Ekonomi ‘Dünya finansal stres yaşıyor’

‘Dünya finansal stres yaşıyor’

31.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, dünya çapında bir süredir ABD ve Avrupa odaklı finansal stres yaşandığına dikkat çekti.

‘Dünya finansal stres yaşıyor’

İSO Meclisi’nin mart ayı olağan toplantısında konuşan Erdal Bahçıvan şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Temel sorun, uzun yıllar düşük faize alışık ABD ve Avrupa bankacılık sisteminin, faizler kısa sürede yüzde 4,5-5 bandına gelince zorlanıyor olmasıdır. Faizlerin düşük olduğu dönemde elinde düşük faizli tahviller bulunduran bankalar, faizlerin yükselmesiyle kayıplar yaşıyor.

Türkiye’de de benzer bir durumun yaşanmaması için dikkatli olmalıyız. Küresel ticari ilişkilerin de çok daha karmaşık hale geldiği bir süreçte Türkiye için riskler fırsatlara göre biraz daha ağır basıyor. Türkiye’nin son yıllarda ihracatta yakaladığı en önemli avantajlardan biri de hem ürün hem de ülke sayısı yönünden ulaşılan çeşitlilik. Küresel yavaşlama dönemlerinin ekonomik hasarını minimuma indirmek için adeta sigorta işlevi görüyor. Yeni pazarlara erişimdeki bu başarıyı, pazar payımızı artırarak ve kalıcı hale getirerek pekiştirmeliyiz.”

Haberin Devamı

KOBİ’lere vurgu

Toplantıya konuk olarak katılan İhracatı Geliştirme Genel Müdürü Kasım Akdeniz de, “Sürdürülebilir kalkınmada iki önemli kavram var, ihracat ve KOBİ’ler. Bizim odağımız da bu, toplam krediler içinde ihracat kredilerinin payını artırmak ve ihracat kredileri içinde de ihracatçı KOBİ’lerin payını artırmak” dedi.