Eğitim Sadeleştirme Nasıl Yapılır? Sadeleştirmenin Kolay Yolları Nelerdir?

Sadeleştirme Nasıl Yapılır? Sadeleştirmenin Kolay Yolları Nelerdir?

08.06.2021 - 17:00 | Son Güncellenme:

Matematik işlemlerini kolay biçimde gerçekleştirmek adına sadeleştirme büyük öneme sahiptir. Özellikle farklı yöntemler üzerinden öğrencilerin sadeleştirmeyi öğrenmesi gerekir. Peki sadeleştirme nasıl yapılır? Sadeleştirmenin kolay yolları nelerdir? İşte bu konu hakkında merak edilen bilgiler.

Sadeleştirme Nasıl Yapılır Sadeleştirmenin Kolay Yolları Nelerdir

Özellikle sadeleştirme genel olarak çarpma işlemleri üzerinde yapılır. Tabii sadece çarpma değil aynı zamanda bölme işlemleri açısından da sadeleştirme öne çıkar. Böylece matematik üzerinden problemlerin sonuçlarına çok daha kolay biçimde ulaşım sağlanır.

Haberin Devamı

 Sadeleştirme Nasıl Yapılır?

 Sadeleştirme işlemi daha çok kesirli sayılar üzerinden ele alınır. Pay ve payda da bulunan sayılar, ortak bölenleri üzerinden sadeleştirilir. Basit biçimde şu şekilde bir örnek vermek mümkün;

 4/12 = 1/3

 Yukarıdaki işleme bakıldı vakit 4 ve 12 sayılarının ortak bir böleni bulunur. O sayıda 4 rakamıdır. Böylece hem 4 hem de 12 sayıları 4'e bölünmek suretiyle sonuç olarak 1/3 kesirli sayısı elde edilir. Bu şekilde daha yüksek rakamlar üzerinden de ortak biçimde bölenler ele alınarak kolayca sadeleştirme gerçekleşebilir.

 Sadeleştirmenin Kolay Yolları Nelerdir?

 Sadeleştirme en kolay yolu şüphesiz bölenler üzerinden sırasıyla gitmektir. Yani bölenler en küçük ortak katlardan başlamak suretiyle sıralı şekilde yapılmasıdır. Örneğin;

Haberin Devamı

 12/18 (Her iki tarafı 2’ye böl) = 6/9 (Her iki tarafı 3’e böl) = 2/3

 Yukarıda görüldüğü gibi 12 ile 18 sayıları üzerinden hazırlanmış kesirler sırası ile bölündü. Yani öncelikle 2 ile bölünme yapıldıktan sonra, ortak biçimde 3 ile bölme gerçekleşti. Çok daha kolay ve doğru şekilde sadeleştirme yapıldı.

 Ayrıca bu işlem gerçekleşirken pay ve paydası üzerinden işlem değerinde herhangi bir değişiklik yaşanmıyor. Sadece pay ve paydası kapsamında kesir çok daha kullanışlı hale gelmektedir. Mutlaka en küçük ortak böleninden başlamak suretiyle, sırasıyla sadeleştirme gerçekleştirilmelidir. En basit ve kolay yöntem olarak bu öne çıkıyor.