağlamda raporlar, makale, deneme ve fıkra gibi düşünce yazılarıyla benzerlik gösterir. 

 Edebiyatta Raporun Özellikleri Nelerdir? 

 1- Rapor hazırlanırken birçok farklı kaynaktan faydalanmalı ve bu kaynaklardaki bilgiler karşılaştırılmalıdır. Tek bir kaynaktan hazırlanan raporlar, hem gerçeği tam olarak yansıtmadığı hem de objektif olmadığı için yetersiz kabul edilir. 

 2- Ansiklopedi ve sözlükler, rapor hazırlanırken başvurulan kaynakların başında gelir. Bunun dışında araştırılan konu ile ilgili kaleme alınmış kitaplar, antolojiler ve dergiler de incelenmelidir. 

Haberin Devamı

 3- Raporda öznel değil nesnel bir dil kullanılmalıdır. Hem resmi hem de gayrı resmi raporlar kişisel görüşlere ve izlenimlere değil, bilimsel yöntemlere, çıkarımlara ve gözlemlere dayanmalıdır. 

 4- Giriş sayfasında raporun yazılış amacı mutlaka belirtilmelidir. 

 5- Raporu hazırlayan kişi dil bilgisi ve yazım kurallarına uymalıdır. Kurulan cümlelerin kısa ve anlaşılır olmasına özen gösterilmelidir. 

 6- Herhangi bir yanlış anlaşılmaya neden olacak karmaşık ifadelerden kaçınılmalıdır. 

 7- Raporun sonuç bölümü mümkün olduğunca detaylı bir şekilde yazılmalıdır. Gözlem, inceleme ve araştırma sonucunda elde edilen bulgular, neden sonuç ilişkisi göz önünde bulundurularak kaleme alınmalıdır. 

 8- Tüm resmi belgelerde olduğu gibi raporlarda da kullanılması gereken yazı karakteri 12 punto olmalıdır. Alıntı yapılan söz ve paragraflar tırnak içine alınmalı, vurgulanmak istenen kısımlar ise koyu ya da italik yazılmalıdır.

 9- Raporlarda herhangi bir sayfa sınırlaması yoktur. Ancak hem konunun dışına çıkmamak hem de raporun daha kolay bir şekilde okunması için, raporun 20 sayfadan fazla olmamasına özen gösterilmelidir. 

 10- Raporun son sayfasında başvurulan kaynaklar, yazarlarının isimleri ile birlikte belirtilmelidir. 

 11- Ek bölümü bibliyografya ve sonuç bölümünden sonra yazılmalıdır.