Ekonomi ‘Biz almasak dolar 20 liralara düşerdi’

‘Biz almasak dolar 20 liralara düşerdi’

21.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Merkez Bankası’nın rezerv biriktirdiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Biz piyasadan döviz almasak dolar 30 liranın altına, 20 liralara düşerdi” dedi.

‘Biz almasak dolar 20 liralara düşerdi’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TL’ye ciddi bir fon akışı olduğunu, TL’nin değer kaybetmesi için bir neden bulunmadığını, Merkez Bankası’nın rezerv biriktirdiğini belirterek, “Biz piyasadan döviz almasak dolar 30 liranın altına, 20 liralara düşerdi” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

 TRT Haber’e konuk olan Bakan Şimşek, geçen yıl deprem yaralarının sarılması için birtakım kararlar alındığını hatırlatarak şunları söyledi:

49 MİLYAR $'LIK İYİLEŞME

“Gelir politikalara geçen sen bu döneme göre daha gevşekti. Bu sene daha destekleyecek hale gelecek. Son bir yılda enflasyon ciddi bir şekilde bu faktörler yüzünden yükselişe geçti. Bu sene bu faktörler yok. Biz piyasadan döviz almasak dolar 30 liranın altına, 20 liralara kadar düşerdi. Şu anda Türkiye’ye ciddi bir fon akışını var, TL çok cazip. TL’de değer kaybı için bu sene bir sebep yok.”

“Bütçe disiplinini devam ettireceğiz, rezerv birikimine devam ettireceğiz, enflasyonu tek haneye düşürmek için politikaları uygulamaya devam edeceğiz” diyen Şimşek, şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

“Türkiye’ye fon akışında bizim öngördüğümüzden çok daha büyük bir artış var. Özellikle yerel seçimlerden sonra son 1.5 ayda o kadar ciddi bir fon akışı ve TL lehine bir portföy değişikliği var ki TCMB’nin swap hariç rezerv pozisyonu neredeyse 49 milyar dolarlık bir iyileşme gösterdi. Bizim bir kur hedefimiz yok. Şu anda kura herhangi bir müdahale yok ama döviz rezervi Merkez Bankası biriktiriyor. Çünkü rezerv pozisyonumuzu güçlendirmemiz lazım. Dış şoklara karşı Türkiye’nin kırılganlığını güçlendirmemiz lazım.”

'PROGRAM ÇALIŞIYOR'

Türkiye’nin notunun arttığını, risk priminin düştüğünü, fon girişinin hızlandığını anlatan Bakan Şimşek, bütün bunların programın çalıştığını gösterdiğini belirtti. Şimşek, programın dış kaynaklı olduğu yönündeki yaklaşımlara karşı da, “Bu program, özü itibarıyla Türkiye’nin kendi programıdır. Programın dışarıdan rağbet görmesi ve övülmesi, bu programın ‘dışarıdan’ yapıldığı anlamına gelmiyor” açıklamasını yaptı.

'KİRA SINIRI DEVAM ETMEMELİ'

Bakan Şimşek, konut kiraları artışında temmuzda sona erecek olan yüzde 25 sınırına ilişkin görüşünü şöyle dile getirdi:

“Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok. Zaten bir süreliğine bu düzenleme yapılmıştı. Ben hükümetimiz adına, verilmemiş bir karar üzerine yorum yapamam ama büyük ihtimalle devam etmez diye düşünüyorum. Piyasada, fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum.”