Ekonomi ‘İkinci el araç fiyatlarında yüzde 10-15 düşüş var’

‘İkinci el araç fiyatlarında yüzde 10-15 düşüş var’

28.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el araçta sahte ilanlara ağır ceza getiren düzenlemelerin sonuç vermeye başladığını belirterek, “Otomotiv piyasasında ikinci elde piyasa fiyatlarında yüzde 10-15 oranında düşüşler var” dedi.

‘İkinci el araç fiyatlarında yüzde 10-15 düşüş var’

Bolat, dün Ankara Ticaret Odası (ATO) meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ikinci el otomotiv piyasasında ilan sitelerinin yaygınlaşmasıyla fiyat şişirme manipülasyonları yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu ilanlara ilişkin yönetmelikler çıkardık ve sahte ilanlara ilişkin ağır cezai muayedeleri uygulayacağımız yönetmelik değişiklikleri yaptık, bunların neticesini görmeye başladık. Otomotiv piyasasında ikinci elde piyasa fiyatlarında yüzde 10-15 düşüşler var. Birinci elde artık stoklar ortaya çıkartılmak zorunda kalındı, ‘araç yok’ kelimesi artık gündemden büyük ölçekte düştü. Birinci elde de sıfır otomotivde kolay kolay zam yapılamayan bir süreci yaşıyoruz.”

Denetimler artacak

Gıda ve marketlerde de yoğun denetim yaptıklarını dile getiren Bolat, “Denetimlerimiz artıyor ve artacak” diye konuştu. Koronavirüs sürecinde maske satışında yaşanan fırsatçılık ile başlayan fahiş fiyat uygulamalarına karşı da çalışmaların sürdüğünü anlatan Bolat, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Denetlemeler ve gerekli muayedeleri kararlılıkla uyguluyoruz. Otomotiv piyasasında haziran ayında göreve geldikten sonra aldığımız tedbirler ile çip krizi ile başlayan süreçteki sıkıntılar çok büyük ölçüde sona erdi. Diğer sektörlerde de, emlak piyasasında da sizlerle iş birliği yapıyoruz. Sektördeki çürük elmaları ayıklama gayreti içindeyiz. Bu konuda kanunların, yönetmeliklerin bizlere verdiği yetkileri en hızlı ve titiz bir şekilde kullanıyoruz ve bundan çekinmeyeceğiz. Amacımız ticaret düzgün ve dürüst şekilde yapılsın. Alıcının da, tüketicinin de, satıcının da kazanacağı makul fiyatlarda ve istikrarlı şekilde iç piyasa ortamını sağlamak.”

‘Gençler masa başı iş istiyor’

ATO Başkanı Gürsel Baran, işgücü sıkıntısı çektiklerini anlattı. Baran, “Depocudan muhasebeciye, pazarlamacıdan sıvacıya kadar her alanda meslekli çalışana ihtiyacımız var. Gençlerimizin çoğu üniversite eğitim imkanına kavuştuğu için haliyle masa başı işlerde istihdam edilmek istiyor. Bu durum da istihdam piyasası ile iş piyasası arasında bir dengesizlik oluşturuyor” diye konuştu.