Ekonomi ‘Doğalgaz merkezi için çalışmalara başladık’

‘Doğalgaz merkezi için çalışmalara başladık’

26.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulması önerisiyle ilgili “Biz önce kendi çalışmamızı güncelleyeceğiz. Buna başladık. Şimdi son şeklini vermeye çalışıyoruz” dedi.

‘Doğalgaz merkezi için çalışmalara başladık’

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Dönmez, konuya ilişkin Rus yetkililerle görüşme konusunda ise, “Prensipte ‘görüşelim’ dendi, bizim taraftaki çalışmaları önce bitirmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Kabine toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dönmez, Türkiye’nin doğal gaz merkezi olmasına yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Dönmez, “Biz önce kendi çalışmamızı güncelleyeceğiz. Buna başladık. BOTAŞ, EPİAŞ’ta arkadaşlar çalışıyor. Bizim aslında öteden beri gaz merkezi, ticaret merkezi olmak gibi bir hedefimiz vardı. Şimdi buna son şeklini vermeye çalışıyoruz” diye konuştu. Rus yetkilileriyle görüşme takviminin belirlenip belirlenmediğine ilişkin soru üzerine Dönmez, “Henüz daha yok. Prensipte ‘görüşelim’ dendi, bizim taraftaki çalışmaları önce bitirmemiz lazım” yanıtını verdi.

Petrolde işbirliği imkanı

Rusya ile petrolde iş birliği ihtimaline ilişkin soruyu da yanıtlayan Dönmez, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bizde ham petrolün ticaretini rafineriler yapıyor. Özel sektörde TÜPRAŞ ve Star Rafinerisi örneği var. TÜPRAŞ’ın 4 rafinerisi var. Onlar da kendi teknik spektlerine ve ticari koşullarına uygun yerlerden tedarik yapıyorlar. Bunların birçoğu bir yıl öncesinden sözleşmeyle yapılıyor, yani spot alımları çok değil bu kurumların. Yeni yıla girerken onların alım stratejileri nasıl olacak o ayrı bir konu. Her bir rafineri aylar öncesinden bu yıl ne kadar, hangi kaynaktan ne kadar tüketeceğini planlıyor ve alım anlaşması yapıyor.”