Ekonomi BES'te yeni dönem! Sistemden çıkmadan paranın yarısını çekme hakkı

BES'te yeni dönem! Sistemden çıkmadan paranın yarısını çekme hakkı

27.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Evlilik, konut satın alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında BES kullanıcılarına sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını çekme hakkı tanınıyor. İşte ayrıntılar...

BESte yeni dönem Sistemden çıkmadan paranın yarısını çekme hakkı

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) kullanıcılar belirli koşullarda sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50’sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek. BES’te kısmen ödeme hakkında yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayımlandı. İşte 5 soruda ayrıntılar...

Haberin Devamı

1-) Kimler kısmen çekim hakkından yararlanır?

Kısmen çekim hakkından yararlanmak için 5 yıldır BES’te olmak gerekiyor. Kısmen ödeme hakkını en az 5 yıl kullanmamış bir katılımcı, bu süre içinde, başvuru tarihi itibarıyla geçerli olan aylık brüt asgari ücret tutarının en az 5 katı (şu anki rakama göre 67 bin TL) kadar katkı payı ödediği sözleşmesinden, yönetmelikte belirlenen hal ve koşullarda birikiminin yüzde ellisine kadar olan tutarın kısmen ödenmesi için başvurabilecek. Evlilik, konut satın alma, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında BES kullanıcılarının kısmen çekim hakkı var.

Katılıcımlar kısmen ödeme alma hakkını, kısmen ödeme tarihinden itibaren üç yıl içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet halleri hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemi ile sonlandırmayacağına dair taahhüt vermek şartıyla kullanabilir.

Haberin Devamı

2-) Konut alımında haklar nasıl?

Konut alımında kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek. Konut alımı için kısmen ödeme hakkından faydalanan katılımcı, başvuru tarihinden iki ay öncesine kadar veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde aldığı konutun, kendi adına en az yüzde elli sahiplik payını gösteren kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş tapu belgesinin bir nüshasını ibraz ederek başvurabilecek. Konut alımı nedeniyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 20’si oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

3-) Evlilikte nasıl çekim yapılacak?

Evlilikte başvuru tarihinden önceki iki ay içinde veya kısmen ödeme tarihinden itibaren iki ay içinde evlendiğini gösteren e-Devlet üzerinden alınmış nüfus kayıt örneği ile başvuru belgelendirilecek. Evlilik nedeniyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 20’si oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

4-) Üniversite eğitiminde BES nasıl kullanılacak?

Katılımcı, başvuru tarihinde 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla Türkiye’deki üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek.

Haberin Devamı

Katılımcı, kısmen ödeme hakkından aylık, üç aylık veya yıllık ödemeli ve dört yıl süreli yıllık gelir sigortası ürünü almak suretiyle faydalanabilir. Eğitim nedeniyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.

5-) Doğal afette BES nasıl ödenecek?

Katılımcılar, doğal afetin meydana geldiği tarihi müteakip altı ay içinde kısmen ödeme başvurusunda bulunabilecek. Doğal afet durumunda 5 yıllık süre ve asgari ücretin 5 katı olan birikim sınırı şartları aranmayacak. Doğal afet nedenleriyle kısmi çekimde kısmen ödemeye konu tutarın yüzde 25’i oranında devlet katkısı da vatandaşa ödenecek.